Kuchen - koláč

joel - bez fotkyjoel, 4. apríla 2012

Toto je biely koláč, u nás sa pečie pri všetkých slavnostných priležitostiach aj na všetky veľké sviatky. Recept je veľmi starý a dosť náročný, Zobraziť celý popisToto je biely koláč, u nás sa pečie pri všetkých slavnostných priležitostiach aj na všetky veľké sviatky. Recept je veľmi starý a dosť náročný, ale koláč je veľmi dobrý.

2,5 minút
príprava

Suroviny

2000 g
100 g
2 ks
100 g alebo Hera
120 g
1,35 liter prevarené
13 tabletky
2 ks
1 ks
1/2 bal.
štipka




Postup

  1. 1

    mlieko rozdelime na dve polovice,do jednej pridame štipku soli, sunár a sacharin a do druhej droždie,cukor aby podkyslo. Vymiesime cesto, niekedy sa miesilo ručne jednu hodinu, potom ho nechame kysnuť tiež jednu hodinu na teplom mieste. Keď je vykysnuté, rozdelime na 4 častia vyšuľame dlhšie šuľance, ktoré spletieme a dame na veľký plech aby podkyslo 1/2 hodiny. Potrieme žltkom a pečieme 1 hodinu pri 200 stupňoch, záleži od trúby. Keď nemáte taký veľký plech tak cesto rozdeľte na dva koláče. My máme taký starý okrúhly plech. Po upečení potrieme vodou v ktorej je rozpustený kr. cukor aby koláč bol pekný lesklý a zakryjeme utierkou až do vychladnutia.

Diskusia k receptu

figueras54
Chystám sa koláč upiecť, mám rada staré osvedčené recepty .... sunar čím nahradím?
joel
sunár môžeš nahradiť sušeným mliekom
astheart
Nějak si neumím představit ten tvar...... Prosím o vysvětlení.
joel
tie šuľance sa spletu ako do vrkoča, a uloži sa plech aký mate, ja použivam taky starodavný okrúhly veľký plech ale peču to aj na podlhovastých. Ono to vyzera ako vianočka .
anina6
nie je to východniarsky pérový koláč?
hahaias
u nás je kuchen - okrúhly sladký kysnutý koláč /bez plnky/ . Begel je okrúhly koláč ale v strede s dierou /ako keď zviniete napr. makový závin a sformujete do okrúhla/. Obidva sa na východe dávali pri svadbe ako výslužka /okrem zákuskov/ a pekávali sa aj na veľké sviatky - vianoce, veľká noc, odpust/hody/ ap. A musím povedať, že upečený na dreve v kachľovej peci chutil "najsamlepši", taký už dnes v elektrickej rúre neupečiem - veľká škoda.......
adynko
pravidelne kazde sviatky pripravujem, akorat namiesto vanilky davam salko + umele sladidlo.
Kolač vyniakajuci




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia