Závin trocha inak

stacy77777 - fotkastacy77777, 14. marca 2012

Recept na kysnuté cesto pochádza z Valašska,pôvodne na moravské vdolečky,je veľmi ľahučké a jemné a dá sa použiť na akékoľvek kysnuté koláče /okrem šišiek/.

6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
6 lyžíc
1 lyžička
1 ks
1 ks alebo Hera
1 ks
60 gr čerstvé
6 dcl vlažné
Plnka:
1 kg
0,5 kg
5 lyžíc
2 lyžičky
  sušené
1 ks




Postup

  1. 1

    Prichystáme si hladkú múku,cukor,soľ,vajce,na plátky nakrájaný palmarin,vanilku do kvasiacej misy,do malej keramickej misky pripravíme kvások s trošky cukru,kvasníc a vlažného mlieka. Po vykysnutí a pridaní mlieka zamiesime vláčne,mäkké cesto,podľa potreby pridávame po troške mlieko,aby cesto nebolo tuhé. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí,vyvaľkáme ako na štrúdle,prekrojíme po šírke,každú časť posypeme strúhankou,natrieme jabĺčka a do stredu na jabklá dáme tvaroh. Obe časti zvinieme,pevne zlepíme okraje a zatočíme do vrkoča.

    Závin trocha inak - obrázok 1
  2. 2

    Zvinuté vrkoče potrieme rozšľahaným žĺtkom rozmiešané s vlažnou vodou. Na jeden žĺtok jedna kávová lyžička vody.

    Závin trocha inak - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť do predom vyhrietej rúry na 50stupňov,na tomto stupni necháme cca 5minút,potom pridáme teplotu na 120stupňov cca na 10minút,dopekáme do zlatista na 170stupňoch.celkový čas pečenia je cca 25-30minút,podľa druhu rúry. Samozrejme plnky môžeme použiť rôzne,podľa vlastnej chuti,mak,orechy,jablká,tvaroh,prídadne veľmi chutná je kombinácia jablká vymiešané spolu s orechmi alebo jablká s makom. veľmi vkusne vyzerajú aj malé zatočené vianočky alebo zvinuté do venčekov. V tom prípade rozkrájame cesto na obdĺžniky cca 5X15cm. Prajem dobrú chuť dámy a príjemné chvíle pri pečení.

    Závin trocha inak - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť!!!

    Závin trocha inak - obrázok 4

Diskusia k receptu

soncya
krásny! normálne na mňa kričí:"zjedz ma!!"
45678
Tak tento koláč si viem dokonale predstaviť ako nám chutí, už aj idem pripraviť suroviny...ďakujem :-) Si skvelá!
kristina47
normálne sa mi slinky zbiehajú,s kysnutým cestom rada pracujem takže určite vyskúšam aj toto.
merylas
Vypadá moc hezky. Takový tvar se může dát třeba i vánočce. U nás se taky pojmenoval jako ždímaný závin.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Stacy77777,Na pohľad veľmi pekný koláčik. Nikdy som nerobila kombináciu jabĺk s tvarohom. Neviem, pripadá mi to každé iné a neviem ako to spolu chutí. Žeby dobre? Asi musím vyskúšať.
cica2
@stacy77777 krásne sa ti vydarili, sú ako maľované a vitaj medzi nami, verím že sa ti tu bude páčiť :-)
evelinaf6
a Ty si aká šikovnica, normálne si ma naučila piecť,,, :) super cesto
luckaprima
..no aj toto, ukážkové, priam sa to žiada okamžite upiecť a zafrajeriť pred rodinou :)
trencanka
Piekla som k Silvestru tieto zaviny, su skvele. Môzem povedat, ze este som tak dobre zaviny nemala. Plnku som davala orechovu a makovu. Urcite vyskusam aj tu tvarohovo-jablkovu.
cesminaz
..no mnaaaam tie kolaciky su fakt "urcite" BOZSKE...urcite vyskusam ;-)
cesminaz


Kolacik upeceny...velmi chutny jablkovy ;-) @stacy77777 neviem ci si ty na tvojej uvodnej fotke robila z 1kg,lebo ja som robila z kila muky,mala som ztoho 3 kolace,ktore sa mi skoro nezmestili do mojho najvädsieho pekaca :-))) no a ked to este v rure nakyslo...ved vidis sama foto...kolacik nam vsetkym chutil,dakujem za recept :-DD
stacy77777
@cesminaz - ani nevieš,ako si ma potešila...:-))), už pre tento pocit,keď dakomu chutí a páči sa recept, sa oplatí byť tu na Vareche... áno,robila som takto z 1kg, vlastne keby sa to nespletalo, vyšlo by 6 menších závinov,takto sú 3 veľké a zostalo mi troška cesta vtedy,to je ten malý závin na fotke v strede,občas,keď som mala viac času, robila som takto zopár deťom na svačinu... vďaka,že si dala vedieť,mám radosť...:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia