Párance (fotorecept )

akeber - fotkaakeber, 6. júna 2012
Párance (fotorecept )
Foto: akeber

Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , Zobraziť celý popis Tento recept sa varil v regióne Bansko- Šťiavnickom , veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej , dnes obci , kedysi dedine bol spolok žien ktoré si založili kurz varenia a pečenia. Písal sa rok 1934 . Navzájom si radili , mladšie učili a vymieňali svoje recepty .Tento recept sa možno zdá nezdraví ale je sýty .V tom období často varený aj v inej podobe . Podával sa aj s podmasím , keď bol tvaroh tak sa pridal na párance a boli tvarohové s podmaslím alebo bryndzové .

20 min minút
príprava
2MIN minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 káv.lyžička
podľa potreby  teplá
2ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme preosiatu poloh. múku a zalejeme vodou . Posolíme.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto ( musí byť dobre vymiesené !). Ktoré krájame , urobíme šúľanec pokrájame ho na menšie kúsky .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    V prstoch rozťaháme .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    A môžeme párať :-) . Napárané dávame variť do posolenej , vriacej vody. Nepárajte nad hrncom aby sa vám cesto nezačalo lepiť na prsty !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    A párame :-

    Párance (fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Je len na vás aké dlhé napárate každý podľa svojej chuti . Varíme tak 2 min. Sitkom vyberieme .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    A dáme do misky . Zemiaky najlepšie čo najmenšie ja som už nemala tak som si očistila pod vodou väčšie a potom som ich prekrajovala . Nešúpeme ! Pekáč trochu pomastíme bravčovou masťou a na to dáme zemiačiky osolíme.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Cibuľku nakrájame na drobno.

    Párance (fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    A na masti popražíme do zlata . Slaninku tiež nakrájame na kocky a na trošku masti popražíme nie spolu s cibuľkou !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec všetko spolu zamiešame . A dobrota je hotová . DOBRÚ CHUŤ !

    Párance (fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    Môj povalový úlovok . Spolok žien kurzu varenia 1934 . Našla som aj zošit v ňom recepty. Dosť v zlom stave slabo čitateľné .

    Párance (fotorecept ) - obrázok 11

Diskusia k receptu

katarina1959
Veľmi pekne si uviedla recept aj nafotila, a tá fotografia na konci ma uplne dojala. Pripomenula babičku, určite to boli ťažké časy, keď ženy museli jedlo vyčarovať takmer z ničoho a hlavne aby to bolo sýte. Určite to vyskúšam , ale z menšej dávky. Ďakujem za recept.
mery13
Super recept, určite vyskúšam...a bude zase niečo nové :-)
Perfektne si to nafotila, keby si nefotila nebudem vedieť čo to
je napárané :-)) Ďakujem.M.
mata3636
jedlo presne pre môjho chlapa :) ja by som si ku tomu dala ešte kyslú kapustu. mňam
marianne69
pekne spracovane,ta posledna fotka je vzacna...jedlo syte, vhodne na riadnu robotu v poli alebo v hore,ale straaaasne dobreeeee....
marijanka712
PEKNE spracovaný recept oprášené staré obdobie to zbožňuje zaujal ma a ked naberiem odvahu tak to vyskúšam nikdy som ani podobu tohto receptu nevidela . budem rada ked sa ti podarí tých receptov čo najviac oživiť a nám podari ich do verejnosti posunúť .Ďakujem za rp.
ajuschka
jedlo vyborne, ale skor ma zaujal ten zosit s receptami. prosim ak mozes, zdigitalizuj. je to velmi cenna vec, straz ho ako oko v hlave!!!
(som knihovnicka)
margaretka28
Zaujímavý recept,ja mám rada také staré,voľakedajšie jedlá,je to sýte,ale ked si predstavíme,že v tých časoch tvrdo pracovali na poli,tak aby vládali,museli variť sýte jedlá a pritom jednoduché a lacné.:-)
modrykamen
Pred dvoma týždňami na Festivale remesiel a umení v Banskej Štiavnici na Starom hrade som ich zasa ochutnal. Dal som si tiež tvarohové. Veľké akcie (Hrušovská paráda, Radvanský jarmok, Krupinský festival remesiel...) by sa mi bez párancov nerátali. Akurát, že tam všade nedávajú slaninku a cibuľu, ale prepražené maslo. Skvelá pochúťka!
capla
Ahoj Akaber, Tvoja záverečná fotka mi vyrazila dych. Pochádzaš z Jabloňoviec ? Na fotke z Dolného Almáša je totiš aj moja mamka, druhá z ľava v treťom hornom rade. Túto fotku mám aj ja. Moja mamka si pri pečení občas zaspomínala aj na toto obdobie. Aj ja vlastním z tohto obdobia mamkinu písanku s receptami, no je už dosť poškodená, no niektoré koláčiky z tej písanky pekávam dodnes. Recept si krásne spracovala, určite by mali radosť aj kuchárky z fotografie.
klekipetra
Keď som bol u starkej dávno-dávno prázdninovať, tam suseda robila párance tak, že rozvalkané cesto nakrájali na pásy, pásy dala cez plece a potom ich párala do veľkého hrnca. Robila ich s bryndzou i orechami.
majkahra
Toto je hotová bomba, ukladám do KK, nikdy som to nejedla, ani o tom nepočula, ale už sa mi sliny zbiehajú. Len s tým páraním to bude asi troška problém.
sovka62
@akeber , @capla , mám zimomriavky po celom tele. Veď je to úžasné, obe máte tú fotografiu, jedna má na nej dokonca vlastnú mamu! Akeber, aj ty niekoho z fotografie poznáš osobne?
O recepte som už počula, ale nikdy som to nejedla. Ale kombinácia cesta a zemiakov nemôže chutiť nijako inak ako dobre. Tak niekedy skúsim, z malej dávky a uvidím, aký bude ohlas.
akeber
@ majkahra neboj párať sa naučíš aj mne to trvalo najdôležitejšie je dobre vypracované cesto a suché ruky :-)
@ modrykamen , ano párance sa predávajú na jarmokoch a festivaloch len nie tak originál na masti , @ ajuschka zošitom sa už ani nedá nazvať je to nečitatelné dotrhané . @ capla aj Ty si ma prekvapila áno som z Jabloňoviec , na tej fotke je aj moja starká za slobodna Anna Bírová ( Jánošová ) nepoznám mená na fotke len tipujem,,, a s tvojho písania predpokladám že mamička ešte žije tak ju touto cestou pozdravujem rada by som sa s tebou spojila cez email prosím ak ťa to nezaťažuje napíš mi chcela by som vedieť mená na fotke ani neviem ktorá je moja starká :-( môj email rebekaboldisova@ zoznam.sk mám aj viac fotiek ešte z frontu partizánov a vojenské oddiely , a ako plietli po žňach veniec,,,,,
Všetkým Vám ďakujem za milé komentáre :-)) som rada že aj tak staré jedlo zaujalo a môžem potvrdiť že je naozaj fantastické
hahaias
zaujalo ma nielen jedlo ale aj ten starý zošit, možno by sa dali nejake recepty rozlúštiť. Aj ja mám doma bo babke taký starý zošit s receptami, ešte z čias keď slúžila ako dievča v židovskej rodine mäsiara. Tak ma teraz napadlo, že postupne by som tie recepty mohla na túto stránku napísať......
irenaw
donedávna som o párancoch vôbec nepočula, prvýkrát v Nebíčku v papuľke jedna tetuška ich tam párala spôsobom, ako uvádza @klekipetra . toto je krásny starý recept aj tá fotka a komentáre. ak ich aj hneď neuvarím, ale recept si ukladám, lebo to je kúsok histórie.
rea1
jedla som toto jedlo kedysi davno na navsteve u jednej tety na liptove. vo vavrisove. ona mi vtedy hovorila, ze ked bola mlada, este pred 2.sv. vojnou, tak taketo robili, ked sa kosilo. navrch este spravili prazenicu a nosili to koscom na luky ako obed. s dzbanom kysleho mlieka. len oni to parali (alebo štikali, aj tak tomu hovorila, štikance) podobne, ako spomina @klekipetra. cesto pokrajala na vacsie kusky, spravila z neho dlhocizny sulanec ktory si prehodila cez plece a rovno do vriacej vody parala kusky. velmi mi to vtedy chutilo ale nikdy som to nerobila. ved kde by som zohnala nejakeho kosca. :-)) asi to predsa len skusim. dakujem za recept, taketo stare mam velmi rada. prebudzaju spomienky. :-))
capla
Ahoj akeber, moja mamička sa za slobodna volala Katarína Borbuliaková, bola narodená v roku 1914, bohužiaľ už nám z toho obdobia nič neprezradí, zomrela v roku 1991. Ale ak sa nemýlim tak spolok asi založila manželka učiteľa Babalu. Je to dávno, ja som tomu nevenovala pozornosť, čo dnes ľutujem. Podľa toho čo si napísala asi sa poznáme, dokonca sme rodina. Len ma metie ta rebeka. Neviem kde je na fotke Tvoja starká. Ak Ti napíšem, že Prešov zdraví Jabloňovce, možno budeš tušiť kto som. Ak chceš, určite si nájdem čas a napíšem Ti. Prajem Tebe a Tvojim najbližším všetko dobré.
capla
Ahoj sovka 62, rada si pozerám a čítam Tvoje recepty. Si dobrá gazdinká, prajem Ti veľa elánu a vydarených receptíkov.
cistinka
nádherne spracovaný recept...tiež by sa mi zišiel taký úlovok, ja chodím po antikvariátoch a hrabem sa len v rozpadnutých knihách, alebo naposledy som vydražila dve kuchárky ešte z 19 storočia...a po večeroch lúštim :-)
akeber
@capla nie si ty náhodou Marienka a chodila si do Blaškovičov ? :-))))) zdravím Prešov , Rebeka je moja dcéra má 5 r.
akeber
no vidíte to ? cez Varechu som sa spojila so svojou rodinou , stačila jedna staráááá fotka :-)
valeri
najúžasnejšie na tom recepte je, že dáva dokopy rodinu a vyvoláva pri jedle krásne spomienky . Ukladám si ho.
janger
No to je krasne citanie, nielen recept, ale aj vsetko okolo toho. Co dokaze jedna fotka zo starych casov :-)? Inac, tu kde zijem, maju mnohe dedinky, hoci aj velmi male, vydane svoju vlastnu knizocku, niektore aj viac dielov. Su tam uverejnene mnohe stare fotky, pribehy, zaujimavosti z tej dediny....A to ludia, aj stari ludia, strasne radi citaju a spominaju pritom na stare, davno prezite casy...Spoznaju si tam napriklad svojich rodicov, spoluziakov, zaspominaju.... Je to velmi pekne....
medovnicek
recept sa mi páči a aj tá fotografia, dýcha z nej nostalgia starých čias
sracz
....... ani neviem, milá @akeber , ako začať! Od úžasu ani nedýcham. Dávno túžim po tomto rcp. Párance som jeden jediný raz jedol na termálnom kúpalisku Hanková, spolu s mojim bratrancom Slávkom z Južnej Moravy. Varila ich tam trojica majstrov (myslím, že boli z Pukanca) - dve dámy a jeden chlap, ktorého však mali iba na "hrubú" robotu. On jediný dokázal cesto vymiesiť tak, podotýkam, že pred nami, na verejnosti, že potom tie dve nežné osôbky "párali" párance vo veľkosti i hrúbke asi ako talianske fetuccini. Tiež som ich jedol s varenými popučenými oškvarkovanými a ocibuľkovanými zemiakmi. Predávali ich však aj s tvarohom. Ďakujem Ti za krásny recept a aj za to, že tak úctivo spomínaš na svojich predkov. Neviem, či sa mi podaria, ale určite skúsim, lebo chute a šmaky volajú a nedajú mi pokojne spávať!
akeber
sracz, :-)) ďakujem , nech sa podaria :-)nieje to nič zložité len veľa miesiť a miesiť !
mracik9
Niečo podobné robievala moja mamka,ale na východe sme to volali,huše laby,robilo sa to buď z klasického,alebo zemiakového cesta,dobrotka.
ave1967
Pred časom som videla tento recept ako to babky práve z Pukanca robili a zdalo sa mi že cesto bolo z 1 kg hladkej múky , prílohou bolo pečené zemiaky a slaninka popučilo sa to a pridalo k vareným párancom
jerica
@akeber , krásne čítanie , od začiatku receptu a všetky k tomu kometíky, páči sa mi recept , veľmi rada si robievam cestovinové jedlá , toto si nenechám újsť, si jedna, ako pani z TV na "recept na bohatstvo"ktorá postupuje:-)
coldbery
Ja som o párancoch počula tiež teraz v telke, ale až sa mi slinky zbiehali...som rada že je tu pekne podrobne nafotený a napísany receptík, ktorý určite skúsim urobiť...:)
akeber
@jerica , @coldbery ,




Veľmi pekne ďakujem . Je to recept z nášho regiónu , pre Pukanec je to viac , je to ich dedinské jedlo . Prezentujú sa s ním na jarmokoch a rôznych slávnostiach nie len čo sa týka regiónu . No samozrejme že tak isto je v obľube aj iných obcí . Kedysi sa varievalo často je veľmi sýte . V TV ho prezentovala pani Zorvanová z Pukanca . Som veľmi rada že postúpilo už len preto že sa varieva po niekoľko storočí . Môžem to potvrdiť aj moja deda ako si pamätám párance často varila .
Sú hodné vyskúšania :-) .
cathushka
moja babka toto robila, ako podmaslove halusky. bola som este mala vtedy a chcem tento recept oprasit.
neviete ako je to s tym podmaslim? ako sa to s nim pripravuje?
akeber
@cathushka ospravedlnujem sa za neoskorenú odpoveď ( som v nemocnici ) podmaslie .....maslo rozpustíme na miernom ohni a pridáme krupicu jemne popražíme :-)
eva53
troška to vzdialene pripomína granadýrmarš, len s týmto receptom sa treba dlhšie "párať "
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
Děkuji milým Slovenkám za takové starodávné recepty. Všechny, co zde najdu s díky ukládám a vařím. O párancích slyším poprve v životě, jak by také ne. Ale už se těším, jak je uvařím............
wildstorm
chystám sa na večeru robiť párance, tak som chcela pozreť recept, lebo som si nepamatala, aká múka tam ide :). Ja párance poznam z Pukanca, resp. z Bohuníc. Máme tam chalupu už 23 rokov. A párance milujem, nejdem sa ich dosjest, ale začala som ich robiť iba pol roka dozadu, takže párať sa len učím :). Krásny recept.
akeber
@wildstorm , Bohunice sú od nás vzdialené 4 km ,,,,,Almáš :-) párance sa párajú v tomto regióne už po stáročia , nie len v Pukanci . Nech sa vydaria aj ja som sa učila párať , nie je to ťažké len pri páraní nesmieš mať ruky nad hrncom .....ruky musia byť suché :-)
siskam
Odkedy poznám Tvoj recept, robila som ich už niekoľkokrát. Vynikajúce!
akeber
@siskam , som veľmi rada že sa párance u vás udomácnili a chutia :-) ďakujem.
siskam
Milujem Tvoje párance, už som ich dávnejšie nerobila. Tento týždeň budú znovu.
1x akeber
motyka
Tak o páradcoch som ešte ani nepočula, ani nejedla. U nás sa to nevarí. Podľa surovín a odporúčaní to však musí byť skutočne výborná mňamka. Mám rada a taktiež sa vraciam k starým receptom. Neviem ale, či to dokážem "napárať". A tak na tenúčko, skoro ako ťahaná štrudľa. No to musí byť super. Určite sa o to pokúsim.
1x akeber
emanka
Dobrý deň veľmi sa mi páči tento recept ale chcem sa spýtať lebo nemám polohrubú múku môžem dať aj hladkú múku?
luss44
tak dnes som túto dobrotu po prvý krát jedla na Keramických trhoch a už sú párance zaradené medzi moje obľúbence :) pýtala som sa hned na rcp a že iba polohr.múka, voda a soľ, čiže ako tieto Tvoje. Mali rôzne na sladko, dala som si s pečenými popučenými zemiakmi, poliate maslom a navrch lyžica kyslej smotany, no skvelé niečo a pritom také jednoduché. To páranie určite vyskúšam.
luss44
prišiel rad na túto dobrotu, s dcérou sme si vyskúšali páranie cesta, snažili sme sa do tvaru ako slíže, je to síce trochu piplačka ale o to viac potom chutí večera :) S upečenými zemiakmi v šupke, opraženou slaninkou a cibuľkou, maslo a navrch smotana - no balada. Je to pritom jednoduché, ale vynikajúce jedlo, aj dnes na druhý deň boli párance mäkučké, asi tým že tam nejde vajce. Vďaka za rcp.


rulik
@akeber , @capla , dievčatá som skoro krajan , mama je zpoza kopca z Pečeníc a otec z Bátoviec. Chcel by som sa Vás len spýtať, či v tých zošitoch po starej mame nemáte náhodou recept na "Pukanskú tortu"? Privítal by som recept. Srdečná vďaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia