Slepačia polievka

izabella929 - fotkaizabella929, 7. decembra 2011

Najčastejšie ju varím v nedeľu.Vtedy je veľa času , aby sa dlho a pekne uvarila..najradšej ju máme s domácimi rezancami..

120 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
2 ks
3 ks
1 ks
1 ks malý
 podľa potreby
štipka
6 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dám studenú vodu. Do vody dám umyté slepačie mäso, očistenú , umytú pokrájanú zeleninu. Pridám malú feferonku, celú cibuľu so šupkou, cesnak aj so šupkou, celé korenie, bobkový list, pridám soľ.Pomaly varím viac ako 2 hodiny.Hotovú uvarenú dochutím ešte. Z múky, vajca a soli si urobím cesto na rezance.Rozvaľkám ho a pokrájam na rezance.Vyvarím v horúcej vode.Podávam na tanieri aj so zeleninou.

Diskusia k receptu

evas13
Niet nad dobrý a zdravý slepačí vývar.
andys
Aj ja som dnes varila - kuraciu, mám aj obrázok s kuracou nôžkou, ale neviem ho vložiť do diskusie.
marcy
pridávam pór,zelenú papriku,chilli....v rekonvalescencii som ju jedávala zo šálky aj o desiatej večer.....liek :o),najnovšie v mojom okolí deti kámošiek polievky aj takto skvelé priam neznášajú :((
tinca
a vieš, že by som si dala hneď, takú horúcu, mňam:)
sjuz
mňam. ja varím trochu inak - tak, že najprv varím samotné mäso do mäkka, a keď je uvarené vyberiem ho, polievku precedím, až potom vložím zeleninu, ktorú varím na najslabšom ohni kým nie je al dente - pretože keď sa varí spolu s mäsom, je uvarená " do mŕtva" a nemá už žiadnu výživnú hodnotu a taká "mľandravá" ani nechutí.... :)
jerica
hahaha , ja dávam do slepačej polievočky frkacule, už sa teším keď prídu deti na prvý sviatok vianočný.
bozulka
Slepačia polievka sa neberie ani ako polievka,ale skutočne niečo výnimočné.
@sjuz , ja varím v jednom hrnci,ale sliepku /aj iné mäso/ uvarím skoro do mäkka,asi 2hod. až potom pridávam zeleninu,tiež máme radi nie "do mľandrava".Pridávam viac druhov zeleniny, ako @marcy ,ešte kúsok kelu alebo hl.kapusty a vňaťky,petržlen aj celer.Čerstvú vňaťku aj na tanier.Tak to máme radi v našej rodine.
sjuz
@bozulka - tiež dávam aj cherry rajčinku, kúsok zelenej papriky, vňaťku petržlenovú aj celerovú, pór, kel, a koreňovú ako ty:), a celý neolúpaný strúčik cesnaku aj cibuľu nelúpanú kvôli farbe... A čerstvú posekanú vňaťku na tanier - mňam:)
rela
@jerica , moja babka robila "frkacule na dva cule". Predpokladám, že ide o mierku ako napr. pri vodovodnom potrubí. :-)
izabella929
no, vidím, že každá ju varíte po svojom a to je správne.-)))díky za komentáriky.-)
gogogo
určite bola výborná, konečne čistý vývar bez vegety, kupovaného bujónu
izabella929
gogogo...ani čistý vývar bez bujonu , zvyknem pridávať aj sušenú čilli papričku, počas varenia sa neotvorí, takže nie je polievka štiplavá, ale dá jej výbornú chuť.-)počas leta pridávam aj papriku a rajčinu...v zime kúpené nepoužívam...to je umelina.)
marianne69
ja mam zeleninku( vsetku korenovu) v nej rada chrumkavu,takze ju pridavam az ked je masko skoro uvarene,bez bobkoveho listu,ale s cibulou a dvoma strucikmi cesnaku,cibuli necham tu poslednu supku,pekne zafarbi vyvar.A samozrejme korenim.Vyvar mam rada silny,tiez som sa naucila pridat malu paradajku,pekne precisti vyvar
sneica
moja dcerka ked bola mensia tak si prosila "slepačovu polievku"...:)u nas oblubena...hned by som si dala tanier tvojej polievky....cestovinky mame domace kazdu nedelu...pridavam zeleninu taku istu a aj cibulu a cesnak no a musim mat vo vyvare aj kusok zelenej papriky...:)
emami
No baby, kazda po svojom. Len je podstatna ta sliepka. Mozeme tam dat zeleninku od vymyslu ale ked nemame domacu sliepku, nie je to ono. To mi verte. A dnes uz je to problem .
izabella929
@emami..m áš úplnú pravdu vo všetkom...)))len dnes nie je také jednoduché chovať sliepky na mäso...jednak sú drahé vstupy a potom za posledné roky aj dlhoprstých pribudlo a nemám chuť pre nich chovať sliepky...
perinbabba
Ej veru, veľká dobrota:-) ja tiež dávam petržlenovú a zelerovú vňať. Samozrejme bez vegety a bez bojónu.
A keď je pekne dovarená, odložím za misku a dám do mrazáka zmraziť. Veľakrát mi už takto zachránila hladné bruško synčeka :-)
eviana
Mňaaaam, Izabelka milujem slepačiu polievku najviac zo všetkých a táto Tvoja vyzerá úžasne... ako od maminky, hneď by som si za tanier takej fajne horúcej dala ... balzam na telo aj dušu, obzvlášť keď je človek chorý... najlepší liek :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia