Pardubické perníky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 30. januára 2013

Pred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo Zobraziť celý popisPred Vianocami mi tento recept dala kamoška, po ochutnaní som sa rozhodla upiecť doma takúto maškrtu. Bolo s tým trochu viac roboty, ale stálo to za to.

70 ks
porcií
8-14 minút
na 180-150 °C

Suroviny

1 kg
500 ml
1 ČL
2 kg
4 ks
1 ks
1 ks
380 g
80 g
Plnka:
 rozmrvený
300 - 400 ml
250 - 300 ml (vriaca asi)
Poleva:
asi 600 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme:

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vylejeme do nádoby, prisypeme cukor, necháme zovrieť a pridáme sódu bikarbónu. Odložíme na chladné miesto vychladnúť. ( aspoň 2 - 3 hod. )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vychladnutého pridáme múku, lekvár, vajcia, med, PDP, salajku a vypracujeme cesto.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som si musela pomôcť ručným šľahačom, lebo ma boleli ruky.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je už vypracované perníkové cesto, ktoré muselo ísť odpočívať na 24 hodín do špajze.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som odoberala po častiach a rozgulovala na hrúbku asi 4 -5 mm.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vykrajovala na pomúčenej podložke.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykrojené tvary som ukladala na plech vyložený čiernou fóliou na pečenie a dala piecť do rúry obvyklým spôsobom.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je už kopec upečených perníkov. Tá menšia kopa bola určená na plnku - tie som rozmrvila, tá väčšia kopa bola určená na plnenie. ( 140ks, ktoré som zlepila, vzniklo 70ks perníkov a asi 40 -50ks bolo na plnku )

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na plnku som rozmrvila vo vandlíku tých 40 - 50ks, pridala som lekvár a zabarila som vriacou vodou, ale veľmi opatrne, aby nebola plnka riedka. Prikryla som to pokrievkou, aby sa masa uparila. Kto chce, môže si pridať um, asi 100 ml, ale potom musí dať menej vody.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Perníčky pripravené na čokoládovú polevu.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Čokoládu si pripravíme obvyklým spôsobom, na pare rozpustíme čokoládu, ceru a trochu masti. Perníčky omáčame z jednej strany a odkladáme na papier obschnúť.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu sú už pripravené na ochutnanie.

    Pardubické perníky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jarunka
No to su krasne pernicky, dala by som si. Recept si ulozim a mozno vyskusam z polovicnej davky.
maggie
Vyzeraju uplne super. Ukladam a urcite vyskusam aspon z polovicnej davky. Dakujeme za podelenie sa s nami.
michsamant
Su to tie, co sa kedysi predavali take podlhovaste? Pamatam si ich z detstva. Nasa babicka nam ich vzdy kupovala cez letne prazdniny, ked nas varovala a kazdy den k detskej kave o 3 nam ich nakrajala na tanier. Najlepsia babicka.
alexdidi
Krásne sú a iste aj dobré,ale i roboty i veľa kúskov...vydržia však iste dlho....koľko asi?
vierutt
@Mariaklara , máš ich utešené! Pekne si sa vyhrala. Aj ja mám tento recept, už som ich aj jedla, sú vynikajúce, ale ešte som ich nikdy nerobila. Kolegyňa, ktorá ich robila pridala do plnky orechy.
elysa
tento recept som mala po maminke,ale som ho zlikvidovala-ja blbá,zdal sa mi prácny,to som mala malé deti,už mám viac času-takže aj ich čas vďaka Vám príde,ale v tom našom recepte sa mlela plnka na mlynčeku,ak sa nemýlim,je to dávno
iva63
nádherné a určite aj veľmi chutné, príležitostne ich určite vyskúšam, ďakujem za receptík-:)
samanka
Krásne ich máš, vydarili sa. Mám tento recept už dávno, len som naň nemala čas, ale keďže sa v našich potravinách a sladkostiach kadečo objavuje, tak som sa rozhodla ich urobiť. Sú veľmi dobré, ba aj lepšie, ako tie pardubické, kolegyňa mi priniesla, keď ich piekla.
evusik
krásny recept... dúfam, že sa naň niekedy odhodlám :-)
punticka
Jeej, nádherné. Milujem také piplačky, odkladám a raz určite urobím.
elixir
Toto skúsim niekedy pre návštevu urobiť, v menšom vydaní a menšej veľkosti... sú krásne... hneď by som do nich zakusla :)
rela
Pardubický perník bola najväčšia pochúťka môjho otca. Každý deň musel mať aspoň jeden. Keďže sa dožil 90-ky tak ich skonzumoval "stovky kíl". :-) Jeho pravnuci sa podali na pradedka, takže recept u nás nájde uplatnenie. Vďaka
klaura
paráda ... tiež si ukladám ... mám recept na pardubické perníčky, iný a tiež veľmi dobrý ... ale tieto určite raz vxskúšam ...
mariaklara
Ďakujem za krásne komentáre, ja som robila z celej lebo môj zať miluje perníky, pred Vianocami boli v hypernove za facku, tak som mu kúpila a dala na Mikuláša aj na Luciu, lenže už sú fuč. A presne ako píše @samanka , bohvie, čo sa v tých maškrtách nájde a takto aspoň viem, čo do nich dám. @michsamant , presne takto si to z detstva pamätám aj aj. @alexdidi , ani moc nevydržia, lebo ja rozdám, jednej susede, druhej, tretej....... no, a opäť budem robiť.....@elysa , ďakujem za nápad mlieť, ja som ich najskôr lámala, mrvila, potom zabarila a nezdalo sa mi dosť dobré, tak som ich ešte ponorným mixérom rozrobila, až potom to bolo jemnučké. @pivonka , @jarunka , @maggie , @vierutt , @paploska , @iva63 , @samanka , @evusik , @punticka , @sonulienka , @elixir , ďakujem, @rela , tak im urob, nedajú Ťa za nič na svete, @klaura , poprosím o ten receptík. Rada skúšam aj ja. Priznám sa bola to trochu dlhšia robota, tiež som už roky tento recept niekde odkladala na vedľajšiu kolaj, až naň prišlo a oplatilo sa.
jerica
@mariaklara krásna práca , ešte krajší výsledok , k tomu niet iné čo dodať , určite ide do KK :-)
violetacamorova
Keď som za soc. čias chodila z východu na služobky do Prahy, tak v Pardubiciach na stanici sme vždy mali dlhšiu prestávku a to sme mnohí ozlomkrky utekali nakupovať perníky. Milovala som s povidlama-slivkové a jahodové. Ukladám si aj tvoju inšpiráciu. Máš ich krásne.
tatranka
Už sú u mňa v KK.Krásne.Vyskúšam určite! Mám svoje,ale čo ak tie tvoje budú lepšie? Teším sa na nový recept.
hany2
Ja ich robím na vianoce, ale na uľahčenie práce na plnku si odoberiem cesto, rozvaľkám ho a upečiem plát, ktorý potom rozmrvím. Sú výborné a dlho vydržia.

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@mariaklara máte ich krásne, ako jeden, tento recept je aj u nas udomácnený, ibaže po skúsenostiach "odbytu" vykrajujeme s obdlžnikovou krabičkou, aby bol väčší :-)) nie je to recept ohraničený vianočným časom.
damianda
tento recept je výborný, robím presne tak isto už asi piaty rok pravidelne na Vianoce a vždy majú úspech :-)
helca103
tiež patrím k ľudom čo si dobre pamätajú tie PRAVÉ pardubické perníčky. Máš ich nádherné a veru by som neodolala. Ak bude príležitosť určite vyskúšam.
danielcacka
ja som ich piekla na Vianoce a prvé zmizli, takže sú suprové, ja som sa nevedela dojesť, možno trocha zlepšovák - povykrajovala som kolieska a tie zvyšky, čo ostali po vykrojení, tak som ich upiekla a následne ich v mixéri "rozdrobila" na plnku a aby som sa nechválila cudzím perím, takýto postup bol v tom recepte, podľa ktorého som piekla ja :-))
janikbj
robila som na Vianoce tiež veľmi podobné, len do plnky som pridala aj mleté orechy. boli neskutočné. bolo ich veľa, takže som rozdávala kade-tade a všetkým, no hlavne manželovi veľmi chutili. po sviatkoch som niekoľko zamrazila, aby boli na neskôr a keď ich teraz pomaly vyťahujem (nechávam rozmraziť zatvorené v sáčku), sú rovnako výborné. všetkým odporúčam vyskúšať, neoľutujete.
evanaaa
Toľká krása an jedenie! @mariaklara , takúto dobrotku si ty piekla, no, mala by som sa aj ja "pochlapiť", aspoň niečo upiecť. Ak môžem, dám na FB, nech vidia ostatní. Vďaka za recept.
sovka62
Toto teda určite vyskúšam, už len pre tú spomienku, plnený perník za dve kačky=zriedkavá, o to vzácnejšia, školská desiata.
nadia56
@mariaklara , prekrasne pernicky, uz sa len pustit do roboty, nech to aj u nas rozvoniava, dakujem za recept, uz je ulozeny, pekny den ti zelam:-)
gordonko
parádné kúsky - nemám ísť do Vrábel na ochutnávku ???? 21 km ....to zvládnem
babi
Pardubické perníky, je "klasika" ktorú už málokedy dostať. Takéto upečené doma, musia chutiť výborne a verím, že sa nimi zavďačím mojím deťom a vnúčatám. (samozrejme aj sebe)
aroooo
sú krásne a určite aj chutné, ja cukor veľmi nemôžem, keby som z neho ubrala, koľko ho tam musí byť minimum? ukladám a aspoň z polovičnej dávky spravím
medulienka122
no to je krása, už sú uložené medzi "vianočné", ale to neznamená, že ich skôr nespravím:-)
garanco
Na tom obrázku sú ako na momentálne zahryznutie:-))
Je s tým hodne roboty, čo keby si tie kolieska na pomrvenie upiekla ako plát vcelku? recept si uložím, snáď budem mať niekedy trpezlivosť sa s tým trochu pohrať.
mariaklara
Všetkým Vám zo srdca ďakujem za milé komentáre, @gordonko , škoda, že som si to až teraz prečítala, ozaj by si to mal len na skok, Mnohí píšete, že okrajky ste piekli, aj ja som to tak chcela, ale potom som si povedala, že uvidím aké budú, a tie naj... budem zlepovať. Dokonca kamoška mi radila z tých okrajkov upiecť jeden veľký " pagáč " a ten rozmrviť. Keďže som ich robila prvý krát v živote, myslím, že dopadli celkom dobre.
ancicka
Ve to výborny rcp.Ja do plnky pridám ešte troška rumu na príchuť.
mariaklara
Aj ja som chcela a v rodine máme kopec malých detí, tak som nedala, ešte aj orechy sa môžu pridať.
kata50
Tak toto nesiaha kupovaným perníkom ani po členky. Bez éčok, bez farbív...také si určite urobím. Vnúčatá sa budú olizovať :-) Vďaka za recept :-)
luda4
Krása,niet čo dodať. Určite vyskúšam, už su v KK.
medovnicek
niekde aj ja veru mám odložený na pardubické perníčky, ale ešte som ich nepiekla, vďaka za super postup, vyskúšam ich podľa teba
natali
tečú mi slinky na tvoje perníčky :) krásne sa podarili, len to množstvo múky sa mi zdá veľa..2 kg..uf..to musí byť kvantum perníkov :)
007saru
Mám na vás prosbu - salajka - amónium 1ks - kolik je to gramů? Mám doma větší balení a nevím kolik na Slovensku váží 1 sáček. Někde bylo 20 gramů, platí to stále ? Děkuji.
katka90
toto urobím raz keď nebudem diétovať a budem mať voľný víkend, už teraz sa strašne teším :D ako dlho tie perníčky vydržia čerstvé?
juliana
Ja tieto perníky robím viackrát do roka aj dvojitej dávky a potom ich na táckach zakrytých fóliou dávam do mrazničky. Ak dostanem nečakanú návštevu, iba vytiahnem a za štvrťhodinku už návšetvníci maškrtia... a dávam im ich aj na cestu domov...
katkaka
Ahojte. Akurat som zarobila cesto a zajtra hor sa do toho, ale vam poviem, ze som mala problem s tym, aby som nasla vhodnu nadobu, v ktorej to vymiesim. Ako tu citam same chvaly, tak sa tesim na vysledok, ale ich asi budem lepit iba klasicky lekvarom, aj ked to uy asi nebudee to prave orechove. Tak myslite na mna, nech sa podaria. Tfuj tfuj :-)
katkaka
Ahojte. Akurat som zarobila cesto a zajtra hor sa do toho, ale vam poviem, ze som mala problem s tym, aby som nasla vhodnu nadobu, v ktorej to vymiesim. Ako tu citam same chvaly, tak sa tesim na vysledok, ale ich asi budem lepit iba klasicky lekvarom, aj ked to uy asi nebudee to prave orechove. Tak myslite na mna, nech sa podaria. Tfuj tfuj :-)
mariaklara
@katkaka , budem Ti držať palce... vieš, že aj ja som to robila vo veľkom vandlíku, ale vyskúšaj aspoň polovicu naplniť pôvodnou plnkou, neoľutuješ....:-)
julica
KK - budú aj u nás na vianočnom stole, vďaka takýmto krásnym receptom sa na tie Vianoce hádam začnem aj tešiť.
havino
jezus maria, krásne súúú, nádherné, taká dávka, že z 2 kg múk, @mariaklara , aj ostatné žienky, ja vás obdivujem za trpezlivosť z dvoch kil muk vykrajovať. 5*, uložím, už som dnes zamiesila na plnené perníčky, ale dávku zmenším samozrejme
mariaklara
@havino , ďakujem....ale vieš, ja ich vlastne aj rozdám len tak, pre dobrý pocit....:-))jednej susedke, druhej, tretej....a mám šesť vnúčat, z toho päť ich už môže aj takúto fajnotku papať...:-))
maribe
práve robíme :) sú výborné, môjmu synovi chutia aj nasucho :)
janealli
Piekla som ich tento týždeň, včera som ich plnila a zdobila, dnes sú už tak akurát mäkké a môžem povedať, že sú to sú vynikajúceperníčky, veľká vďaka za perfektný recept.
mariaklara
@jerica , ďakujem, tiež ti želám všetko dobré, advent, sviatočný týždeň a všetko, čo k tomu patrí....:-)
nelisa
Pre velky uspech prvej varky pernickov, uz mam zamiesene na dalsie :-)
mojko28
už dlho hľadám tento recept, ale nechýba tam perníkové korenie?
smejkad
ak mozem, @mojko28
robila som ich pred vianocami presne podla receptu (okrem polevy) a boli vynikajuce , keby sme ich nepojedli, zrejme by vydrzali velmi dlho :-)
chystam sa na ne aj teraz pred velkou nocou a znovu z 2kg muky :-)))))))
moja skusenost - su vynikajuce take, ako su uvedene v recepte :-)
jozka2
Prosim vas,povedzte mi co je to s a l a j k a.
Kolaciky su z 2 kg muky?Prosim vas a kolko ich vlastne je.
jozka2
a este do plnky sa dava pernik-aky z obchodu?ta plnka musi byt velmi dobra,podobna kupovanym pernikom.Vdaka
smejkad
ahoj jozka, tych kolacikov je ako na svadbu, ale ak dobre schovas, dlho vydrzia , aj par mesiacov :-)
do plnky ide cast pernikov, ktore si z tych 2kg muky upiekla
salajka je jelenia sol, chemicky hydrogenuhlicitan amonny
urcite urob, neobanujes :-)
marijanna
recept sa mi pači, len ma zaujima, či sa da ta salajka niečim nahradit, tu ju nemaju....:) vdaka za odpoved :)
smajliqa
prosim vas, kde zozeniem tu salajku? vobec som sa s tym este nestretla,,,,
@Mariaklara , mas TSku..dakujem uz vopred za odpoved :))
hubanevymachana
Doteraz som bol v tom, že salajka plní ten istý účel, ako sóda bikarbóna. Ja by som miesto salajky zdvojnásobil množstvo sódy, alebo PDP. Ináč, recept je to pekný.
ivka152
Chystám sa tieto perníčky piecť na Vianoce,vyzerajú naozaj lákavo :-) len sa chcem opýtať,môžem ich upiecť napr.zajtra a naplniť ich tesne pred Vianocami?nič sa im nestane?a keď už budú naplnené ako ich mám skladovať?špajzu nemám,tak v chladničke?alebo môžu stáť aj pri izbovej teplote?ďakujem :-)
smejkad
viaceri uz ich mame zamiesane, mozes :-)
mozes nechat cesto par dni postat v chlade, ale mozes aj upiect podla postupu a plnit neskor :-)
naplnene ti vydrzia v chlade minimalne mesiac
spajzu nemam ani ja, skladujem v kartonovych krabiciach ( hnede bez obrazkov, co dychaju ) na balkone vsetko, co sa napecie
a zistila som, ze aj mlieko z mliekomatu mi tam vydrzi dlhsie ako v chladnici :-)
v byte mam odskusane cca tyzden, potom neviem, proste uz neboli :-)
nicopopa
@mariaklara , @jerica Dobry den. By som chcela vyskusat pripravit ten recept, ale som si uvedomila ze do neho nejde ziadne pernikove korenie. Je to spravne tak? Ja nie som zo Slovenska, v zivote som taketo nezjedla a by som chcela pripravit spravny recept. Budme rada ak sa mi ozvete. Dakujem pekne za odpoved. Nico
smejkad
ahoj @nicopopa ,
uz som robila s korenim aj bez
ked mas dobry vonavy lekvar, pripadne das do plnky aj trosku rumu, vobec tam nechyba, rozdiel prakticky necitit a su fantasticke aj bez pernikoveho korenia :-)
nicopopa
@smejkad - dakujem vam velmi pekne za odpoved...idem do cesta sa pustit, doteraz sa mi ohladil sirup. Vsetko dobre, Nico
citroen
perníky upečené,naplnené,ochutnané-sú výborné.Nabudúce skúsim do cesta perníkové korenie
smejkad
v zime som tu zachytila debatu, ze kedysi pernikari nechavali pernikove cesto v chlade odstat aj pol roka, kym z neho piekli
tak som urobila experiment
zaciatkom decembra som zamiesila tieto medovniky, cesto som dala do plastovej misy s vrchnakom a na balkon
napiekla som na vianoce tak akurat, zvysok cesta ostal v miske
na velku noc som znovu napiekla, nerobilo to ziaden problem
vcera som piekla zo zvysku, cesto stacilo premiesit, robilo sa s nim vyborne, krasne sa valkalo, pieklo a aj chutia vynikajuco :-)
tolko moj experiment :-)
teraz trochu neaktualne, ale na sviatky sa mozno niekomu hodi :-)


1x frezia
haji
@Smejkad (5.5.2016 18:28)
Krásné pardubické perníčky máš! Perníky je moje velká láska! K těstu na perník - je to už moc dávno, četla jsem nějaký text o perníku v Polsku. Při narození dcery zadělali těsto a pekly se perníky na svatbu té které dívky. Tož tak. Že se zakopává slivovice a nebo dobře uloží, pak se po létech vytáhne, to mi hlava bere. Je výborná. Ovšem tak dlouhý experiment s perníkovým těstem, to chce odvahu.
smejkad
dakujem, @Haji :-)
ja mam velku doveru k tomu, co mali zauzivane generacie pred nami a vlastne svoje skusenosti dedili
to my sme v urcitej etape stratili zdravy rozum a mysleli si, ze sme pohltali vsetku mudrost sveta
smutne je, ze mnohi este stale nechapu, ze rozumne je vyuzivat nove vydobytky, ale zaroven nezatracovat , co funguje
1x haji
katka78
Voľakedy, naozaj veľmi veľmi dávno, som tiež tak perník skúšala, že cesto stálo asi pol roka v chlade. Vôbec nič sa mu nestalo, práve naopak, na kvalite nabralo. Akurát si pamätám, že tam nesmeli ísť vajcia, to bola zásada, keď malo cesto tak dlho stáť. Mohli sa doňho až dodatočne zamiešať, keď sa išlo piecť. Máš ich vydarené @smejkad , už len naplniť, poliať a zjesť.
clody
Práve som zarobila cesto presne podľa receptu. Bola to drina,ale to mi nevadilo, len sa bojím, cesto mám dosť lepivé. Bude sa mi po odležaní dať rozvaľkať? Ďakujem za všetky rady.
mariaklara
@Clody (5.12.2016 16:34)

Ingrediencie sa musia prepojiť a treba to mať v chladničke, aj keď som to vaľkala, tak som si to postupne vyberala, okrajky zmiesila a vložila som do chladu. A pomúčiť treba dosku.
1x clody
clody
Hurá, podarili sa. Sú fantastické. Išlo mi to ako po masle. Ďakujééém.
smejkad
Ak sa niekomu hodí : po 12 mesiacoch cesto po premieseni trosku lepkavesie, bolo treba podsypat, inak bezchybné :-)
haji
@Smejkad (18.9.2017 18:01)
Tyjo, máš odvahu k experiemntom!! Piekla si a nebo len premiesila?
smejkad
Ahoj Haji
Premiesila a upiekla, tentokrát na spôsob marlenky. Zajtra uvidíme, či dobre vsiakne krém. Každopádne cesto je výborné :-)
1x haji
haji
@Mariaklara (18.9.2017 21:58)
Víz můj koment hore z 5.5.2016 a následně koment @Smejkad 6.5.2016. @Smejkad je děvče činu! Má odvahu a můj hluboký obdiv.
smejkad
Marlenka potrebovala deň odstáť a bola potom už famózna. Inak z tohoto cesta som robila aj roládu - pečený slivkový lekvár a orechy, tak isto vynikajúce.
Takže idem zamiešať na tieto sviatky :-)
1x haji
zuzanka1367
Z polovičnej dávky a z polovičnéko množstva cukru...keby som robila z celej dávky, tak ich pečiem do zajtra :) recept je výborný, cesto po odstáti elastické, robia sa dobre, dúfam, že budú chutiť, nie sú pre nás, ale zopár po odstáti okoštujem...


trso
@mariaklara (27.2.2013 21:34)

Mam ich od soboty vecera (21.12.) v krabici na balkone, ale este stale nie su take makke ako by mali byt, dala som vsetky prisady aj salajku, dnes su dva dni, moze to trvat aj dlhsie kym budu uplne makke?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia