Griláž v oblátke

tatranka - fotkatatranka, 19. decembra 2011
Griláž v oblátke
Foto: tatranka

Obľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise Zobraziť celý popisObľúbený koláčik,ktorý som nemienila uverejniť.No priateľky ma nahovorili kvôli receptu.Nie je ani dostatočne nafotený,pre to že som s tým nerátala.Budem s snažiť v opise práce.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

suroviny:
balíček
250 g
1 konzerva
250 g
12o g




Postup

  1. 1

    Cukor spražíme na karamel.Miešame do vtedy,kým nie je všetok cukor rozpustený.Pozor na prepálenie.Potom je hmota horká a tmavá,hneda. Maslo rozpustím na miernom plameni v rajničke a vlejem do griláže.Miešam,aby sa trochu masa prehriala a dosiahla rovnakú teplotu. Nakoniec pridám Salko- sladené mlieko,ktoré má izbovú teplotu.Neodporúčam vybrať z chladničky a tak vliať.Vytvorili by sa vám karamelové chuchvalce,ktoré by sa len veľmi zle rozpúšťali. Za stáleho miešania mlieko sa vstrebe do griláže.Pozor na to,aby vám na povrchu neplávalo maslo,alebo iný náhradný tuk namiesto masla.Masa musí byť kompaktná. Nakoniec vmiešame pomleté orechy. Griláž odstavím.Nenalievam ju hneď.Roztiekla by sa vám. Teraz som kládla po tr a štyri oplátky,ktoré som naplnila. Plniť začínam,keď sa griláž nerozteká,ale je ešte horúca. Nalejem na stred oplátka a lyžicou roztieram ku krajom.Priložím oplátku a pokračujem.Snažím sa dávkovať na pláty rovnomerne.aby boli pekné rovnaké. Hneď oplátky nezaťažujem len niečim ľahším prikryjem,aby sa oplátky k sebe prilepili. Asi po hodine ich zaťažím,to už mám istotu,že griláž nevytlačím. Vynesiem do chladu. Na druhý deň krájam zúbkovaným nožom.Polovička keksíku sa môže namočiť do čokoládky.Ja som ich tento krát nijako nezdobila.

    Griláž v oblátke - obrázok 1
  2. 2

    Pri krájaní si pomáham aj pravítkom.Ono je pekné ak sú rovnako nakrájané.

    Griláž v oblátke - obrázok 2
  3. 3

    Je to jeden z koláčikov,ktoré na Vianoce majú u nás odbyt.

    Griláž v oblátke - obrázok 3

Diskusia k receptu

izabella929
Martička nádherné...práve večer som nad týmto uvažovala, aj recept som si vyhľadala...a robievala som to pred niekoľkými rokmi a čoko polevou a posypala drvenými orieškami...
1x alfa56
tatranka
Vieš Belka,mám tento rok veľa čokoládového,takže sa mi už nežiadalo.Veď chuťou sú výborné.Oriešky sú vo vnútri takže preto ostali nezdobené.
elisticka
wau Martuska ja uz ich zas musim robit .. syn ich mal na narodky a velmi chutili ..mas ich nadherne nakrajane :-)))
rennatte
presne tak to ich robim aj ja, ale az tesne pred sviatkami, lebo jedna davka medovnikov mi uz zmizla, tak aby to nedopadlo tak aj s grilazkami
tatranka
Chválite ma za krájanie.Ďakujem.Ale čo iné môžem pri takýchto koláčikoch uplatniť?Veď som ich merala pravítkom,aby boli pekné rovnaké.A zrejme sa oplatilo.Je to holý zákusok,tak len aby bol úhľadný.@marianne69 hlavne že ich máš chutné.Veď neidú na výstavu,ale do žalúdka.
@rennatte boli časy,keď som mala aj ja problém uchovať koláčiky.Teraz sme s manželom sami takže je to už ináč.
ola111
@tatranka ,toto mi nerob,veď ja to nestíham.Dnes som zháňala mätové
keksy na @diabambulkine vynikajúce úliky,zrovna ich nemali v prvých
dvoch obchodoch,zajtra zháňam oblátky na tento dobrý recept,lebo
toto ešte musí byť a ešte nemám dovolenkúúú:-)))
tatranka
@ola111 budem na teba myslieť,nech sa ti darí.Nie je to recept náročný na čas.Takže stihneš aj diabambulkine koláčiky.
sneica
krasne uhladne,a samozrejme chutne ....:) kk
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
su krasne a urcite dobre,ja taketo mam rada!!!!!ale skoda,ze tu v Poreči nie je dostat kupit SALKO.co by som mohla namiesto neho dat?asi nic,ze?som z toho smutna!!! :(
kata50
Júj tak toto je na moje gusto.... Úhľadné, oku ladiace, lákavé a chutné.
...pravítko je dobrá vec...:-)))
tatranka
@kata50 ešte mi z tej školy predsa len niečo zostalo.Pravítko na meranie koláčikov. xixixi
janger
Tak su tu za sebou dva druhy grilazok, a oboje su inac robene, a oboje su iste aj vyborne! @tatranka , mas ich krasne.
akeber
úhľadné...krásne nafotené....niet čo dodať


valeri
Mám presne ento recept, niekedy robím s orechami, niekedy s kokosom a tento rok som dala aj to, aj to. Môžem potvrdiť, že sú výborné.
3sandra3
dnes som si kúpila oblátky, zajtra ich chcem pripraviť,,, zatiaľ som ich nerobila, dúfam, že to moc nepokazím :-)
3sandra3
už ich mám urobené... len mám obavy z toho krájania,,, to mi isto nepôjde.
tatranka
@3sandra3 predpokladám,že sa ti všetko s grilážkami vydarilo.Tiež určite viem,že si nič nepokazila,hoci urobiť /uvariť/ dobrú griláž už vyžaduje trochu skúsenosti.Prajem ti pekné sviatočné dni.
3sandra3
@tatranka ale ano, všetko dobre dopadlo, aj to krájanie, myslela som si, že to pôjde horšie, ale dalo sa. A hlavne, čo ma tešilo najviac, že chutili. Sú výborné, fakt.
tatranka
@3sandra3 vedela som som že to zvládneš.Teším sa,hlavne že to bolo hneď na prvý krát,lebo ja o sebe to nemôžem povedať.Ja som na prvý krát urobila jednu neforemnú sladkú guľu.A čo je hlavné,že chutili.
3sandra3
no veď práve,,, a to vďaka Tebe, @tatranka , že tak skvele opisuješ a vysvetľuješ postup príprav, preto som z toho nemala neforemnú guľu :-))
cica2
velmi pekne sú tie grilážky, ja ich tiež každé vianoce robievam ale tak pekne nakrájané som ich ešte nemala, sú nádherné :-)
tatranka
@cica2 keď ich budeš krájať zúbkovatým nožom,budeš ich mať tiež také rovné a slušne nakrájané.Ale veď ty si vieš v kuchyni rady.
optimista
Sú fantastické, ja ich zbožňujem. Pripravila si ich skutočne už na pohľad super, si skvelá kuchárka.
tatranka
@optimista ďakujem za kompliment.No hádam by bola aj trochu hanba,ak v mojich rokoch by som kuchárkou nebola?Možno sa zasmeješ,ale s manželom sme len tak minule uvažovali,že za 46 rokov,koľko obedov som uvarila? Vyšlo nám to už v astronomických číslach.A to sme rátali len tak hala-bala.
Ináč ku grilážkam.Boli,sú a asi aj ostanú obľúbené koláčiky u nás všetkých.Mladých,starších aj starých.Sme totiž tri generácie,hoci nie tak dávno to boli štyri generácie....)))
irenaw
@tatranka večer som urobila podľa teba, dnes nakrájam a ozdobím. robievala som s kúskami orieškov a potom mi nešlo dávať náplň na tenšie, takto s mletými je to oveľa lepšie, ďakujem :-)
tatranka
@irenaw teším sa,že sa ti recept páči.Krájať by si mala zúbkovaným nožíkom.Ono sa grilážky vlastne pília.
irenaw
som pripravená krájať presne ako ty, aj s pravítkom, tiež ich chcem také pekné :-)
zuzkak
moje tenkrát poprvé nevyšlo... ale ten druhý pokus je mňam! ďakujem za recept (postup)...
tatranka
@zuzkaz teším sa,že sa ti grilážky podaril.Aj ja ich idem dnes pobede robiť.Vianoce by sa bez grilážiek nerátali.
tatranka
@maminkanelinka ja som ich robila včera.Len som konček namáčala do čokoládky.Nech sa ti vydaria.Aj u nás ich majú všetci radi.Prikladám včerajší obrázok.

lavacka
Ako vzdy z Tvojich ruk uzasna nadhera. Perfektny popis, foto aj recept. Tiez ich urobim podla Teba, neviem ci budu take pekne lebo sa velmi bojim toho krajania. Vdaka za recept.
lubka272
Keď robíš karamel nemala by si cukor miešať. Je lepšie keď ho necháš tak. Dávali to v masterchef aj mama to tak robí.
zirafninka1
@lubka272 ale to asi len vtedy ked cukor palis na karamel spolu s vodou, nie?... ked robis len s cukrom treba to miesat..aspon ja to tak robim.
tatranka
@lubka272 áno máš pravdu.Aj ja som to pozerala na masterchef,že karamel sa nemá na začiatku miešať.No miešam roky,takže už automaticky som miešala aj teraz.No karamel sa mi vždy pekne do hladunka vymiešal.Nemám s tým problém.Možno už na budúce nepozabudnem a skúsim tak,ako uvádzajú masterschef kuchári.
katy
Nádherné! Mňam! Darmo, slovenské ženy vedia variť a piecť najlepšie!
referent
Chcem sa spýtať ide tam obyčajné maslo alebo stužený tuk?
fidorka
Robila som to presne podla receptu, hotova katastrofa. Bolo to velmi riedke a vytekalo mi to z oblatok, asi nie som taka sikovna ako pani co tu uverejnila recept. Neviem kde som urobila chybu, snad budu aspon jedle, ked uz nebudu vyzerat ako tie na obrazku. Experimentovat sa niekedy nevyplaca, uz budem robit len svoje overene. Pekne vianoce. Toto nie je kritika, ale mam take nervy s toho, ze som to musela napisat :-)))
tatranka
@referent ,dávam tam maslo.Nie tuk.
@fidorka mrzí ma,že si recept neurobila úspešne.Vlastne si ho nedokončila.Griláž sa musí miešať,aby sa cukor úplne roztopil.Pridáš maslo,môžeš si ho trochu nahriať,ale nie je nutné.Stačí ak má izbovú teplotu.To isté platí aj o sladenom,kondenzovanom mlieku.Ale to všetko som napísala v recepte.Proste masu treba pomaly celú dovariť aby sa spojila.Nakoniec pridať oriešky.To je všetko.Ono je to tak,že ak dvaja robia to isté,nemusí to byť to isté.Možno mám viac praxe v kuchyni.
wieruss
prosim Vas nemam doma maslo , ale mam Heru, myslite ze sa to bude dat pouzit ?
tatranka
@wieruss je veľmi dobrá náhrada masla.Konzistenčne sa najviac približuje maslu.Áno dá sa použiť namiesto masla.
wieruss
moc dakujem za radu aj za uzasny recept! robila som grilaz uplne prvy krat a vdaka podrobnemu postupu sa mi podarila :))
gubics
Výborný recept, aj ja podobný používam.
babinka
Moj zat ho včera vyhlásil za najlepšie čo som robila :)
tatranka
Veru bez týchto chutných grilážiek,by sa nám Vianoce nepočítali.
dusan95843
Dnes sme robili tieto fantastické grilážky. Sú výborné, postup je jasne napísaný, ďakujem za výborný recept.
dzekina261
super - bomba - špica ... dnes som robila...mňamka (ja som dala trošičku viacej orechov ale naparááádičku
- ďakujem za recept...ukladáááááám :)
tatranka
@dzekina261 teším sa tvojmu komentáriku.Nie každý vie urobiť grilážky,hoci sú v podstate jednoduché.Želám ti pekné Vianoce a všetky sviatočné dni.
elysa
@tatranka ďakujem za postup, pri ktorom sa mi podarili :), tento rok som dala grilážkam poslednú šancu- buď sa podaria, alebo som ich robila naposledy... vďaka Tvojmu postupu sú skvelé- doteraz mi nikdy nestuhli, tak ako by mali a teraz sú perfektné...posielam 5***** a prajem šťastné a veselé....
tatranka
@elysa veľmi rada prijímam odozvu,že varecháčka je spokojná s receptom.Teším sa veľmi,že si aj ty spokojná.Želám pekné a pokojné Vianoce.
foska
Mila @tatranka , grilazky robievam, tentoraz som skusila podla tohto receptu a nelutujem. Ocenujem najma skvely postup s viacerymi praktickymi radami. Krasne Vianoce a dakujem ;)
frezia
Robila som ich presne podla tvojho receptu a su vynikajuce. Ano, je dolezite ich hned nezatazovat, plnka sa nevytlaci von. Dakujem za recept a zelam Ti krasne Vianoce.
rika3
Dcéra má alergiu na orechy. Môžem namiesto orechov použiť kokos? Budú chutné, alebo to už nebudú klasické grilážky?
tatranka
@rika3 nikdy som takúto kombinaciu griláže a kokosu nepoužila,neviem ti zodpovedne odpovedať.Musíš skúsiť a napísať mne ako to dopadlo.
pompidu
Ahojte robiem grilaz uz roky na vianoce hlavne, a odporucam pomiesat k cca 80 g orechov burizony cca pol balika. Nie je to az take sladke a tazke a je to vyborne.
pompidu
@rika3 , vyskusaj namiesto orechov burizony je to vyborne. Ja to miesam aj s orechami, ale ked nemam orechy tak dam len burizony a je to skvele.
zlnicka
Mila pani Marticka, taketo grilazky som robila s maminou este ako dieta a vzdy sa nam vydarili. Davali sme ale miesto masla margarin. Ja ich teraz svojim princeznam robim s maslom, ale vzdy sa mi rozlepuju. Robim nieco zle alebo je to tym maslom? Vase su take krasne.
tatranka
@zlnicka začnem od začiatku.1. Cukor musí byť dobre rozohriaty-upálený,nie horký,ale bez najmenších krištálikov.
2.Ak robíš z masla,rozpusti si ho.Nie usmažiť.A tak vlej k cukru.Ak by sa maslo smažilo,vtedy by sa pekne karamel nespojil! A tiež Salko by malo mať izbovú teplotu.Nie ho použiť rovno z chladničky!
Salko pridávať a zároveň miešať,uvariť vlastne kašu.Nakoniec pridať na drobno posekané,alebo pomleté orechy.Ak dodržíš gramáž,griláška sa musia vydariť.
A na koniec ak je griláž v oblátkach už len teplá,treba oblátky rovnomerne zaťažiť,aby si grilaž nevytlačila! Len ak nie je dobre griláž v oblátkach vlepená,vtedy sa ti asi oblátky otvárajú.Je to len tým.Želám ti,nech sa ti grilážky vydaria.Ja som ich už k Veľkej noci robila.Je lepšie,ak trochu postoja.
tetrisss
Trochu mam iny recept, co sa tyka gramaze surovin a este tuk pouzivam pol maslo a pol stuzeny tuk, ale toto nie je ani tak dolezite, ako tatrankin postup, konecne mi grilaz nevytiekla ani trochu a je tuha akurat, cize dakujem a vrele odporucam.
morenajea
@tatranka skvelý recept si vložila na stránku. Včera som robila a môžem povedať, že všetky grilážky s nechutnou-chemickou cerou sa môžu pred tvojimi jemnými maslovými schovať pod čiernu zem :) Už budem robiť iba tieto. Ďakujem
katika
Najlepší griláž na svete. Aj keď sa vydaril len vďaka môjmu manželovi. Všetko sme robili podľa receptu a keď sme do karamelu vliali maslo tak to stvrdlo a ja som to chcela vyhodiť :( Ale manžel (trpezlivý to človek) miešal a miešal a miešal na ohni a nakoniec sa to pekne zase roztopilo a ked sme vliali salko, už to bolo perfektné. Nevieme sa ich dojesť. Mňam a ďakujeme :)
tatranka
@katika vieš ako sa vraví, - že trpezlivosť ruže prináša.Tvoj manžel sa asi toho drží a asi si pozorne prečítal recept.No hlavný bo výsledok,že grilážky chutia a že sa vydarili.Želám,pekné sviatky.
kvet41
Vdaka za vyborny postup. Moja rodinka ich ma velmi rada a tak k Vianociam ich idem urobit.
tatranka
@kvet41 u nás sú na stole veru každý rok aj na Veľkú noc aj na Vianoce.Máme ich všetci radi.Tento rok už mám grilážky urobené a veru musím sa s manželom veľmi zdržiavať,aby z nich neubúdalo.
Pripájam obrázok z tohto pečenia.Aj som ich máčala v čokoláde.


leusinka
Najlepší recept!!!! Chválim,pečiem ich viackrát pre veľkú obľubu !!
okorpenda
moja kazdorocna klasika...grilazky od Tatranky:) dakujem a zelam pekne Sviatky
mithunaaa
@tatranka (18.12.2013 10:37)

Dobry den. Prosim vas, viete mi poradit , kde robim chybu v grilazkach.? Ked sa mi cukor rozpusti a idem dat maslo , tak uz aj tam moje pecenie skoncilo. Maslo 1x rozpustila nechala vychladnut trocha a vliala. 2x dala cele izbovej teploty. V obch priadoch sa mi to nespojilo. Miesala som a zacalo sa mi to lepit do gule a maslo rozpustene . Miesala som dalej a stale nic. Pozeram videa , kde to vyzera jednoducho ale mne to nejde
lucy991991
Výborný recept, dlho som hľadala taký, aby nám chutil a nebol príliš karamelový ani príliš maslový a tento je dokonalý. Veľmi oceňujem v recepte rozpísané na čo si treba dávať pozor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia