Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi

havino - fotkahavino, 21. novembra 2011
Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi
Foto: Havino

Tieto kapustníky máme veľmi radi, robíme ich pravidelne v zime keď je kyslá kapusta na dosah.

15- 20 min minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
250 g
1/2 kocky
1 deci
1
1
1-2 deci
PLNKA:




Postup

  1. 1

    Múka polohrubá, hladká, pol na pol, soľ, kvások, vajce, žltok, olej, mlieko, vymiešame hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.

    Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si plnku. Mala som z predošlého dňa uvarené, popučené zemiaky.

    Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi - obrázok 2
  3. 3

    Do misy si dáme kyslú kapustu. Ja mám aj v súdku,ale teraz som použila v pohári od @sovka a @remcula,robila som aj takú, je výborná.

    Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi - obrázok 3
  4. 4

    Ku kyslej kapuste pridáme varené zemiaky,nie veľa, len tak pre chuť, kyslá kapusta musí v plnke prevládať. Uškavríme si slaninu a zmiešame do kopy. Posolíme, pridáme korenie mleté.

    Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyváľame, ako na parené buchty, ja si vykrajujem okrúhlou formičkou a plníme plnkou. Plnku niekedy robím len zo samotnej kyslej kapusty, bez zemiakov,ale so slaninkou. Vtedy si na panvici uškvarím slaninu, pridám kyslú kapustu, soľ podľa potreby, korenie a len tak nechám zletniť kapustu, vychladnutou plníme. Naplnené necháme podkysnúť 10 - 15 min, nepotieram ich pred pečením ničím až ked ich vyberiem z rúry ich za horúca potriem olejom.

    Kapustníky z kyslej kapusty so zemiakmi - obrázok 5

Diskusia k receptu

kucharka100
Presne tak, dobré kapustníky....ale by som si aj dala...dnes som piekla francúzske zemiaky. Príde rad aj na kapustníky.
dorisa
Ešte som nič takéto nepiekla, ukladám, vyskúšam.
sneica
ja som ich este nepiekla ale moja svokra stale plnila polovicu lekvarom a polovicu plnila kapustou...
barbia
ja som ich robila a Havino si ich pochvaloval
malaluta
skvele, len by možno pre nas menej skuseosti bolo fajn ozrejmiť koľko mliečka do toho treba dať, skončila som tak, že som dosypala muku dokym som nemala dva krat viac cesta, než na koľko mi vyšla plnka :)) droždie som teda osobne najprv urobila na kvasok, nie priamo do cesta :) veľmi chutné :)
jajaem
Raj na zemi :D toto musí byť tak vynikajúce, až strach , ukladám, mňam
mracik9
tak toto som už veľa raz jedla,ale nikdy som to nerobila.ale podľa teba skúsim,vyzerajú žravo
mrkwicka
skusam robit dnes :D len som nevedela kolko mliecka mam dat do cesta, tak som radsej nedala nic, tak dufam, ze sa nic nestalo :D :D
havino
@mrkwicka , nemohlo a nestalo sa nič, ked si nepiekla :-), ale vdaka Ti preveliká za povšimnutie, idem to opraviť :-)
cavkat
v chladničke mi ostala kysla kapusta, co s nou??? tak tieto som piekla dnes....ako kuchár začiatočník som sa zľakla kysnutého cesta a dalších - koľko kapsuty koľko slaniny.... nakoniec dva plechy zmizli ako nic a tretí ostal na zajtra na ranajky. S tou plnkou som mala problém - tak mi zachutila ze som polovicu zjedla len tak - propomenula mi babku a jej jedlo "smetisko" zemiaky s kapustou a slaninou. a rovno som vyskušala miesto 250g polohrubej múky som dala polovicu jemnej ovsenej. mňam, dakujem, fantastické.
havino
@cavkat teší ma, že vám chutili a dakujem za komentár, potešila si ma, u nás v zime idú každý druhý týždeň, mládenci ich aj na raňajky jedia. Bol to recept medzi prvými pridanými a neuvedomila som si, že aj kapustu odvážiť, zemiaky. Neskôr som pochopila, že je potrebné dôslednejšie písať a recept podať. Urobím nápravu, ak by niekto chcel vyskúšať a vzdal to kvôli surovinám. V detstve sme tieto samotné zemiaky s kyslou kapustou jedli k jaterniciam a volali sme ich ,,úhrabky".
diva
Krásne! Akurát na nich pracujem :) Len by treba ozrejmiť ako sa robí kvások (predsa len som neskúsené šteňa, čo sa tohto týka :D) a taktiež na akom plechu ste to robila, či vymastený a tak. Ale ako som si všimla na fotke, máte tam papier na pečenie :) Tak to skúsim tak. Ale nechcela som vás "buzerovať"! Ďakujem za recept, určite sa mi to podarí :)) MŇAM! :)
havino
@diva si milá, som sa pousmiala na tvojom komentári. Nachystaj si 2,5 dcl mlieka, zletni ho, nie zohriať, nech je len vlažné, do šálky, malej misky si daj droždie, pridaj lyžičku cukru kryštálového, zalej pol deci mlieka, 2,3 PL a zamiešaj, rozmiešaj to droždie, popráš hladkou múkou, medzi prsty, prikry tanierikom a daj na teplé miesto, sleduj, ked vykvasí, zdvojnásobí objem, bude spenené, pridáš do múky, dalej soľ, olej, vajcia a mlieko ktoré si zohrievala pridávaš postupne do múky a vymiešaš cesto, hladké, pružné, necháš vykysnúť do pol hod.
havino
a vôbec nič by sa nestalo, aj pre tých čo nevedia robiť kvások, suroviny aj s droždím, ale rozmrviť ho do múky, vypracovať cesto, ale nechať kysnúť dlhšie.
tanulienka
Dnes som skusala podla tohto receptu,ale ked som dala plnku a tak sa mi dost trhalo to cesto...a ostalo po upeceni take tuhsie...to tak ma byt?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia