Trdelník plnený krémom z vlašských orechov

Branislav Križan
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave, 15. októbra 2009
Trdelník plnený krémom z vlašských orechov
Foto: Pravda - Marek Velček
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
2 PL
3 PL
 štipka
3 ks
400 g
8 PL
1 balíček
Krém:
200 g
100 g
1 dl
300 g




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformuje z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť.

  2. 2

    Potom ich rozšúľame na valčeky hrubé ako prst a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechmi a rozdrveným kockovým cukrom.

  3. 3

    Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame, aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.

  4. 4

    Krém z vlašských orechov: Vlašské orechy skaramelizujeme s medom, podlejeme šľahačkou a necháme variť do jemného zmäknutia. Po zmäknutí orechy rozmixujeme, prípadne podľa chuti dosladíme, vychladíme a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Trdelník naplníme a servírujeme.

Diskusia k receptu

aiculik
a kde sa daju zohnat take specialne drevene alebo kovove valce?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia