Medvedí cesnak v marináde

alena45 - fotkaalena45, 10. apríla 2012
Medvedí cesnak v marináde
Foto: alena45

práve je sezóna medvedieho cesnaku, tak som hľadala na webe nejaké nové recepty...

10 minút
príprava

Suroviny

1 zväzok
2 PL
2 PL
1 KL alebo med
1 KL
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme marinádu : Do olivového oleja zamiešame citrónovú šťavu, hoci ja som pridala na pásiky nakrájanú štvrtinku kôry marockého citrónu, trochu cukru, korenia a v mažiari pomleté horčičné semienko. Dostala som semiačka z Francúzska, sú menšie ako tie, čo u nás predávajú, ale na chuti to neuberie.

    Medvedí cesnak v marináde - obrázok 1
  2. 2

    Umyté, na pásy pokrájané listy a stonky medvedieho cesnaku zamiešame do marinády, necháme postáť a pred konzumáciou ozdobíme hoblinkami syra, napr. pecorino. Zjedla som to len tak, pri písaní tohto receptu.

Diskusia k receptu

dorisa
Alenka, krásne ...aj ja už pestujem na záhradke medvedí cesnak, presadený z lesa., čo mi Mariannka poslala.Tak dúfam, že si aj ja budem pripravovať takýto šalátik.
julica
Perfiš. My sme jedli zabalený so syrom v celozrnných šatočkách, zabalený v syrovej roláde, ale najlepší bol s kvalitnými cestovinami a domácimi štvrťkami rajčín... Ani som nevedela, že sa do mňa toľko vmestí. :)
kuchticka
@alena , perfektny recept - taketo mam, rada, ale ja vobec nepoznam medvedi cesnak, ani neviem kde bych ho mohla hladat. Poradi mi niekto?
magdalena30
No pri moje praci, jeho celý les. Len neviem ako vypadá. Ale asi budem musieť si nájsť čas a ísť ho vykopať a presadiť do záhradky.
alena45
@kuchti čka, to fakt neviem, kde tam u vás rastie, ale ak chceš skúsiť marinádu, daj si namiesto medvedieho cesnaku roketu alebo mladý špenát.
evusik
medvedí cesnak je dobrota, my sme si ho tento rok preniesli do záhrady tak dúfam, že sa ujme.... ako už bolo hore spomenuté má rovnaké listy ako konvalinka a konvalinka je prudko jedovatá :-(
@alena45 výborný recept teraz na jar... u nás rastie pri potoku pod lesom, takže my to máme aj s prechádzkou v prírode... dá sa použiť všade a ja ho milujem len tak na chleba s tvarohom - a ani ten chleba nemusí byť :-)
marianna76
Alenka super, tušim sme večer miesto ... robili obe to isté... parádny recept, ukladám si ho... len tie semienka mi chýbajú... - aspoň mám dôvod ísť do obchodu... dík
@dorisa vlasti, uvidíš, že pripravíš skoro .... som rada, že som ti mohla pomôcť ...
afataga
od vlani mam aj ja medvedi cesnak, dala mi kamaratka, ale este ho nie je vela, dufam ze sa rozrastie, ale tu na severe je este maly, tak cakam, fakt sa podoba na konvalinky, ale myslim ze ochutnanim kusocka listku sa da rozoznat, v lese som ho nevidela, alebo som si nevsimla, ked narastie, vyskusam tento salatik
medovnicek
super, recept už je v kk, za našim mestom je Biela hora a tam ho je veľmi veľa
agora
my ho okrem bežnej konzumácie, dávame vylúhovať do alkoholu a potom výluh po kvapkách užívame...
astheart
Dám vám do diskuze obrázek. Tedy jestli se mi to podaří. Jinak, když ho rozemnete mezi prsty, ucítíte česnekovou vůni. Konzumují se listy i cibulky.
ampara
Medvedí cesnak treba zbierať skôr,ako vykvitne tá biela kvetinka uprostred listov,potom už nemá liečivú silu. Ak toto zmeškáte, môžete na jeseň vyhrabať cibuľky, majú rovnaké účinky, len je s nimi viac práce. Je dobré si spraviť tinktúru,čiže nakrájať cesnakové lístky a zaliať minimálne 40% alkoholom neutrálnej chuti,najlepšie asi vodkou. Nechať na slnku,alebo teplom mieste aspoň 3 týždne lúhovať,scediť a užívať 1 čaj.lyžičku do 1dcl vody. Táto kúra čistí cievy od cholesterolu, pomáha znižovať vysoký krvný tlak,detoxikuje pečeň.... Je to úžasná bylinka. MEdvedí sa volá preto,lebo keď sa medvede na jar zobudili zo zimného spánku, keď žili iba z nahromadeného tuku,tak prvé, čo zožrali bolo množstvo tejto byliny,aby si svoje telo prečistili.(majú asi viac rozumu,ako ľudia). Cesnak sa konzumuje iba čerstvý,vysušením stráca svoje liečivé vlastnosti. Ja si z neho robím aj pastu na grilované jedlá:nadrobno nakrájať ,zmiešať s trochou soli a olivovým olejom ,dať do malých pohárikov len do chladničky. V pohode vydrží do ďalšej úrody o rok
smorko
kto mi poradí kde ho hľadať v okolí Martina. ĎAKUJEM.
babav
Salatik iste velmi zdravy .....ako by bol ,s tvojou marinadou ,aj z inych divo rastucich rastliniek (pupava,zihlava...) .Osobne ho tiez @kuchticka ,nepoznam ....v preklade je to "wild garlic".
triko
Aj v okolí Martina sa nachádza,konkretne na Šútovských vodopádoch a tiež v Gaderskej doline
smorko
@triko veľmi pekne ďakujem a dúfam,že ho nájdem.Ešte raz ďakujem.
valeri
zaujímavý šalát, takéto jedlá mám veľmi rada, aj teraz som si robila z čínskej kapusty a zo všetkej zeleniny, čo ostala od sviatkov v chladničke. Len škoda, že nemám ten cesnak. Ale recept si ukladám.
zvoncek
milá alenka vďaka za všetky rcp s medvedím cesnakom, obohatila som si KK, ja ho skladujem buď nasekaný na 1x1 cm štvorce v mikrosáčku v mrazničke, alebo ho ako sa to už spomínálo do chladničky urobím "pesto" do malých pohárov z detskej výživy (zmixujem s olivovým olejom a trochu soli ).
tiginko
my medvedi cesnak milujeme a doslova si ho v tomto období užívame vo veľkom. Našťastie rastie neďaleko nás vo veľkom. Dávam ho do polievok, pomazánok, ryže, samozrejme šalátov, na cestoviny, na maslový chlieb. Super je pol na pol so špenátom, do tzatziky, do kelového prívarku, výborné sú s ním záviny z lístkového cesta + šunka, syr . A rovnako ako agora si ho nakladám do liehu a užívame ho ako tinktúru. Tento rok som si ho prvý krát dala aj zamraziť. Super nápad s tým pestom, vyskúšame :-)
treska1
nie je co dodavat, medvedi cesnak je zazrak prirody. treba ho pouzivat, ak sa vam da. nic nepokazite.
marianna76
už ho mám uložený tento recept... a čo najskôr pôjdeme na cesnak... Ďakujem
alena45
aj ja som si tento šalát dnes robila, cesnak bol menší, ale o to aromatickejší, zajedala som maslovým chlebom na zmiernenie tej silnej chuti. Zostalo mi ešte na dva dni. Teším sa.
marie5
U nás sme dnes mali k večeri prvú dávku medvedieho cesnaku, ešte je dosť mladučký, ale zajtra na raňajky už bude šalátik, teším sa a vďaka za recept, Privítala by som aj podrobnejší recept na pesto z medvedieho cesnaku,,,,,,,,
safran
dojedené :-) nové, svieže, jemne štipľavé... veľmi dobré
skúsim ešte verziu na čiernej horčici restovať na masle alebo ghee
alena45
ďakujem, mám radosť, že chutilo, aj to, že si sa neunúvala to ešte dopísať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia