Torta Mikulášska čiapka

archaa - fotkaarchaa, 5. decembra 2011
Torta Mikulášska čiapka
Foto: archaa
8
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
175 g
75 g
65 g
1 CL
1 dl vlažná
pol dl
PLNKA:
720 ml sklícko
2 ks
2 PL
Okrem toho:
400 g
1 ks
1 PL alebo strúhaná cokoláda
1 PL
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Zltky vyslaháme so 100g cukru do peny, pridáme múku s práskom do peciva, mandle, vodu, olej a na záver jemne primiesame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do papierom vystlanej odopínacej tortovej formy a pri 175 stupnoch pecieme asi 20 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnút.

  2. 2

    Ceresne scedíme, ale stavu si zachytíme do hrnca, do 500ml doplníme vodou a necháme zovriet. V 100 ml vody si rozmiesame rote grütze prásky. Ked nám stava v hrnci zovrela, prilejeme k nej kokosový likér a pridáme zvysných 75g cukru. Premiesame a vlejeme pripravené rozpustené rote grütze. Ked to opät zovrie, odstavíme a vezmeme nabok. Primiesame odkvapkané ceresne, zamiesame a necháme 20 minút postát, kým sa nezacne tvorit zelé.

  3. 3

    Zelé navrstvíme na vychladnutý korpus, uhladíme a odlozíme do chladnicky na 3-4 hodiny.

  4. 4

    Potom formu odopneme a navrch navrstvíme vyslahanú slahacku s vanilkovým cukrom tak, aby sme vytvarovali mikulássku ciapku. Oblozíme cukrárskymi ceresnami, cokoládovými hoblinkami a nakoniec posypeme kokosovou múckou.

Diskusia k receptu

cica2
lákavá tortička, pekný názov :-)
jozka2
co je to vlastne ten rote grutze?-nejaku cerveny puding/bolo by dobre priblizit nazov nie len v Cesko-Slovensku ale aj nam v Amerike,vdaka.
archaa
@jozka2 : rote grutze je podobné akémusi želé...nahradiť sa môže aj nejakým červeným ( napr.čerešne) kompótom uvareným s lyžicou škrobu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia