Marlenka fotorecept

babina49 - fotkababina49, 13. apríla 2012
Marlenka (fotorecept)
Foto: babina49

Tento receptík mám od mojej kolegyne,robim ho na slávnostné príležitosti a máme ho radi.Ja robievam priemer kruhu 26 cm,ale až po upečení som zistila,že Zobraziť celý popisTento receptík mám od mojej kolegyne,robim ho na slávnostné príležitosti a máme ho radi.Ja robievam priemer kruhu 26 cm,ale až po upečení som zistila,že sa mi nezmestí na tortový podnos,ktorý som si zadovážila pri príležitosti vnukových 9-tych narodenín.Nabudúce to budem vykrajovať podla najväčšej pokrievky a bude to pekne úhľadné. A ešte ku krému...väčšinou ho robia so salka a masla,ale pre moju rodinu je to veľmi sladké,tak do krému pridávame uvarený vanilkový puding a je to super:-))

Suroviny

100 g
2 PL
250 g
1 PL
1 ČL
2 ks
500-600 g
krém:
1 ks (den vopred uvarene)
3 ks
9 dcl
200-250 g
na posypanie torty:
za dve hrste posekané




Postup

  1. 1

    deň vopred uvarím salko v konzerve,varime 2-3 hodiny

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca dám cukor,maslo,med a za stáleho miešania roztápam

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď je to roztopené a začne to bublať, pridám tam v hrnčeku zmiešanú sódu s octom(toto zmiešam spolu len tesne pred pridaním) a stále miešam. Začne sa tvoriť bohatá pena

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odložím si to mimo ohňa a pridám dve vopred rozšľahané vajcia,stále miešam. Vratim to späť na oheň a miešam

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    za chvíľku to má karamelovú farbu ,hneď odstavím

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po čiastočnom vychladnutí pridám múku (nie všetku,lebo možno to bude veľa) a pomocou elektr.šľahača vypracujem cesto

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte na doske cesto dokladne vypracujem a pracujem hneď s teplým cestom,lebo potom by sa veľmi ťažko rozvaľkávalo. Rozdelím si ho na 9 častí - 8 plátov budem natierať a ten 9-ty budem strúhať na obalenie a posypanie torty spolu s posekanými orechami

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mám dopredu pripravené nastrihané kruhy z papiera na pečenie - priemer 26 cm. Cesto rozvaľkám na doske, potom si ho preložím na papier a tam ho dovaľkám podľa potreby

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozvaľkám si všetky pláty a poukladám si ich na seba

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a teraz už len sádžem do rúry....upečený vyložím a hneď na ten istý plech stiahnem ďalší plát a dám do rúry.Pečie sa to len chvíľku,tak 2-3 min. Keď trochu vychladne,stiahnem papier dolu. Upečené pláty sú tvrdé ako kameň,ale pod plnkou zmaknú

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    upečené pláty

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    idem robiť krém.Salko je uvarené-skaramelizované, vanilk.pudingy uvarené - bez cukru,lebo salko je veľmi sladké a maslo zmäknuté

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    maslo vymiešam a pridávam striedavo salko a uvarený vanilkový puding. Plním pláty a zatiaľ mi "pomocná sila" naseká orechy a nastrúha ten 9-ty medový plát (zmiešať to spolu a touto zmesou obaliť tortu)

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    naplnená a posypaná marlenka...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...len škoda,že sa mi nezmestila na podnos...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    a možeme papať

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

babina49
Vypadá to dosť pracne,ale nie je to tak,ide to veľmi rýchlo. Vyskúšajte,budete spokojné :-))
megginr
vyzera uzasne, ale neurobi sa mi prazenica, ked tam supnem tie rozslahane vajicka? ci musim pockat, kym ta zmes uplne vychladne?
martinka1978
už dosť dlho naberám odvahu na tento koláčik, Tvoj fotopostup je perfektný, určite to vyskúšam, recept ukladám....
Si šikuľka :-)
mikycko
Ja robim marlenku ,ale sa mi stava že sa mi zdrcne krem.Neviem kde robim chybu.Aky je presny postup pri miešany ,možno tam robim chybu .Poradte dakujem :-(
3sandra3
krása, krása , 100x krása... veľmi sa mi páči... u teba to vyzerá ako v profesionálnej cukrárenskej prevádzke... zdá sa byť pracná, ale hovoríš, že stojí za to,,,, to verím,,, asi ju urobím pre moju neter, bude mať 19.narodeniny.
babina49
megginr,nenecháva sa to to vychladnúť! Neurobí sa ti praženica,lebo si to na tú chvíľku odložíš mimo ohňa a ja vtedy používam na miešanie metličku a tou to rýchlo miešam a hneď to vrátim spúť na oheň.Ono sa to pekne spojí a za chvílinku to nadobudne karamelovú farbu a dám z ohňa preč.
babina49
mikycko,keď miešame na krém margaríny-tie sa možu miešať dlho,ale maslo sa len chvílku vymieša,lebo sa zmúti na "maslo"a uz sa nedá dokopy s pudingom.Ja si vždy,ked miešam maslo pridám trochu toho pudingu,aby sa to nezrazilo a potom uz pridávam ostatné. Ale ak sú tu odborníčky na tento problém,možu ma opraviť,možno aj ja to robím zle,rada príjmem aj ja ich postrehy :-))
babina49
elisticka, tie pláty sú tvrdé po upečení, akonáhle ju začnem plniť , natriem,obalím,už si musím zavolať na preloženie "pomocnú silu",lebo už je zmäknutá ,sama by som ju nepreložila, prelomila by sa mi. Pekávam aj medové rezy (biele aj tmavé) a tie pláty sú tiež tvrdé. Možno je to tým,že sú veľmi tenké,vysušia sa,alebo robím niekde chybu.Veď preto si tu píšeme,aby sme si poradili :-))
ola111
Na túto tortu sa chystám veľmi dlho,máš ju naozaj peknú,snáď by sa
mi podľa teba podarila,mám k nej dáky rešpekt:-)
orchidea
Presne tak robím aj ja...vynikajúca torta. Krásne si recept spracovala.
janger
Pekne sa ti podarila. Na marlenku si ja nejako netrufam :-).
dejna42
ja nechám rozpustiť maslo ešte v horúcom pudingu, riadne to vymiešam aby sa maslo spojilo s pudingom a nechám za občasného miešania vychladnúť, ked je to riadne vychladené až potom to riadne vyšľahám a krém sa nezrazí:-)
dogagador
Aj ja tu mam recept na marlenku, z tvojho sa mi paci ta kombinacia salko/ puding, ale snad dam karamelovy, asi lepsie drzi krem
an3da
Robievam medové rezy, cesto je podobné a do plnky pudingovej dám
dietálny margarín, pekne vonia ako maslo, dám ho odrazu a nezrazí sa
mi. Skúsim čoskoro aj marlenku, až dostanem salko, alebo si ho urobím.
3sandra3
včera som robila Marlenku na Tvoj spôsob krému. Síce som ho mierne pozmenila a to v tom, že som uvarila puding z 8 dl mlieka , 3 karamelových pudingových práškov a ešte som pridala aj 4 lyžice skaramelizovaného cukru, aby bol krém "recht" karamelový. A samozrejme karamelové salko. "Sfukol" sa rýchlo.
 mail.azet.sk/inbox/dorucene/msg/1344861334152062/thu...
3sandra3
jééj,, prepáč , prosím ťa, skúšam pridať obrázok, akosi sa mi to nedarí,,, prosím, vymaž tieto zlé pokusy. Dakujem.
3sandra3
mám vytlačené pod názvom - Marlenka podľa mňa- babina49 a Egreška
jskalska
Dobrý večer. Ja som dnes robila Marlenku, ale som s cestom mala problém. Keď som zmiešala teplu zmes s mukou tak sa nespojilo. Bolo to ako posýpka na jablkový koláč musela som ešte roztopiť maslo asi 150 g a dala poriadne plnú lyžičku medu a tak som to nejak dala do kopy. Neviete mi poradiť čo som zle spravila?
babina49
@jskalska ,nikde si neurobila chybu,to tak pri vsypaní múky do teplej zmesi naozaj vypadá,ale pomocou el.šľahačka a metličiek na miesenie cesta dosiahneš take cesto,ako je potrebné.Už aj mne sa to tak stalo,že sa mi to "akosi" nechcelo spojiť (možno bolo tej múky o trochu viac),ale dohodila som len kúsok masla (asi ako jeden zemiačik) a domiesila som to rukou a pekne sa to spojilo.Aj na mojom obrázku to vypadá tak,akoby sa to ani nedalo spojiť,ale dá sa to.
Robila som ju aj teraz v piatok a všetko v pohode.
Skúšaj,ono sa ti to podarí :-))
babina49
A ešte dodám,že z tohoto množstva cesta mi vystalo až 10 plátov,lebo si to vykrajujem pokrievkou s priemerom 23 cm.Takže som naplnila 9 plátov a desiaty som nastúhala.
marianne
..mas ju krasnu a jeden z mala zakuskov,ktore mam rada.Ale roboty jak na kostole.:-) Poprve neuvarim konzervu salka a po druhe nemozem najst nikoho,kto by za mna urobil a upiekol tie platy:-)) inak chvalim..
katharynka
Výborná, super, bola to síce makačka, ale super výsledok.A pláty som si upiekla deň vopred, a mala som ich krásne zmäknuté :-))))
16pedro
No čo dodať fantasticka. Dnes som upiekol dve pretože sestra mala narodky:-)
gacy
ahoj. Takže ked si napr. pláty upečiem deň vopred a plniť budem až na další deň tak by mala vzniknúť pekne makkučká marlenka? :)
a možem ju dať (ked už bude celá hotová) do chladničky?
babina49
@gacy ,ano,mozes si ju upict aj tyzden dopredu-platy a naplnit 2-3 dni pred podavanim,v chladnicke vydrzi.Ja to tak robievam.
tetuska
ja som robila kakaovú, piekla aj plnila v ten istý deň, najlepšia bola na 3 deň, keď už takmer nebola... je vynikajúca...
gacy
perfektné :) dakujem ...spravím ju vopred a nechám aspon 2 dni v chladničke :)
adad
Dakujeme za super recept! Dlho som sa chystala na Marlenku ale z velkeho mnozstva receptov sa mi najviac lubil ten Vas. A oplatilo sa , podarila sa nadherne. (Nasla som v obchode polsky puding krowki a velmi to s tym skaramelizovanym salkom spolu chutilo) dakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia