DULA známa - neznáma ( fotorecept )

kata50 - fotkakata50, 28. septembra 2011
DULA známa - neznáma ( fotorecept )
Foto: kata50

Kata50 Keď som 11. mája 2011 pridávala postup na spracovanie duly nemala som k dispozícii fotopostup. Svoj sľub, chcem splniť a teraz, Zobraziť celý popisKata50 Keď som 11. mája 2011 pridávala postup na spracovanie duly nemala som k dispozícii fotopostup. Svoj sľub, chcem splniť a teraz, keď nám dula krásne dozrieva vám ho ponúkam.

60 minút
príprava

Suroviny

4 kg
2 kg
250 ml vlažná




Postup

  1. 1

    Umyté ovocie si očistíme od šupky a jaderníka a pokrájame na štvrtinky. Kladieme do nádoby s vodou, aby veľmi nestmavelo.

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si ho pokrájame na kúsky cca 2-2,5 cm a dáme do hrnca .

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Ovocie podlejeme vodu, aby sa zo začiatku varenia nepripaľovalo. Prikryjeme pokrievkou a dusíme. Občas premiešame.

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Ovocie sa pekne rozvarí a vtedy pridáme cukor. Množstvo, ktoré udávam je orientačné. Záleží od zrelosti ovocia a od vašej chuti, či si pridáte viac-menej cukru. Za stáleho miešania a pomalého varenia ( ovocná kaša veľmi buble ) rozpustíme cukor a môžeme plniť poháre.

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Táto ovocná kaša slúži ako polotovar na rôzne ovocné koláče, natrie sa pod tvarohové a tukové krémy, do závinov, štrúdle, buchiet ....kde vás len napadne. Sklá zavíčkujeme a krátko sterilizujeme pri bode varu.

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Ak si časť tohto uvareného ovocia necháte, rozmixujete ponorným mixérom a ešte chuťovo cukrom upravíte - máte super krémovú detskú výživu. Alebo ešte trochu zahustiť varením ( zredukovať ) a dostanete lekvár. Vianočka s maslom a týmto lekvárom je nezabudnuteľná :-))

    DULA známa - neznáma ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Keď si budete vyberať ovocie dulu, snažte sa o pekné žlté-dozreté kúsky. Sú krásne voňavé a nepotrebujú na svoje spracovanie nič okrem cukru. Ostatné plody si položte na misu do izby a nebudete potrebovať žiadne drahé osviežovače vzduchu. Krásne vám prevonia aj vnútrajšok skrine, šatníka... Nech sa podarí :-))

Diskusia k receptu

braxi
aj moja mama mávala na skrini dule a skutočne nám voňal celý byt...no nikdy sme nerobili takúto dobrotu...neviem kde dulu zoženiem...
andulka2
Ja zaváram dulový kompót, dávam trochu klinčekov a celú škoricu, krájam na 8-dieliky.
alena45
už som robila, pridávala som ananásový džús.
bukvicka
my sme zavárali s plátkom citróna a bola vynikajúca.
jerica
@kata50 krásny fotopopis , je dobre keď sa k receptu pridá foto , hneď dostaneš chuť "do práce" nemáme dule na záhrade, miesto by sa našlo,vyrúbané slivy a prebytočné stromy čo už boli aj vekom aj husto posadené uvolnili miesto na výsadbu.KK.
vierik
@kata50 veľmi milé od Teba že si nezabudla,džem mám uložený,ale uložím ho ešte 1 raz a bude.Díky .........
danculka
Mňa tiež zaujme recept okom a až potom popisom,super,dule nemám,ale uložím do kk...
zdenkas
Tento rok máme veľmi slabú úrodu dúl,pretože nám šaraptilo počasie.No niečo na strome ostalo tak tento receptík vyskúšam.
kata50
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre.
@jerica , myslím, že sa dobre rozhodneš, ak dulu si do záhrady vysadíš. Ako som už písala skôr, žiadne postreky, žiadni škodcovia ( aspoň doteraz cca10 rokov ) a využitie perfektné. :-))
hubarka35
dulu aj moja babka dávala na skrine,tá vôna viem si ju predstavit....no dule akosi nevidno ani predávat na trhu......rada by som si ju zasdila do záhrady-musím sa poobhliadat a kúpit sadenicu....rcp.ukladám zíde sa.
danielas
Ja sa takto opýtam:Je dula ten stromček,ktorý na jar kvitne takým väčším červeným kvetom? Asi ako planá ruža. Mali sme ho na záhrade,dával aj plody,ale hodne menšie ako na obrázku a viac guľaté. Ani mi nevoňali a neviem,či to vôbec je to samé, lebo z detstva si pamätám,že šupky dule boli tak trošku "zamätové?"Myslím,že ten náš kríček sa volal dulovec. Páči sa mi tvoj receptík Katka, tiež mám naň chuť ho robiť,len ako zohnať ten strom?
evanaaa
Známi majú dulový strom, no neviem, či plody aj nejako využívajú, budem sa musieť spýtať. Kedysi dule neboli takou zriedkavosťou ako teraz, mama ichn tiež dávala do skríň, aby prádlo voňalo.
Danielas, nemáš na mysli mišpule? Neviem, aké ešte názvy malo toto ovocie, tiež je to " vyhynulý" druh, kyselkavé, hnedasté plody, mala som ich rada, ale asi to nie je to, čo máš na mysli.
jegor
niekde to ma názov aj Bižalmi rad by som kupil stromček
danielas
rozlúštené:cydonia oblonga-dula podlhovastá-to by mal byť
stromček,bižalmi je zrejme to samé po šarišsky
Evanaaa,máš pravdu,mišpule som nemala na mysli,ale našla som na nete-ten môj dulovec.A nie je to to samé čo dula strom,plod z čoho Katka pripravila zaváranú ovocnú kašu.Nikdy som nemala odvahu do toho zahryznúť.A možno sa i dobre stalo.
tinca
@kata50 Kati, excelentné úvodné foto, krásne sa ti urodili,tú vôňu cítim až sem, mamina ich tiež dávala do skrine, vždy jej niekto zopár dal.
jerica
@kata50 Katka , ? myslíš že sa dá kúpiť taký zdravý a kvalitný stromček aby nemal zákrsky ale krásne plody? Pôjdem na trh a na čo sa mám zamerať až tam bude predajca.Ďakujem . J.
kata50
Veľmi ma teší váš záujem a verím, že sa podarí dulu obnoviť v našich záhradkách.
@danielas , dula má na jar krásne biele kvietky, a plody sú ľahučko zaprášené - ide to veľmi dobre umyť. A neodporúčam jesť surové. Plody sú tvrdé a kyslo-trpké. Uvarením s cukrom sa chuť neskutočne zmení k lepšiemu.
@jegor , áno hovoríme jej aj Bižalma
@tinca , ďakujem, už so prišla na to, ako fotiť zblízka :-))))
@jerica , keď budeš kupovať stromček, opýtaj sa do čoho bol "zaštepený" či do hrušky, alebo do jablone. Podľa toho majú tvar aj plody dule. Myslím, že kúpiš stromček, alebo ti ho určite predajca pripraví, ak uvidí záujem . Držím palce :-))
jarunka
Z detstva si toto ovocie tez pamatam. Volali sme to dule alebo voniace jablka. Babka robilevala kompot ako @andulka2 pise a bol veeelmi dobry.
cinkla
Poznam tiez, robim ju kazdy rok. Najskor ju v naparovacom hrnci odstavim na sirup,alebo na dulove zele, zvysok ovocia je uz po odstaveni mäkkucky a robim ho presne tak ako Kata 50. Mozno sa to ani inac neda ? Ale vyrobky z duly su naozaj skvele.
eva53
tohto roku som kúpila dule v Agromilku, kilo stálo 1,90 Eur, ale boli z Egypta,vôbec nemali ten náš dulový povlak a kompót ani nevoňal po duliach.1 kus som si nechala na arómu,ale tá sa ani nerozvinula. Takže pozerám na plod čo má farbu ako dula ,vyzerá ako dula,ale nevonia a nechutí. Ako žiaľ veľa druhov ovocia a zeleniny na naších regáloch.
kata50
@eva53 so slovenskými by sa ti to nemohlo stať. Kto vie, ako boli tie egyptské dopestované ??? Nevzdávaj to ! Verím, že si pozháňaš poriadnu dulu a ochutnáš. :-))
hubata
Krásny receptík z tohto už dnes menej známeho ovocia. Takým je už napríklad aj moruša či už tmavá alebo biela. Pritom stromy sú nenáročné na pôdu, netrpia chorobami, netreba ich striekať, hnojiť, orezávať.
Pekne, zrozumiteľne spracovaný popis a vydarené foto. Šikulka je tá naša katka50.
nube
Ahojte, tento recept je dôvod, prečo som sa dnes zaregistrovala na varechu, objavila som ho náhodou (hĺadala som, čo možno pod duľou pestovať) a je urobený veľmi pekne, ale nedá mi nepodeliť sa so svojimi skúsenosťami s duľami:

Dostali sme jeden odkopok už pred rokmi a moja mama vždy robievala zaváraninu podobnú tejto, alebo dulový kompót, alebo párkrát aj dotmava upečený dulový syr. Ja a otec sme jej čistili dule a je to hrozná robota. Potom som raz bola pár mesiacov v Španielsku a ochutnala som DULCE DE MEMBRILLO - je to v podstate duľové želé, krásne červené (pozrite  en.wikipedia.org/wiki/File:Dulce_de_membrillo.jpg),...
dobre vyvarené, ale menej tuhé ako "duľový syr", najlepšie je nakrájané na tenké plátky s chlebom a sušenou šunkou (serrano, alpská) a/alebo výrazným syrom (manchego). Takže po návrate som párkrát robila "dulce de membrillo" - podľa podobného receptu ako je tento, len viac vyvarené.

Ale pred dvoma rokmi som na internete našla niečo lepšie, recept pre tých, ktorých od čistenia dulí bolia ruky:

2 kg dulí, voda, cukor.

Dule umyjete a zakryté vodou pol hodiny VARÍTE VCELKU. Po vychladnutí vyškrabete dužinu z dulí, odvážite ju a odvážite rovnaké množstvo cukru. Zmiešate dule s cukrom a ešte pol hodiny (ja som vyvárala dlhšie) varíte na strednom ohni za stáleho miešania, kým nemá správnu konzistenciu. Potom vylejete do foriem alebo pohárov a necháte vychladnúť.

Originál receptu je tu:  www.recetasdemama.es/2007/11/dulce-de-membrillo/...


Na Iberskom poloostrove to tak z dulí robia od čias Rimanov, aj keď vtedy sa "marmelo/membrillo" pravdepodobne sladilo medom. Skúšala som a tiež je to vynikajúce, ale v porovnaní s cukrom treba medu menej.
rulik
dule sa skôr podobajú hruškám, dužinu majú tvrdú, dosť ťažko sa čistia a krájajú, pekne voňajú, mišpule sú oveľa menšie, tmavohnedé skôr ako malé jabĺčka,nevoňajú výrazne a konzumnú zrelosť majú vtedy keď zmäknú a majú takú akoby hniličkovú chuť, vo vnútri sú 2 až 3 pomerne veľké semienka,mišpule tvorie stredne veľký ker, dula býva väčší strom, mišpule obsahujú veľa cenných látok a tiež sú skoro na vyhynutí, je málo lokalít kde sa ešte pestujú.
zsuzsu16
Lekvar urobeny , je fantasticky a to ja vobec nie som "lekvarova" .Urobte si ak mate moznost. A este, aby som nezabudla, je to moj prvy lekvar....
kata50
@zsuzsu16 , blahoželám a teším sa spolu s tebou, že vám lekvár chutí. No a teraz určite zvládneš aj iné ovocie. Držím palce :-))
pipsik
ja som dule varila v tlakovom hrnci v troske vody,potom som stredy vybrala a v otvorenom hrnci som ich s cukrom dovarila na lekvar
zolik
Tento recept a aj diskusie k nemu mi prisli "ako na zavolanie". Pred par rokmi som si u mami na Zahori v sade zasadila 2 duly. Dulu jednoducho milujem. A konecne sa ukazuje 1. uroda. Dakujem @Kata50




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia