Parené buchty fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 21. marca 2012

Tento recept robím už dlhé roky, mám ho z kalendára z r. 1986, milovali ho moje deti a teraz ho milujú aj moje vnúčatá.

25-27 ks
porcií
100-120 minút
príprava
15-18 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
20 g
asi 400 ml
40 g
1 ks
štipka
Plnka:
asi 250 g
Na posypanie:
 , granko, orechy
Na poliatie:
asi 200 - 250 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si :

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do preosiatej múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme vlažné mlieko. Chvíľku necháme podkysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie, vypracujeme polotuhé cesto.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1 cm.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájame na štvorce, na ktoré kladieme lekvár ( lekvár musí byť hustý ako remeň, aby nevytiekol pri parení )

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lekvár zabalíme a vznikne buchtička.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku na podložke vykysnúť.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Buchty paríme v hrnci na plátne alebo na dierkovanej podložke dobre prikryté asi 6 - 8 min.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto sú buchty po parení.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Moja svokra mala taký hrniec, v ktorom buchty hneď aj pripiekla. Keďže ja taký nemá, tak ich pripekám tesne pred podávaním. Tak sa aspoň trochu podobajú tým svokriným.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Buchty posypeme mletým makom, orechmi alebo grankom, zmiešané s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. " Želám dobrú chuť ! "

Diskusia k receptu

dorisa
Tak, buchty na pare som nikdy nerobila, už sa na ne chystám....inšpirovala si ma zas.
jarunka
Parene buchticky mame velmi radi. Robila som ich minuly tyzden, zase ich urobim na buduci tyzden.
jerica
@mariaklara , to je ale provokácia,samá dobrota, a tá plnka, žiadne šetrenie , ja som nikdy nemala také parené buchty, nepohrdli by sme k hotovému. :-))
morenajea
Na čo sa majú parené buchty "pripekať"? Nikdy som o tom nepočula a to sme ich s babkou cez prázdniny spolu narobili poriadne kvantá.
stefanm
@michsamant mrzí ma to plytvanie ale zjedol som asi sedem buchiet a už som fakt nevládal ten tanier vylízať . Zišiel by sa mi nejaký malý psík "Boby" .
medovnicek
super, takýto postup pri naparovaní sa mi zapáčil, ja ich zvyčajne robievam na dierkovanej podložke
aroooo
a skús zvariť napr.1 dcl vody s cukrom na sirup a tým pokropiť už naservírované buchty na tanieri, netreba toľko masti a tá mňamka/sirup s posýpkou čo sa roztečie..../.
diaanka
pre @morenajea
tie pripekané sa myslím volali maryša buchty moja mama ich zároven parila aj pripekala /do veľkého kastróla dala mast trocha rozpálila dala buchty a dala trocha vody a parila a piekla /
orchidea
no tie sú ozaj na zjedenie... krásne ich máš, ja som robila buchty dvakrát v živote, prvykrát sa mi vydarili pekne a druhykrát boli splasnuté, od vtedy ich nerobím, ale už je toľko fantastických receptov tu na vareche, že to asi znovu vyskúšam a rovno tento tvoj recept...to zapekanie buchiet nepoznám a ešte som to nejedla...
michsamant
@stefanm tak nabuduce o 1 buchtu menej a mozes aj tanier vylizat :) Bobyho by si len rozmaznal, ten nech vylizuje svoju misku ;) inak dobra inspiracia, buchty som uz davno nerobila a zrovna mam chut na nieco sladke..
kimika
ach, akurát som pred obedom a tak by som si ich dala, že by som aj ten tanier schrúmala, nieto ešte vylízala, mňam!!! :)
paveva
Robievam parené, ale tiež nepoznám tie pripečené. To zasa robím klasické buchty lekvárové alebo tvarohové, tie normálne pečiem v rúre.
irenaw
tiež robím v širokom nízkom hrnci, naspodok maslo, trošku pripiecť buchty, dať mlieko, zakryť, pariť 5-7 minút. naspodu je maslová chrumkavá kôrka a zvyšok je parená buchta. polieva sa tou šťavou z hrnca. niekde sa paria a niekde pripekajú, podľa regiónu.
fany1602
super popis este nigdy som to neskusala ale urcite vyskusam!!mnam
evicka63
mňňňňaammm, už si len naložiť na tanier, len sa mi zdá veľa minút parenia nie je tam chybička? Ja ich parím len asi 5-7 minút podľa veľkosti....
mariaklara
@evicka63 , áno, áno, máš pravdu, stačí ich pariť tých 6 - 8 min. Knedľu parím okolo 20 min. Ďakujem za upozornenie, už to aj opravím.
izabella929
robievam ich takto isto...presne takým vandlíkom to prikrývam.-)) sú vynikajúce, lahunké a akoukoľvek posýpkou.-) krásne ich máš.-)
jaromir53
tie pripečené parené buchty, u nás sa volali "mariša "buchty sa pripravovali v hrubom železnom kastroli ktorý sa nechal rozohriat ,poukladali sa pripravené buchty podliali sa z vodou, a ked sa voda odparila boli buchty naparené aj pripečené.Tej vody sa dávalo asi 0,5cm
tazla
presne ako pise jaromir i moja mama tak robila a ked parit tak zalezi od velkosti buchiet ,preto sa tie minuty rozchadzaju
majkahra
Parené pečené buchty sú vynikajúce, recept je aj na vareche. Nepotrebujete na to žiadny špeciálny hrniec, stačí kastról s pokrievkou. Treba len získať troška prax.
mariaklara
Ešte raz všetkým ďakujem za komentíky, @majkahra , prepáč, ale nieje hrniec ako hrniec, @jaromir53 má pravdu, lebo aj moja svokra mala na to ťažký železný kastról, v tenkom smaltovanom by sa to určite nedalo.
bimka
aj ja takto robím... sú naozaj výborné!!!!!!!!!!!
oblak1
Podľa tohoto receptu sa po parených buchtách len tak zaprášilo.Podarili sa ...konečne...super receptik aj pre začiatočníčky :D))ďakujééém :O))
najaa
Júúúj dobrotka veľká...moj syn ich miluje poliate redším karamelovým pudingom.
soniatko
@mariaklara uzasne po nasom "kastrolove" uz aj idem na ne :o) bude to moja premiera tak mi drz paste :o))) nenormalne sa tesim mnam uz mam hrce za usami...sand to vyjde
soniatko
uz aj do KK uzasne sa podarili mnam mnamdakujem za super receptik nasich starych mam :o)take su najvzaaacnejsie
a1b2c3d4
pripomenuli ste mi dectvo, také buchty na na pare aké robila moja krstná mama v Hriňovej - to bola jedna báseň. Lahučké, nadýchané, nešiel som sa ich dojesť. A ona ich robila veľké ako dezertný tanier. Od vtedy som nič také dobré nejedol.
rudotiger
tie veľké pripravujem tiež plnené slivkovým lekvárom z vlastnej úrody, na ne veľa maku, poliať maslom a okolo veľa vanilkového šodó. To pripekanie nepoznám, ja si radšej pečiem riadne kysnuté buchty. V sobotu si parené objednala sestra s rodinou tak mám čo robiť. Ja si pripekám rezance s makom, kapustou alebo tvarohom, to robievali naša mamouka a mne to tak chutí.
jankaaa
tak prave sa riadim doslovne podla tohto receptu a cesto sa mi lepi o misu .prvykrat robim parene buchty,preto sa pytam,ci to ma tak byt...prosim o radu
mariaklara
@jankaaa , mrzí ma, že ti odpovedám až teraz, to cesto je trochu lepivé, musíš si dobre pomúčiť podložku a šikovne pomúčiť aj cesto na podložke s lopatkou alebo stierkou, chce to len prax. Nedávaj všetko cesto naraz na podložku, daj si ho na 2 -3 krát. Verím, že sa ti podarili.
vareska1
@mariaklara vcera som robila Tvoje buchty, boli mensie, z davky mi vyslo 36, bola som cela natesena, ze co to zamrazim, ale len sa tak po nich zaprasilo - neostalo voobec nic, take boli dobre :)
a este rano dcera mrncala, ze ci uz nemame, ze toolko vela ich bolo :D
pivonka
Tie pripečené buchty robila aj moja mama, páčilo sa mi, že boli chrumkavé. @mariakl áre sa krásne vydarili.
rudik
Dakujem za recept :). Buchty som robil prvy krat v zivote a podarili sa na 1*. Dostal som radu vyskusat buchty naplnit zavaranymi marhulami a bolo to uzasne :).
mariaklara
@rudik ,som veľmi rada, že sa Ti hneď na prvý krát podarili, to s tými marhuľami som už aj ja počula a chystám sa na to, ďakujem :-))
leocka3
velmi vynikajuce manzel s detmi ich zjedli na posedenie vsetky tak dakujem za prefektny recept
mariaklara
@martinka , ja som ich tiež robila vo štvrtok po dlhšej dobe, lebo sú u mňa vnúčatá na prázdninách, boli mňam....som rada, že sa ti vydarili.... :-))
boise
Môj takmer štvorročný syn ma dnes počas obeda zaskočil tým, že ako druhé jedlo chce buchty. Vysvetlila som mu, že ich neviem robiť. "Maminka, čo na tom nevieš? Napíšeš si recept a robíš..." Tak som poslúchla a už 3 najväčšie zjedol :) Ďakujem za recept, deti majú radosť :)
irenaw
deti sú čarovné, maminka všetko dokáže :-)
mariaklara
@boise , som rada,že sa ti vydarili a buď rada, že Tvoj synček Ťa presvedčil, že to dokážeš....To vlastne znamená, že si šikovná mama.....:-))))
boise
@mariaklara a tu je dôkaz že chutia aj na druhý deň - aj mojej dnes presne 18 mesačnej slečne :)

mariaklara
No tá slečne je zlatá, presne, ako píše @zdenka , na " zjedenie ", som veľmi rada, že obom detičkám ( myslím, že aj vám dospelákom ) chutili...Toto je presne, ako keby som videla moje vnúčatká.... :-))))
lindika1
Prepacte ale mna by zaujimalo ako ste tie buchty tam Dali parit a potom ich odtial vybrali.. to vam nespadli do tej horucej body?? Alebo ta handra sa nezosmykla dole aj stimi buchtamt.. ved to ma aj svoju vahu ked sa zacnu naparovat... :/
radost
@lindika1
tú "handru" treba špagátom uviazať okolo hrnca, cez uši poistiť,aby sa nezošmykla..kedysi v šk.jedálni som videla kuchárku-takto parila ..mala široký veľký hrniec..
zuzanella
Dnes po dlheeej dobe som robila par.buchty...ukradla.... :-) som si Váš receptik....Užasné boli.dakujem :-)
ametystea
Robila som dnes, sú vynikajúce. Časť som klasicky naparila, časť "smažila". Oboje nám chutili. Ďakujeme za recept.
leolmami
poradíte prosím? skusila som recept,ale ked otvorim vieko ako vyberam buchty tak splasnu :( mam najskor odstavit nabok a chvilu pockat? alebbo kde je chyba?? dakujem krasne za rady :)
amata
nuz neviem kde som urobila chybu, ale cesto z 500 g. muky a Az !!! 400 ml mlieka ...cesto bolo dost riedke este pred kysnutim, tak som ho dala vykysnut a pridala muku potom. No nepomohlo, cesto je strasne lepive. Moje prve buchty, vyzera ,ze aj posledne.
mariaklara
vôbec to nieje veľa mlieka.....aj @Ametystea ich robila podľa tohoto receptu a vydarili sa.....aspoň tak som to pochopila z jej komentáru...ja ich robím len podľa tohoto receptu...a cesto na parené buchty alebo knedľu je vždy redšie, ako bežné kysnuté...treba s ním robiť " šikovne ".....
luss44
dnes som sa rozhodla ich urobiť, strašne dlho som parené nerobila. Kysnuté cestá robím väčšinou od oka, ale tentokrát som všetko navážila a veru 400 ml mlieka je akurát, ešte som aj trošku musela pridať, záleží od múky. Vyšli super, so slivkovým lekvárom, pochutili sme si. Vďaka za rcp a pripomenutie.


sandika
@Mariaklara (22.3.2012 00:00)

Skúšala som tento tvoj recept, no z ďaleka to neni 25-27 ks, porcií ako uvadzas v recepte. Sotva 9 buchiet :(. A to som skúsená kuchárka, presne viem ako pripraviť kysnuté cesto.
haji
@Mata3636 (5.2.2019 17:16)
Blíží se jaro. Trolové se rojí. Na fotu 5 a 6 je skutečně 9 kusů. Uniklo, že zbytek kysne pod uterkou. Hlavně že se zabavil-a.
firsttimemomma
vyskusala som vas recept, a iny uz nepouzijem, vyborne boli som bola pysna na seba lebo som ich este nikdy nerobila, sme len zatial dvaja +babo bruchu ale aj babetku chutili :D len ich bolo vela tak som druhu polku dala do truby a upiekla buchty hahaha
lubena2
@irenaw (22.3.2012 14:22)

Koľko mlieka treba pridať ku buchtičkám pred parením ? Ďakujem.
vareha
Robil som ich a sú naozaj jednoduché a skvelé. Ja som ich robil síce z kila (podľa receptu mojej mamky keďže nás je veľa) a pol litra mlieka a urobila sa ich okolo 40. Cukor môže byť kľudne aj kryštálový. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia