Kravský syr

rein - fotkarein, 11. decembra 2011
Kravský syr
Foto: rein

Milujem syry a z času na čas si urobím lahôdku.

5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 l čerstvé
1 KL




Postup

  1. 1

    Mlieko ohrejeme na 45 stupňov a pridáme syridlo.keď sa mlieko premení na huspeninu,asi po 40 minútach,zľahka ho narušíme z varechu a ešte necháme cca 10 minút.Niekto píše,že z nožom treba poprerezávať syr na kocky,ale mne sa osvedčilo aj premiešanie varechou.Pripomínam zľahka.

    Kravský syr - obrázok 1
  2. 2

    Syr dáme na sitko a necháme ho celú noc odkvapkať v chladničke.Ja ho v plátne nevystískavam,lebo potom je suchý a do slaného roztoku ho tiež nedávam,lebo nie je kedy a posolím si ho podľa potreby.

Diskusia k receptu

45678
Vyzerá to fantasticky nenáročné, môžem sa spýtať, koľko je asi hmotnosť, hotová hrudka? To syridlo je nutné, alebo by stačilo iba nechať mlieko "sadnúť" ?
Isto budem pripadať pre mnohých ako nechápavá, ale s týmto som sa fakt nestretla :-))
ajuschka
ja tiež robievam takýto syr, práve včera som robila dedkovi na narodeniny :) syridlo je pre tento typ syra potrebné, ale dá sa zohnať bez problémov, napr. www.syridlo.sk - odtiaľ mám ja. ak by si chcela robiť bez syridla, môžeš si urobiť paneer. na to ti stačí citrónová šťava. Je skvelý napr. na pizzu
3sandra3
na to nemám.... aaaale veru dala by som si z takého domácky vyrobeného syra... mňam
ajuschka
inak ked sa necha par dni skysnut, da sa z neho robit aj bryndza. sice kravska, ale kto ma odvahu ist tajne dojit ovcu kdesi na salas, moze skusit aj origos :)
annabiel
s týmto tvojim receptom som si nostalgicky zaspomínala na časy, keď moja mamka chovala kravu a keď nevedela, čo s mliekom, tak povedala:" No dievča, hybaj robiť syr!!
45678
@ajuscha , ďakujem, vyskúšam s kyselinou citrónovou, a objedenám syridlo. Chcem Ťa poprosiť, to mlieko sa má po skysnutí ešte aj prihriať, alebo studené iba nechať prekvapkať cez urietku...som asi naivná, ale nestretla som sa s tým :-(
bohul
i mi ho děláme,ale co je u vás KL
sneica
robievali sme doma syr,ked sme chovali...velmi dobre poznam aj pripravu aj chut, takyto syr sme aj vyprazali...joj ci by som si dala ...:)
klaura
Tiež robievam ... a dosť často ... ja sadlinu nakrájam nožom a potom ju rukou pohybom zdola medzi prstami "natriasam" ... tým sa ešte zbavuje srvátky a je kompaktnejšia ... suchosť syra to neovplyvní, tú ovplyvňuje doba stekania srvátky v sitku. @45678 mieko sa zohrieva maximálne na teplotu 30 -35 stupňov na začiatku, hneď potom sa pridá síridlo, mlieko chladne a zráža sa ... to trvá max. 45 minút ... potom už len pokrájať, ponatriasať a dať stekať ... jednoduché ... nie ? :)))
marcy
my sme mali pred 2 týždňami zo 6 litrov 1,55kg syra....veľmi dobrý zdroj,teda kravička :))...
bombiska
@rein syr vypadá úžasne.Môj prvý pokus o syr zlyhal...ale naučila som sa ho robiť na Detve,kde chodíme každý rok na dovolenkovú hríbačku.Milá tetuška od susedov nado mnou stáĺa a zasvetila ma do výroby tohto delikatesu.Dnes to zasa ja učím moju nevestu.
genus6
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli to mlíko na sýr má být skyslé a jestli jo tak jak dlouho? děkuju za odpověď




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia