Kokosové ježe (bezlepkové)

shiwave - fotkashiwave, 14. januára 2012
Kokosové ježe (bezlepkové)
Foto: shiwave

Pred Vianocami som si spomenula na tento parádny koláčik. Chcela som si zaspomínať na detstvo vďaka jeho chuti. Na vareche som dokonca našla jeho Zobraziť celý popisPred Vianocami som si spomenula na tento parádny koláčik. Chcela som si zaspomínať na detstvo vďaka jeho chuti. Na vareche som dokonca našla jeho bezlepkovú úpravu, ale...:) Keďže som kuchárka začiatočníčka, nedarilo sa mi ani za nič spraviť karamel.. Tak som si receptík trošku upravila a chutilo aj vyzeralo to parááádne! Dokonca som zožala poklony od staršej generácie žien v rodine ;)

30
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
250 g
300 g
1 ks
100 ml
Poleva:
1 ks
200 ml
350 g
4 lyžice
1-2 bal




Postup

  1. 1

    V šľahači vymiešať žĺtky a 250g práškového cukru a po troške prilievame rum. Potom vmiešame múku, ktorú sme si predtým v miske zmiešali s práškom do pečiva. Z bielkov si spravíme sneh a jemne /iba metličkou/ ho zapracujeme do ostatku cesta. Vymiešame a vylejeme na plech, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie - lepšie nižší plech s väčšou plochou /mne to totiž riadne vyrástlo a musela som niektoré rozkrajovať na polovicu/. Pečieme asi 35 minút na 200°C - odporúčam skontrolovať špajdlou, to je jediná istota.

  2. 2

    Po dopečení necháme cesto dobre vychladnúť, aby sa nám dobre pracovalo. Po vychladnutí nakrájame na kvádriky, kocky.

  3. 3

    V hrnci, ideálne plytšom s väčším polomerom si roztopíme heru /iba mierny plameň/, pridáme do toho práškový cukor, kakao a mlieko. V tejto poleve obaľujeme ježe – zo všetkých strán. /Počas obaľovania vypnite oheň, opäť si polevu môžete "pritopiť", keď sa vám bude zdať, že je príliš tuhá./ Po vytiahnutí z polevy ich obaľujeme na tácke v kokosovej múčke.

Diskusia k receptu

elekra
Doma ich voláme "papuče" a to preto, že keď sme ho robili prvýkrát tak moja maminka nakrájala cesto na veľké kusy, ktoré pri obaľovaní v čokoládovej poleve a ešte v kokose zväčšili poriadne svoj objem a boli z nich jednoducho kusy veľké ako papuče.
shiwave
joj dámy, keby ste ma videli koľko snahy a lásky som do tej práce na ježkoch vložila..:)
a @elekra viem si presne predstaviť aké veľké kusy jej z toho vyšli, pretože aj mne tak vyšlo pár a potom som si uvedomila, že by som to mohla aj prekrojiť ešte druhý raz :) a potom už super!
dorisa
Prajem veľa úspechov v pečení. Si šikovná.
elisticka
veru si sikovna @shiwave robis celiaticke kolaciky aj u nas boli tieto kolace oblebene a vyskusam urobit aj dcere ..uz podobne robila aj @3sandra3 uz mam ulozene obidva receptiky ...
manka1
Vzhľadovo sú pekné, vyskúšam. Nedávno som ich robila ale lepkové - teda normálne. U nás sa zase volajú " osolené". Robievala ich len moja svokra na východe - a keď sme tam prišli tak náš najmladší povedal, že sa veľmi teší, že babka urobila osolené. A tak im zostal názov.
Inak ona máva cesto také tuhšie. Moje boli-recept z Varechy, také mäkkučké - zjedli ich pomerne rýchlo. A ja som špekulovala, že ako by vyzerali bezlepkové - a už to tu mám. Vyskúšam, a potom sa ozvem.
shiwave
Charlott001, určite áno. Mantlerka má veľmi podobnú konzistenciu. A keby to spravíš z múky Mix C, tak sú ešte jemnejšie..:) tá je origoš na jemné pečivo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia