Úžasná pomarančovo-maková torta

norar - fotkanorar, 1. marca 2012
Úžasná pomarančovo-maková torta
Foto: norar

Tento recept som našla na webe a bola to moja prvá "naozajstná " torta..teda taká, ktorej príprave sa treba seriózne venovať. Nikdy som si Zobraziť celý popisTento recept som našla na webe a bola to moja prvá "naozajstná " torta..teda taká, ktorej príprave sa treba seriózne venovať. Nikdy som si neverila čo sa týka pečenia, skôr som typ ktorý baví varenie, ale táto torta nemá chybu ani chuťovo ani esteticky. Nachádzala sa (recept ) i v Apetite.

6-8
porcií
45 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

150g
2 čajové lyžičky
150g
3 polievkové lyžice
3ks surové
100g
 na vymastenie pekáča
Plnka:
8ks
100g
100g
na Pomarančový sirup:
2ks
400ml
350g




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme pomarančový sirup. Pomaranče (neošúpané a dobre umyté) si nakrájame na plátky, čo najpravidelnejšie a rovnaké. Pomaranče, vodu a cukor dáme do hrnca a spolu varíme (opatrne, necháme len prebublávať) 20 minút, kým kôra nezosklovantie. Sirup necháme vychladnúť. Dávame pozor aby sa kolieska pomarančov nezničili, budeme ich potrebovať na výsledný estetický efekt torty. Sirup zlejeme do extra nádoby a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Tortovú formu o priemere 20 alebo 23 cm vymastíme. Ja som dala naspodok pre istotu aj kruh papiera na pečenie, ale nie je treba, bola som len opatrrná keďže som nevedela čo ma čaká. Na dno formy poukladáme najkrajšie plátky pomaranča, ktoré sa varili so sirupom. Vyjde ich asi 7-8ks. Zvyšné pomaranče scedíme, sirup uchovajte zvlášť. 100 g pomerančovej zmesi potom rozmixujte so 70 ml sirupu, ponorným mixérom.

  3. 3

    Múku, prášok do pečiva, mandle a mak premiešajte v mise a dajte bokom.V mise, najlepšie kovovej, prešľahajte vajcia s cukrom, až začne zmes pripomínať hustú smotanu. Do vajec s cukrom okamžite vmiešajte pomarančové pyré, najlepšie metličkou. Pracujte opatrne, aby pena nespadla.Rýchlo, ale opatrne a veľmi ľahko primiešajte zmiešané suché prísady. Vlejte zmes do pripravenej formy, vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horúcovzdušná 160) a pečte 40–45 minút, až je cesto zlaté a pružné. Otestujte vpichnutím špajdle – nemali by na nej ostať vlhké odrobinky. Tortu nechajte vychladnúť vo forme, najlepšie na mriežke. Vyklopte opatrne, aby se pomaranče ocitli navrchu. Príprava plnky-krému: Prešľahajte žĺtky so šťavou z citrusov a cez sítko preceďte do misky. Pridajte cukor, maslo a nastrúhanú kôru. V hrnci priveďte vodu k varu, nechajte mierne variť. Nad hrniec posaďte misku s vaječnou zmesou a premiešavajte ju, až hmota zhustne tak, aby nestekala z obrátenej lyžice. Krém nechajte vychladnúť. Toto mi trvalo strašne dlho, cca pol hodiny..nejako sa mi nedarilo to urýchliť, ale nakoniec bol efekt úžasný. Ide o to, že plnka nesmie tiecť, aby potom netiekla na torte. Keď je to hotové,nechajte chíiľu vychladnúť a zatiaľ polejte rozkrojený korpus sirupom, ktorý ste si odložili nabok. Vyzerá to hrozivo, ale netreba sa toho polievania báť a kľudne polejte aspoň 9 veľkými lyžicami sirupu. Potom natrite na jednú stranu rozkrojeného a poliateho korpusu plnku- viď foto.

    Úžasná pomarančovo-maková torta - obrázok 3
  4. 4

    Na spodný korpus natrite plnku a spojte oba korpusy ( spodný s plnkou a horný s pomarančami) a nechajte odstáť v chlade aspoň 3-4 hodiny. Torta je vo finále šťavnatá, tepelnou úpravou pomarančov je mierne horkastá ale veľmi svieža, pripomína pomarančovo-grepovú chuť. Mandle v kombinácii s makom sú veľmi originálne..u nás mala táto torta obrovský úspech. Ak ju nezjete hneď, dá sa mraziť v mrazničke, dobre zabalená v alobale.

    Úžasná pomarančovo-maková torta - obrázok 4
  5. 5

    korpusy spojené plnkou

    Úžasná pomarančovo-maková torta - obrázok 5
  6. 6

    plnka musí držať, nie tiecť, vymiešanie môže potrvať dlhšie , ale nevzdávajte sa :)

    Úžasná pomarančovo-maková torta - obrázok 6
  7. 7

    dobrú chuť :)

    Úžasná pomarančovo-maková torta - obrázok 7

Diskusia k receptu

tinca
ozaj úžasná, výborná kombinácia mak-pomaranč


danielas
Originálna!!! Zaujímavá,samozrejme musí byť v mojej KK. Verím,že chutila.Je úžasná:)
babav
Krasna torta....jedinecny recept hodny vyskusania ;-)
norar
pre malinka711: v povodnom recepte sice pisali ze prekrojit na dvakrat, ale obavala som sa ze by to nebolo pekne...a uplne postacovalo prekrojit raz, plnky bolo dost, cize sa to da aj tak :)
ampara
Aby vzniklo to pyré, mixuje sa to aj s tými šupami?
norar
ano , jasne...vsetko spolu.podla mna prave ta supka dava tomu tu horkastu chut.
zdenkab
Dnes ju idem skúsiť. Dúfam, že sa podarí. Už sa teším na ráno.
pivonka
Rada by som konečne vyskúšala túto tortu, ale chýba mi informácia, koľko pomarančovej a citrónovej šťavy dať do plnky. Dúfam, že ešte na Vareche funguješ.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia