Ghee, alebo ako si vyrobiť základné suroviny indickej kuchyne.

henrietape - fotkahenrietape, 19. novembra 2011

Na varenie po „indicky“ nám treba naozaj viac korenín ako sme zvyknutí používať. Nestačí len soľ, čierne korenie (viete ,že sa vlastne volá indické?) Zobraziť celý popisNa varenie po „indicky“ nám treba naozaj viac korenín ako sme zvyknutí používať. Nestačí len soľ, čierne korenie (viete ,že sa vlastne volá indické?) a paprika. Koreninám sa však práve teraz nebudeme venovať do podrobnosti, spomenula som ich preto, že korenie otvára svoje chute a tak sa viac absorbuje do ingrediencií jedla prostredníctvom tepla. Na horúcej panvici, hrnci spolu s ghee, tvoria koreniny základ pre vytvorenie indickej, pakistanskej, nepálskej či bangladéšskej kuchyne.

3 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
50 x 50 cm




Postup

  1. 1

    Maslo od kravy byvola sa v Indii používa najčastejšie, no s kupovaním takejto suroviny by sme sa možno na Slovensku natrápili a to si už rovno môžeme skrátiť cestu k hotovému ghee z obchodu. Ja si kupujem maslo kvalitné, teda s minimálnym obsahom tuku 80%. Občas sa mi stane, že si kúpim viac a v chladničke mi zostávajú kúsky masla. To, že som sa ich v jeden deň rozhodla pretaviť do jedného ma vlastne naviedlo priamo ku ghee. Ghee má názov aj prepustené maslo. A jeho príprava je úplne jednoduchá ,len chce asi od človeka trošku viac trpezlivosti.

  2. 2

    Pripravte si panvicu, alebo hrnček s dvojitým dnom, kus čistej gázy a uzatvárateľný pohár. A samozrejme maslo. Na začiatok skúste v malom hrnčeku s 150g a ak sa vám jeho príprava vydarí, skúste potom vačšie množstvo. Ghee pripravujeme postupným zahrievaním, nie varením. A práve v tom je celá finta jeho skvelej chuti- ak vám maslo čo len trošku prihorí, pripálená chuť sa už žiadnym zázrakom z neho dostať nepodarí.

  3. 3

    Takže predpokladám, že ste maslo zahriali bez pripálenia a navrchu sa vám vytvára hustá pena. Tú treba pekne sitkom alebo lyžicou odoberať. Je to totiž bielkovina, ktorá spôsobuje spolu s vodou v „slovenskom“ masle pri vyšších teplotách pripálenie. Hotové ghee budete môcť aj vďaka tomuto úkonu používať na praženie. Na chleba ho však nenatierajte, je tuhé a má margarínovú štruktúru. Chutí výborne s plackami naan, horúce roztopené ma ľahko karamelovú chuť. Ja ho zvyknem kombinovať s cesnakom, bylinkami a maldon soľou (lupienky), ako zjemňovač do omáčok.

  4. 4

    Čisté horúce maslo má zlatú farbu slnka. Precedíme ho cez gázu do iného hrnčeka. Pôvodný hrnček vyčistíme, maslo znovu ohrievame (len udržujeme teplotu) a ak sa znova objaví pena, zoberieme ju a znova precedíme cez gázu. Posledné scedenie urobíme do čistého pohára a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Môžeme ho udržať v chladničke, alebo studenom tmavom mieste. Vydržalo by dosť dlho, no predpokladám, že ho rýchlejšie použijete. :)

  5. 5

    Takto prepustené ghee (názov je "prepustené" je proces liatia cez gázu) vraj môžu jesť aj ľudia alergickí na laktózu či na mlieko. Nie som lekár a u každého jedinca má alergia svojský priebeh, preto si používanie ghee radšej prekonzultujte so svojim lekárom.

Diskusia k receptu

henrietape
Jej, s Miskou sa poznam, no nevedela som ze tu recept je. Robila som ho pre moju stranku o vareni a tak ma napadlo, ze ho dam aj sem :) Lepsie dvakrat ako ziaden :DD
mijaita
Jsem z ryze ceske rodiny kam az pamet saha a doma se vzdy jen ceska jidla varila. A "ghi", neboli prepustene maslo stalo v pullitrovem hrnku na polici ve spajzu. Babicka, narozena 1891 ! :-) vzdy prepoustela zbyle maslo aby ho pak pouzivala bezne na jisku, do ruznych zakladu. Ja ho vzdy milovala na chleba. Pravda, chutnalo to jako dnesni maslo "bio" ! Moc dobre! A i ja, pote, co jsem se vdala a zacala varit, prepoustim zbyla masla. Kdyz jsem byla v Indii, koupila jsem si ghee, abych ochutnala tolik vychvalovane ghi - abych konstatovala, ze to tehdejsi, bylo neskonale lepsi, vonave! Velmi zalezi na masle. Ale kazdopadne je jakekoliv prepustene maslo vyborny zaklad pod mnoho jidel. Treba i pod vajicka. A kdyz nechame malinko zhnednout, ajajaj, to je dobrota ! :-)
majsterka
veru naše starké vedeli uschovať potraviny aj bez chemických kunzervantov .
cathyc
prepustené maslo robievam aj ja, ale nepreciedzam, Zbieram penu a nakoniec mám čisté masielko. Fascinuje ma jeho neuveriteľne krásna vôňa.
evanaaa
Ja som si ghee skúšala urobiť raz, niečo potom, čo sem Miška dala recept, dokonca tu bolo aj video prípravy, viec krát sa preciedzalo, ale nieviem, kde som urobila chybu, alebo, či som nemala dobré maslo - mala som ho v chladničke a aj tak mi po krátkom čase akosi zapáchalo, nakyslo, čo sa mi nepáčilo, tak som ho vyhodila. Ale skúsim ešte raz, možno sa mi podarí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia