Morka a la Berend

janger - fotkajanger, 18. decembra 2011
Morka a la Berend
Foto: janger

V diskusii sa pytala @bejgi, ci niekto nema recept na morku. Priatel mojej dcerky robieva morku kazdy rok na predvianocny vecierok pre svojich Zobraziť celý popisV diskusii sa pytala @bejgi, ci niekto nema recept na morku. Priatel mojej dcerky robieva morku kazdy rok na predvianocny vecierok pre svojich priatelov. A zevraj byva velmi dobra. Robil ju aj vcera. Tak som si vypytala recept a prikladam ho sem. Mozno posluzi viacerym. Zial, nemam cely fotopostup. Tento obrazok je este z minulorocnej morky, ktoru upiekol. Takze to nie je moje dielo, ale jeho.

240 minút
na 180-200 °C

Suroviny

6 kg
200 g
4 haluzky
125 g chuda -kocky
Plnka:
4 ks
1 kocka
125 g chuda -kocky
100 ml
5 platkov
2 strúčiky
1/2
 alebo olej




Postup

  1. 1

    Morku dame do solneho kupela aspon na 5 hodin. Uplne ju zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili par lyzic soli.

  2. 2

    Spravime plnku. Na panvici rozohrejeme kustik masla alebo oleja. Pridame posekanu cibulu, roztlaceny cesnak, poprazime. Pridame na kocky pokrajanu slaninku. Poprazime. Chlieb potrhame na kusky a pridame do panvice. Vsetko spolu poopekame.

  3. 3

    V miske rozslahame 4 vajcia, rozdrobime do toho kocku bujonu, pridame mlieko. Zamiesame.

  4. 4

    Vajcovu zmes pridame do panvice k slaninke. Na silnejsom ohni to poopekame. Tak, aby kusky chleba este zostali cele, aby nevznikla kasa. Pridame podla potreby trosku soli a pepru. Plnka je hotova.

  5. 5

    Dame zohriat ruru na 200 stupnov. Nie na vyssiu teplotu, lebo by sa maslo moc spalilo. Najlepsie je klasicka rura, v horucovzdusnej je morka viac vysusena.

  6. 6

    Morku vytiahneme z kupela, poutierame a este trochu posolime. Naplnime plnkou. Moc ju nenatlacte, len tak pozvolna. Ak sa vsetka plnka nezmesti, pecieme len tak na pekaci, vedla morky. Ak by sme plnku moc natlacili, tym by bolo maso vysusenejsie, nakolko plnka dosiahne pri peceni velmi vysoku teplotu, tuto teplotu odovzda masu a tym ho viac vysusi.

  7. 7

    Na pekaci v rure dame rozpustit asi 100g masla. Potom dame na to morku, chrbatom dolu. Dame na nu pokrajanu slaninku, rozmarin a zbytok (100g) pokrajaneho masla. Dobre ju zakryjeme aluminiovou foliou, aby sa nevysusovala. Dame do rury.

  8. 8

    Kazdych 45 minut opatrne foliu odhrnieme (pozor na horucu paru) a polejeme vypekom. A vzdy zase treba dobre zakryt foliou.

  9. 9

    Po tom, ako sa morka poleje druhykrat, znizime teplotu v rure na 180 stupnov.

  10. 10

    Morka sa piekla celkovo 4,5 hodiny. Ale bolo by stacilo aj pol hodinu menej. Pretoze hostia neboli este hotovi s predjedlom, tak zostala v rure trochu dlhsie, ako bolo treba. Takze staci asi 40 minut na kilo masa. Ak mate teplomer na maso, tak ho mozete zapichnut do najhrubsej casti a ak ukaze teplotu 72 stupnov celzia, tak je morka hotova.

  11. 11

    Morku mozete pred dopecenim odokryt a tak dopiect, aby bola kozticka este chrumkavejsia.

  12. 12

    Tip: Tuto plnku pouziva Berend aj na plnenie kurata.

Diskusia k receptu

frezia68
To je nádherná morka @janger veľmi vydarená.Plnku takú s chlebom nepoznám,vyskúšam s kurčaťom niekedy,lebo morku piecť nebudem :-)))
babav
@janger ,krasne je upecena...siikovny priatel ;-).Podla receptu sa masko iste rozplyva na jazyku .Morka je tradicne jedlo aj tu ...
v mnohych rodinach ju pecu tiez na Vianoce .Jedina dilema je v plnke,lebo vzhladom na velkost morky a potrebny cas na dokladne upecenie ...plnku pecu samostatne ...nepotrebuje 4 + hodiny ...
vnutro sa plni bylinkami,pomarancom ,citronom,jablckom....podla chuti .
irenaw
nádherne upečená morka, až sa slinky zbiehajú :)
bejgi
aj ja chceeeem mat taku krasnu upecenu morku jeeeej @Janger , ze dakujem dcerinmu priatelovi, uz len odvaha, radost a laska pri peceni a potom sa s tebou podelim o tu radost :-)
marianne69
parada,morku ja mozem:-) je krasna,musela byt perfektna.Recept si ukladam.Morku sme mali minule tri roky,podla tradicneho anglickeho receptu,dala mi ho susedka,len je v anglictine ,nechce sa mi ho prekladat:-DDD
marijanka712
kto umí ten umí a kto neumí tak čumí aj ja som čumela- morku som nepiekla, niekedy dávno svokra chovala morky a ona to rôzne pripravovala, jeden rok sme sa prejedli moriek a tak až do teraz som nedostala na nu chuť , ale tá tvoja mi vyprovokovala chuťové poháriky a asi ju čo nevidieť zaradím do jedálnička- chlapec je šikovný a ešte k tomu ta láska - nemám čo dodať.....
janger
Dievcata moje mile, odkazem, ze sa vam paci, bude rad :-). Dakujem.
@jerica , fajn, ze si sem hodila aj ten recept od @sovka , tiez sa mi paci, niekedy ho skusim.
@frezia , len vyskusaj, ja som chlebovu jedla uz v kuriatku, bola dobra.
@babav , ano, je sikovny. A viem, ze u vas su morky popularne a snad kazdy pouziva plnku inu...
@akeber , @sneica , aki zlati smajlikovia! Uplne na temu ;-).
@bejgi , kvoli tebe som sem ten recept dala ;-). Len preto, ze si to spomenula v diskusii. Tak preto som pytala ten recept. V diskusii si dostala kopu vybornych rad, tak mas z coho vyberat. Len na tie diskusie sa velmi rychlo zabudne, to je skoda vsetkych tych dobrych rad a tipov...Preto som to dala sem do receptov. Tu si to clovek najde, kedy potrebuje.
@marianne69 , co bol zaklad tej anglickej plnky? Mozno ju niekedy budes robit, tak pridaj potom recept...
@marijanka712 , vidis, ako sme ti narobili chute! Ked budes robit, tiez pridaj recept.
@irenaw , aj tebe vdaka za kompliment :-).
marianne69
@janger bola to hadam asi najlepsia babka ,aku som v Anglicku stretla a to,ze som ju mala za susedu bol obrovsky bonus.Ked som odchadzala z UK obe sme ricali ako Viktorky u splavu.Vyborna kucharka a zahradkarka.Dala mi ako darcek na rozlucku svoju pisanku s nazvom Cooking for christmas,ze vraj vie vsetko naspamat s jej hadam 50 rocnymi receptami.Nesmierne si to vazim.Ale ta plnka:slaninka,cibula,klobaskove masko,ovsene vlocky,cerstvy petrzlen,mixovane bylinky,vajicko,susene marhule.A na gravy:hladka muka a vyvar z morcacich drobov.Ak by si chcela presne mnozstva,napisem,ale musim to poprehadzovat z lb a oz na gramy.Mam na to tahak,ale kupila som si aj vahu s ich mierami.:-)takze vazim na nej v lb.
marianne69
a k tomu sa podava parena mrkva a ruzickovy kel,morka sa vytrie maslom roztopenym,aj z vnutra, cerstvo pomletym ciernym korenim,solou,mletymi klincekami.A zo zvysnej plnky sa robia take drobne gulicky,ktore sa potom dekoruju k moriakovi,pekne to ukaze na mise...
janger
@marianka69 , taki ludia-susedia su na nezaplatenie! Clovek by povedal, ze co vselico do tej plnky ide, ake cudne kombinacie, ale moze to byt velmi dobre! Tie ovsene vlocky su tam taka pevna zlozka. Boli najprv mocene, nevies? Ale neunuvaj sa s prepocitavanim a prekladom, viem, ze toho casu je pred Vianocami malo...Ak by si ju niekedy nahodou robila, tak potom si velmi rada recept precitam. A ta zeleninka k tomu moze byt tiez chutna. Mnam, normalne si mi narobila chute :-).
marianne69
@janka tento rok budu u nas tradicne slovenske vianoce,koli dcerinemu priatelovi,chce ich zazit.Ale vyborne to je,tie vlocky su nenamocene,dokonca tam ich predavaju v takych rolkach,dokonca ochutene a tie susene marhule tomu dodavaju vybornu chut,ale nie su podmienkou,davaju aj ine susene ovocie,velmi casto brusnice...Ak budem robit urcite pridam...
janger
Tak ti prajem @marianka , krasne slovenske Vianoce. Kysuce sa budu priatelovi tvojej dcerky iste tiez pacit! A dakujem za mile rady :-).
marianne69
Aj ja tebe @janka zelam tie najkrajsie Vianoce ci uz na holandsky sposob alebo slovensky,ono je to vlastne jedno,dolezita je atmosfera a pohoda ludi ktori ich chcu stravit spolu.
joannab
Vizera velmy chutne. Budem ju zajtra robit. Dakujem
cica2
chválim receptík a ukladám do svojej kk, zíde sa mi :-))
alfino2
Škoda, že @bejgi nenapísala ako dopadla s morkou.. Ja idem teraz piecť morku prvý krát a chystám sa použiť tento chutný recept, potom dám určite vedieť ako som dopadol :-).
Prajem pekný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia