Futbalová lopta - Bezlepková

ppokia - fotkappokia, 15. októbra 2011
Futbalová lopta - Bezlepková
Foto: ppokia

Tento recept som našla na nete neviem presne kto ho zverejnil ale bolo tam napísané :iris 12345 postup na 3D torty.Ja som si spravila Zobraziť celý popisTento recept som našla na nete neviem presne kto ho zverejnil ale bolo tam napísané :iris 12345 postup na 3D torty.Ja som si spravila postup podľa seba -Bezlepkovú futbalovu loptu.

Suroviny

4x2 lyžíc
4x2
4x2 lyžíc
1x2 lyžička zarovno
4x2 lyžice
4x2 lyžice teplá
PLNKA:
4 celé
8 lyžíc
2-3 lyžice
250 g
5 dkg
marcipánová hmota:
175 g
600 g
2 lyžice
2 lyžičky
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Cesto si pripravíme 2x: 4 bielka vyšlaháme s prášk. cukrom,postupne pridávame žltka a teplú vodu a nakoniecsi primiešame muku Promix Uni zmiešanú so sodou bikarbonou a zomletými orechami.Cesto vylejeme do vymastenej a bezlepkovou múkou vysypanej misky. Dáme piecť. Ja som piekla tak ako bežne pečiem piškotové cesto.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 1
  2. 2

    Hotové cestá si dáme vychladnúť a medzi tým si pripravíme plnku. 4 celé vajíčka si vyšlaháme nad parou s kryštalovím cukrom. Na 1 vajíčko ide 2 lyž. kryšt.cukru.postupne pridať kakao. Ak bude torta pre dospelích tak je dobrá aj káva namietsto kakaa. Ja dávam zomletú kávu 2 lyžice na 4 vajíčka..Kým nám vajíčka vychladnú vymiešame si maslo a palmarín s rumom ja dávam podľa chuti aj 0,5dcl.Potom si maslo a vychladnutú zmes zmiešame spolu a natrieme polovičky torty.Jednu časť cesta si rozrežeme na2x tá bude spodná časť a druhu som rozkrajala na 3x . toto je miska v ktorej som piekla.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 2
  3. 3

    Spodná časť musí byť hrubšia lebo je to dosť ťažké aby nespadla. pripravíme si čaj s rumom na polievanie korpusu. PRVI KORPUS: otočíme opačne hrubšou stranou nahor, rozrežeme 2x. prví spodný plát slabo polejeme čajom potrieme džemom /ja používam marhuľový aby bol kyselkaví/ a natrieme plnkou.prikryjeme druhým platom ten tiež polejeme čajom troška viac a znova potrieme džemom a dáme na vrch plnku. DRUHY KORPUS: rozrežeme 3x necháme ho otočený tak ako je na obrázku hore.znova polejeme už viac ako spodné diely aby nebola torta suchá a natrieme plnku. Opakujeme 3x.Takto pripravené korpusy si dáme do chladničky stuhnúť.Takto vyzerali upečené cesta.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 3
  4. 4

    .Nemám fotku ale aspoň rozrezanú hotovú tortu aby ste vydeli aká bola vysoká a dieli kolko ich bolo.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám korpusy tuhnú pripravíme si marcipán.hmotu som rozdelila.Kúsok som odobrala na čierné päťuholníky. Zafarbila som ju potravinovím gelom čierným.Zvyšok som vymiesila s praškovím cukrom.Vyvaľkala do tvaru lopty. Keď korpusy stuhli opatrne som ich položila na seba. vrchný korpus 3x prerezaný som dala na spodný a celé som to potrela plnkou,na vrch som dala rozvaľkaný marcipán. Ja som mala málo marcipánu tak som musela dorobiť poťahovinu z cukríkov ale na budúce to urobím len poťahovinu z cukríkov. Ten im viac chutil. Natretá torta plnkou a teraz ide na vrch marcipán.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 5
  6. 6

    Na marcipán som potom lepila čierné päťuholníky a biele šesťuholníky.Tie som si najprv všetky vyrezala a až potom som to lepila /vodou/vypočet : obvod lopty vydelite 15 a dostanete dľžku strany päť a šesťuholníkov/to je aj polomer kružnice/ pokusím sa prefotiť obrázok čo som našla pri recepte. Popis k obrázku: "r" je vypočítaná dľžka strany. spravite si kružnicu s polomerom "r" a urobíte šesťuholníky.mne to vyšlo r- 4,2cm Pri päťuholníku som mala uhly asi 73 stupňov a urobíme rovnoramenný trojuholník to je ten obr. dole.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 6
  7. 7

    Nebojte sa ak to nebude presné dá sa z cukríkovou hmotou pracovať tak som aj ja sem tam niečo potiahla aby to sedelo zvyšnú hmotu som vyvaľkala na šúlok a omotala okolo spodku nie je to vydieť na obrázku. No a takto som ju odfotila z vrchu ako prvé som začala čiernou. Dufam že som to napísala všetko je to môj prví recept na vareche.

    Futbalová lopta - Bezlepková - obrázok 7

Diskusia k receptu

slawi
Uzastna, krasna, sama som bezlepkacka a obcas sa pokusim o neaku torticku ale na taketo kusky si netrufam.Si sikovna.
tinca
@ppokia nie ty nás klameš, to je torta zo športových potrieb. To len žartujem, vydarenééé dielo:)
3sandra3
krásna torta,,, zrejme náročná, to by som si asi netrúfla
bibia1
ja som očarená, tak vidím, že na toto si netrúfnem, aj keď by sa mi zišla - je krásna
dorisa
To je viac, ako maturita. Nezvládla by som to.
anninkka
krasna nie je čo k tomu dodat ,,,,oslavenec musel bit rad
elisticka
waaaaaaaaaaaaau suprova!!! uz sa ju chystam robit tolko krat a vzdy urobim nieco ine... mma aj ja tu nadobku ale je na nej protisklzova hmota tak asi ju nemozem dat do rury..ale si ju ulozim a musim vyskusat !!! naozaj sa ti krasne vydarila ... dobry fotopostup..naozaj si sikulka:-)))
ppokia
Ďakujem vám všetkým, nemusíte sa toho báť tiež som sa na ňu strojila dva týždne či to mám spraviť. ak tie korpusy necháte dobre stuhnúť tak sa stým celkom dobre pracuje dokonca aj tie šesťuholníky a päťuholníky nie su ťažké aj mne to naháňalo strach ale stou poťahovinou sa dá robiť zázrak ak je ako plastelina.
domci4
fu ja by som sa bala v takej nadobe robiť
zuzka193
Ukladám, krásna tortička, niekedy si možno na ňu trúfnem.
cica2
si šikuľka, krásne sa ti vydarila...ale ja si radšej netrúfam, mne by vyšlo určite niečo iné, len nie lopta:))
cica2
@ppokia pozerám že tento tvoj recept je prvý, tak vitaj medzi nami!:))
ppokia
Ďakujem, nie som na vareche moc často/niet času/keďže som čerstvá bezlepkáčka tak som dosť vyťažená,/ale to asi všetky ženy/. kým si na všetko zvyknem je to zmena v mojom živote.Čo sa týka tej formy tak som tiež váhala že v čom to upečiem nakoniec som si misku vymastila a vysypala bezl. mukou a spodok misky som obalila alobalom a pečenie bolo super. Môj syn je futbalista a ked išiel večer spať tak vydel len dve pologule no ráno ked išiel na mlieko do chladničky nezabudnem na ten výraz. preto sa oplatí sa do takej torty pustiť. Držím každej palce aby sa podarila a potvrdia že to nie je až také ťažké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia