Havarti fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 14. mája 2012

Vyroba tohto syra je narocna na cas. Syr musi zriet tri mesiace, aby dostal tu pravu chut. Pridavam recept pre tych, ktori maju viacej Zobraziť celý popisVyroba tohto syra je narocna na cas. Syr musi zriet tri mesiace, aby dostal tu pravu chut. Pridavam recept pre tych, ktori maju viacej mlieka a mozno by chceli skusit nieco nove.

Suroviny

7 l
150 ml




Postup

  1. 1

    Do tepleho mlieka 32C som zamiesala najprv sadnute kysle mlieko a potom syridlo. Za 45 minut sa mlieko sadlo. Sadnute mlieko som pokrajala na stvorce 2/2cm. 5 minut po krajani som mlieko premiesavala dalsich 20 minut.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitym ako som miesala mlieko prevarila som si 2l vody. Po 20tich minutach miesania som zo sadnuteho mlieka odliala 1/3 srvatky.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Srvatku som odlievala cez sitko. Kusky syra co mi pretiekli zo srvatkou som dala naspat do hrnca.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K vyzrazanemu syru so srvatkou som doliala tie 2 litre prevarenej vody schladenej na 60C. Vsetko som spolu potom premiesavala dalsiu hodinu. Teplota by mala teraz byt 38C. Teplotou a pravidelnym miesanim sa dosiahne, ze vyzrazane syrove kusky stvrdnu a budu pevnejsie.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine miesania som zase odliala 1/3 srvatky. Teraz ale som doliala 2l studenej 10C vody. Premiesala som to a po piatich minutach som vsetko zliala. Mozno sa vam to bude zdat zbytocne, naco tolko babrania sa okolo toho. Ja som si to tiez myslela. No ked som robila syr presne podla receptu a druhykrat som si to skratila a zjednodusila, tak vysledok bol zjavne viditelny. Tym procesom dolievania vody, zohrievania alebo schladzovania a miesania sa vytvori ta typicka chut a struktura tohto syra.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred tromi mesiacmi ked som robila tento syr nechala som ho v tomto sitku, ktory mi posluzil aj ako forma na odtekanie srvatky. Preto aj syr na uvodnom foto ma inaksi tvar v porovnani s tym co uvadzam neskor. Na uvodnej fotografii je odfoteny syr uz vyzrety po troch mesiacoch.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tentokrat som na odtekanie srvatky a sformovanie tvaru syra pouzila formy, ktore mi muz urobil z plastikovych trubiek. Takze syr som vlozila do tychto foriem a tie som mala polozene na dierkovej tacke. Formy so syrom som pravidelne zhruba kazdu pol hodinu otacala s pomocou druhej tacky. Tu som si polozila na vrch a vsetko som to spolu otocila.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po dvoch hodinach odtekania syra som syr dala zase do vody 10C na tri hodiny. Tymto bodom sa docieli, ze syr bude mat vo vnutri jemne male otvory.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po troch hodinach som syr vybrala na mriezku, nechala som ho stiect asi 15 minut a potom som ho este dala na dve hodiny do 20% slaneho nalevu.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po dvoch hodinach som syr vybrala zo slaneho nalevu, polozila som ho na mriezku a nechala som ho z obidvoch stran obschnut. Trvalo to asi styri dni. Havarti patri k tvrdym syrom, ktore musia dlhsie zriet. Ked ma syr uz obschnuty povrch natrie sa naterom a navoskuje sa. Takto som to robievala predtym.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz uz dlhsiu dobu to robim tymto sposobom. Pouzivam vakuove balenie. Syr uzatvorim do vrecka, oznacim a odlozim do chladnicky na tri mesiace. Chladnicka by nemala chladit viac ako 10C. Niektori pouzivaju na skladovanie a zretie syra aj pivnice.

    Havarti (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ako som spominala na zaciatku. Vyroba tohto syra je velmi zdlhava. Mozno nikto sa z vas kvoli tomu do toho nepusti. Rozhodla som sa aj tak recept pridat. Uz len tak pre zaujimavost.

Diskusia k receptu

tothka
@Palokuchki veľmi pekne si to popísala a nafotila, viem, že nikdy takýto syr robiť nebudem, nie že by som nechcela, ale nemám na to podmienky, no som rada, že som sa dozvedela niečo nové, pre mňa doteraz nepoznané, ďakujem. Napriek všetkému, takýto syr by som rada ochutnala.
kecemis
Bezpochyb to musi byt super. Urcite by som ho chcel aspon raz ochutnat. Snad sa niekedy dostanem k takejto prilezitosti.
renulienka
...krasny recept, myslim, ze podobny som kupila nedavno na farme v Zliechove a bol vyborny...
julica
Nádherný syr, vidno, že aj mlieko je kvalitné. Skvelé zaučenie do tajov syrárstva.
ancicka
Ja by som to skúsila,mám rada skúšať nové veci a to má láka.
Músí to byť vo vakuovom balení?
medulienka122
už keď som čítala nadpis, vedela som, že je od teba. Doteraz sa mi všetky recepty od teba podarili, ale na tento si netrúfam...
alena45
Tvoje recepty na syry čítam od slova do slova a snívam. Viem, že sa k ich výrobe nikdy nedostanem, ale neodolám, dočítam s plnou vážnosťou. Napriek tomu si dovolím - viem, že si už dlho mimo Slovenska, tak snáď sa neurazíš - srvátka.
dogagador
Takze teraz uz viem, co kupujem.... A je to fakt dobry syr, cas mam, ale chyba mi na tak zdlhavy postup - proces trpezlivost. Asi teda zostanem pri kupovani........mnam
sonulienka
Tak ako to už tu bolo písané, všetko od Teba je super a určite mi dajú za pravdu aj ostatné, že škoda, že nie si bližšie musela by si toho syru urobiť viac alebo by si nestihla robiť keby sme sa Ti nasťahovali naň. Super 1**********
babidka
momentalne na to cas nemam , ale v jeseni uz -snad - cas najdem a pustim sa do toho :-) Momentalne sa zabavam robenim ovcej a kozej bryndze a idem robit syr modrou plesnou podla tvojho receptu :-))) No a je cas na robenie nasho horkeho syra ....Havarti musi pockat - ale tesim sa uz na tu pracu a dufam , ze aj vydarenu chut:-)
irenaw
@palokuchki neviem, či sa na syr s použitím syridla niekedy odhodlám, ale všetky tvoje recepty mám uložené a rada si ich znova pozerám, robíš krásne fotopostupy a ten výsledok, hmmm :-)
jerica
Krása , krása , vynikajca pedantná práca , všetky recepty radosť pozrieť a čítať , ale aj niektoré spraviť:-))
dorisa
Syry milujem, tento je perfektný, určite aj chutný.
huck
@alena45 neviem v čom je "caka" ked si sa pozastavila nad vyrazom "srvatka". My sme doma tiež použivali tento vyraz... Že by to bol dialekt, atchaizmus, alebo..? Nikto neregaoval na tvoju pripomienku... Kedže som tiež dlhši čas mimo SK a slovo srvatka je v mojej memorii podobne ako u pani Danky , tak som si o dala do vyhladavača (Google) a zistila , že je to stale bežny spisovny vyraz v aktualnom slovenskom jazyku. Neber toto moje "rozmyšlanie" v zlom, ale skoro si ma dostala do pomykova či je tento vyraz spravny... :) A ako vidim predsa je :)
palokuchki
Ospravedlnujem sa, ze tak neskoro odpovedam. Potesili ma vase komentare, vsetkym vam velmi za ne dakujem. @huck , @alena 45 to nemyslela zle. Ja som to tam v recepte mala popisane hore-dole. Raz srvadka a potom srvatka. Ja myslim, ze toto ona myslela. Uz som to vsetko opravila na srvatku. Aspon si myslim, ze to bola ta chyba. @alena , ja sa urcite nikdy nenahnevam, ak ma opravis. Vies, ja som si tiez nebola ista ci ten vyraz srvatka je len pri vyrobe tvarohu, alebo aj pri vyrobe syra. Takze v buducnosti ak budes vidiet nieco nespravne napisane urcite sa ozvi. @huck , ja veru mam vela razy problemy s tym ako sa co pise. No a hlavne ta gramatika!!! Preto sa urcite neurazim ak ma niekto opravi. @huck dakujem ti, viem ze si to myslela v dobrom. @ancicka tento syr tym ze dlho zreje musi byt takto uzavrety. Ak mas moznost si zohnat vcely vosk, mozes syr aj do neho zabalit. Ked bude syr obschnuty ponor ho do rozpusteneho ale nie velmi tepleho vosku. Ja som to takto predtym tiez robievala. Ak si vsimnes v obchodoch niekedy vidiet goudu alebo ementhal ze maju na sebe stale ten voskovy obal. @babidka , ja sa zase chystam na ten tvoj horky syr. Na buduci tyzden budem mat uz viacej casu, tak ho skusim spravit. @medulienka122 , ak to budes robit presne podla receptu a dodrziavat vsetky tie teploty, tak by ti to malo vyjst. Ako som spominala v recepte. Syr mi nevysiel ako mal byt vtedy, ked som si chcela nieco zlahcit. Vsetky ste velmi zlate, veeelmi rada by som vas tu privitala a pohostila. Snad ked sa mi podari zase prijst na Slovensko sa budem moct s vami strenut.
oblizprst
Chcem sa spýtať, na akú teplotu sa má syrovina nahriať, keď v bode 4.) píšeš, že sa má schladiť na 60°C.
Vďaka za skvele popísaný podrobný postup.
palokuchki
@oblizprst , v bode 4 je napisane; Prevarena voda, schladena na 60C sa ma naliat na syrovinu. Touto 60C vodou sa syrovina zahreje na 38C. Taku teplotu by si mala mat stale pocas dalsej hodiny. Urcite by to nemalo byt viac ako 40C. Dufam, ze som ti to dostatocne objasnila.
cica2
wau, tak toto fakt klobúk dole, obdivujem a chválim! :-))

1*****

@ palokuchki som velmi rada že si pridala tento recept, hoci si ho netrúfam robiť, ale zaujala ma výroba a tvoj postup som čítala, so zatajeným dychom :-)
lilu77
Milujem Harvati, vzdy si ho kupujem v USA ked mam prilezitost. ale skusim spravit, lebo tu v strednej europe som ho este nikde nevidela. Dakujem za postup, you made my day (night almost) :)
pivonka
@Palokuchki , ty si veľký odborník na syry, pedantná, trpezlivá. Úžasné, aké ich robíš. Tiež ich bohužiaľ robiť nebudem, aj keď mi je smutno, že ich nikdy neochutnám. Ostatné tvoje recepty tiež vynikajúce, netradičné. A ešte - podľa mňa nemáš problémy s gramatikou. Tvoja slovenčina je krásna.
hubata
@palokuchki nemám síce teraz na to podmienky, ale možno raz sa ich dožijem. Ukladám do KK a vďaka že sa s nami podelíš o svoje skúsenosti a recepty.
amelie
@palokuchki , asi sa fakt presťahujem na dedinu... už len preto, aby som mohla vyskúšať aspoň niektoré tvoje časovo náročné, ale čisté recepty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia