Prevrátená torta fotorecept

tothka - bez fotkytothka, 11. septembra 2011
Prevrátená torta (fotorecept)
Foto: tothka

Takúto tortu som videla na jednej oslave. Keďže k receptu, teda hlavne k postupu zhotovenia torty som sa nedostala, skúsila som to po svojom. Zobraziť celý popisTakúto tortu som videla na jednej oslave. Keďže k receptu, teda hlavne k postupu zhotovenia torty som sa nedostala, skúsila som to po svojom. Pripravila som si ju na oslavu narodenín a môžem povedať, že všetkým veľmi chutila. No a preto je tu, možno ju niekto pozná a poradí mi.

16-20
porcií
240 minút
príprava
2x35 minút
na 150 °C

Suroviny

10 ks
300 g
300 g
30 g
2 ks
10 PL
1 ks
500 g
350 g




Postup

  1. 1

    Upiekla som dva korpusy , jeden zo 6 vajec a druhý zo 4 vajec s pridaním kakaa. Na pečenie korpusov má určite každý svoj spôsob. Ja šľahám v robote celé vajcia s pridaním krupicového cukru, do toho pridávam postupne po lyžičkách olej a nakoniec múku s PDP. Piekla som vo forme s priemerom 28 cm. Bledý korpus som prekrojila na 3 časti, kakaový na 2 časti. Začala som bledým a striedavo som ukladala časti korpusov potreté džemom a naplnené krémom

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do tohoto momentu to bolo jednoduché, problém nastal až teraz. Vzala som si hrniec, ktorý mal priemer asi 20 cm. Tortu som prevrátila a položila som ju na dno hrnca, čiže bledý spodný plát bol na vrchu.

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Presahujúce časti torty som šikmým rezom odkrojila , na vrchu som si pomohla plastovým pohárikom, okolo ktorého som krájala šikmo po okraj hrnca a vykrojila som z nej takýto kužeľ. Krájanie som bohužiaľ nezvečnila, jednoducho aj krájať aj fotiť nešlo, bola som sama.

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tortu, teda ten kráter, čo nám zostal opäť prevrátime

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme krémom

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zostal nám ešte jeden diel bledého korpusu

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento položíme na vrch krátera a rukou zatlačíme a vložíme ho do otvoru

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Otvor, ktorý nám zostal natrieme krém a vložíme zostávajúci kužeľ

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Celú tortu natrieme zbytkom krému a dáme do chladničky dobre zachladiť.

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tortu som potiahla bielym MMS a ozdobila

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kresba na reze torty nebola presne podľa mojej predstavy, nechávam to na vaše posúdenie, ale torta bola výborná a všetkým nám chutila

    Prevrátená torta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marcy
veľmi pracné,mňa by potešila aj klasika....klobúk dolu,palec hore.....nežné zdobenie ma totálne dostalo :))
matata1
Si fakt šikulka. Bez postupu si to zvládla excelentne! Dosiahla si požadovaný efekt. Zaslúžiš si potlesk.Táto torta ma zaujala už dávno. Pridávam link, kde som ju našla už dávnejšie (dúfam že môžem):
 www.tortyodmamy.sk/?q=prevratena-torta...

tu akurát ten zvyšný korpus dávala na spodok.
mojack
Pracne, robievam a prvy krat ani mne sa kresba na reze torty nepacila.Ale potom som urobila podla
 www.umeniezkuchyne.com/?cat=13...

Potrebujeme 5 plátov piškótového cesta - 3 tmavé a 2 svetlé. Potom bude kresba ina. Začina sa svetlým ...
mojack
matata1,
zvyšný korpus sa určite nedava naspodok.
matata1
@mojack vidím že zapracovala telepatia, takmer v rovnakom čase sme pridali rovnaký fotopostup na presne tú istú tortu, len z inej stránky:o)))
matata1
Podľa mňa áno, natrela ho plnkou (tmavý plát), naň položila celú zostávajúcu tortu tou vykrojenou (dutou) stranou dole, a pretlačila dovnútra. Lebo keď to vykrajovala kužeľ na tom hrnci, tak svetlý plát mala dole. Aspoň som to tak pochopila. Oprav ma ak sa mýlim.
mojack
nie -nie. Niekde by som mala mat aj video. Ked vykrajovala, tak korpus sa otocil. Natrety plat plnkou (tmavý plát), polozila a potom zatlacila do stredu. Natrela plnkou a kuzel polozila špicom dole.
mojack
Druhy obrazok je svetly korpus -spodok , na obrazku sedem až koniec je tmavy korpus.
palokuchki
Zase vidim nieco nove. Obdivujem ta ze si sa do toho pustila. Torta vynikajuco vyzera. Urcite to vyskusam.
45678
Šikuľky, bledý-tmavý, všetko jedno, torta je chuťovo vynikajúca, ale pravdou je, že náročná na čas a prípravu.
Radšej robím Brnenskú krútenú, neviem, či už na Vareche je, tiež je dobrá a efektná na reze.
Obom aktérkam blahoželám, k tak skvelým výkonom aj zdobenia :-)
danculka
Zakaždým,ke´d otvorím varechu,je tam niečo nové.super ukladám...
ancicka
Ked si to robila prvý raz,tak je to obdivuhodný výkon.Neviem či sa niekomu na prvý raz podarí urobiť perfektne.Chválim!
kata50
Obdivujem tvorcov takej krásnej tory :-))
bibia1
krásna torta - len som kukala, čo si s ňou všetko dokázala urobiť, uložím, ale, či vyskúšam ??? :)
orchidea
To by sa mi asi nepodarilo tak ako tebe, ale stačila by aj klasická...
babi
Klobúk dole, na prvý krát - výborné.
M
slavka11
vyzera velmi zaujimavo aj ked teda je to s tym rezanim komplikovane. Skusim ulozit mozno s maminou niekedy vyskusame.
tatranka
Zaujimavá,nové niečo,no bála by som sa do toho pustiť.Krásne sa ti vydarila a ten rez je naozaj krásny,zvláštny.
tothka
Ďakujem všetkým za komentáre, ja sama som mala z toho v hlave zmätok, ale pozriem si doporučené stránky a určite budem múdrejšia.
Ja rada skúšam nové veci, len niekedy to výjde ako pokus - omyl. Pečenie takej klasickej torty pre rodinu je už rutina, takže som ich chcela uvítať a prekvapiť niečim novým a verím, že to sa mi podarilo.
tothka
@mojack a @matata1 obidve ste mi dali link na ten istý postup a teraz už viem, kde som urobila chybu. Nabudúce sa opravím a možno aj prefotím a pridám opravné foto, hlavné bolo, že torta chutila a boli sme s ňou spokojní.
diabambulka
fíha vyzerá výborne, prvý krát vidím niečo takéto a klobúk dole, ako si to skvelo zvládla, mne sa to zdá náročné... si šikulka, neviem či naberiem odvahu vyskúšať to prevracanie, aby som nakoniec z toho nemala guľky :-))) pekná inšpirácia.
mojack
diabambulka - nie je to narocne , ved aj gulky su dobre... :-)))
matata1
@tothka náhodou si až takú veľmi veľkú chybu neurobila. Mne sa efekt ktorý si dosiahla veľmi páči. Ešte raz klobúk dolu:o)))
matata1
@tothka náhodou si až takú veľmi veľkú chybu neurobila. Mne sa efekt ktorý si dosiahla veľmi páči. Ešte raz klobúk dolu:o)))
janger
Umelecke dielo! Moc zlozite pre mna ;-), ale recept pre istotu ukladam.
vavan
Aj mna hneď zaujala keď som ju objavila,poznám robila som raz,nikdy viac ale tvoj efekt sa mne páči viac ako originál ja by som to nemenila.
marijanka712
Tak to som ešte nevidele , velmi zaujimave, prehliadla som aj tie dva postupy , ale nezmudrela som, ja by som sa bala okrajovať, že by sa mi to šmyklo dole a zlomilo asi v tomto nemá dobru orazovú predstavivosť ,zdá sa mi to velmi zložite ale ukladám, ked budem si myslieť že potrebujem sa zamestnať tak sa do nej pustím -ukladám
bibia1
@tothka tak ja ju mám za sebou, najväčšie kúzlo v tomto je, aby bola torta pred krájaním korpusu riadne vychladená. Ja som na to musela vypratať mraziak :), a na pol hodinku som tam tortu strčila. Priznám sa, robila som ju podľa toho linku, že som prekladala vykrojenú tortu na natretý korpus. Ale nemala som ju takú peknú ako ty, použila som čokoládový krém, takže mi to trošku s tou kakaovou piškótou splynulo, nabudúce spravím asi len ten karamelový. Ale výsledok je zaručený, fakt všetkým odporúčam.
ďakujem za tip.
3sandra3
fakt, bibia1 ? takže stojí za to? tak to musím vyskúšať, ale vždy som ju obišla, lebo sa mi zdá byť náročná,,, ale asi skúsim
bibia1
hej, nedaj sa tým odradiť - ja určite nezostanem len pri tejto, ale ďalšiu budem piecť najskôr v apríli :)
tothka
@bibia1 som veľmi rada,že si tortu vyskúšala a hlavne, že si sa ti vydarila a bola si spokojná
elisticka
wau to je zaujimava torticka az dnes som ju zaregistrovala uz je v KK.
havino
ja ju tu tiež vidím prvý krát, chválim, klobúk dole , uložím,ale len z dovodu, že kamoške pošlem ,obdivujem, ja by som to nedokázala, by som sa natretej už ani nedotkla, nie to, ju prekrúcala, otáčala a už vobec nie kužel vykrajovala
tothka
@havino , ďakujem za uznanie, bola k mojim minuloročným narodkám, teraz si práve lámem hlavu čo vymyslím k týmto, lebo oslava bude trochu posunutá. Beriem si na pomoc moju spoločníčku Varechu.
jankaa65
Tak nějak jsem nepochopila postup :). Když si dortu převrátím na hrnec, který je v průměru menší, musím sundat i kovovou nádobu z dortové formy?
petrulinka
Opravdu nádherný dort, ale také velmi pracný. Po podrobném prostudování souhlasím s matata1, že ten jeden plát navíc se dává dospodu. Na fotce to je poznat i podle toho, že zatlačuje dovnitř plát, ve kterém má díru po plastovém kolečku, kolem kterého vykrajovala kužel. Já tedy peču ráda, ale opravdu se mi nechce péct na efekt pro návštěvy, takže raději asi zvolím klasický dort. Nicméně všechny kdo to vyzkoušeli, upřímně obdivuju a klaním se před nimi, že to zvládli.
tothka
@petrulinka ja som si tú tortu piekla na narodeniny a mojej rodine sa veľmi páčila a hlavne im chutila. Rada prijímam výzvy, aj ke´d mi to vždy nevyjde, vďaka za povšimnutie po toľkom čase.
zizazi
Teda dievčatá, to nemá chybu. Vy ste šikovnice. Pečiem veľa a rada ale neviem, či si na toto "čudo" niekedy trúfnem aj ked je to veľká výzva:-) Tiež som si recept uložila do KK. Tothka, obdivujem ťa, že sa ti podarila taká krásna tortička bez návodu. Je krásna a to zdobenie...jemné, nežné....proste skvelé
tothka
@zizazi ďakujem za pochvalu, momentálne u nás letí dobošová torta, to pre vnučku a karamelku zase má v obľube vnuk, takže už musím striedať podľa toho pre koho pečiem. Moje torty nateraz chvália iba tí, ktorí ich ochutnajú, pridavánie na Varechu mi už akosi nejde kvôli mojej negramotnosti so zmenšovaním fotografií, ktoré nie a nie dostať do toho správneho rozmeru. Možno sa to naučím a určite ešte nejaká zaujímavá pribudne, pretože vymýšľanie ma ešte neopustilo. Som veľmi rada že si nahliadla aj do starších receptov.
nelisa
Prosim, napis kolko muky a kolko cukru ide do jednotlivych korpusov. Vdaka.
nelisa
tak nič, už som ju urobila, korpusy som dala podľa seba, boli výborné, vôbec nie suché. To vykrajovanie, a prekladanie bola zábavka, ale podarilo sa. Torta mala úspech.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia