Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 15. augusta 2011

Kedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako Zobraziť celý popisKedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako natierka na chlieb, alebo ako priloha k pecenemu masu.

30+120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
1 ks
80 g
380 g
200-300 ml
1-2 KL
2 KL
2 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Stredne velke cukiny asi 15cm dlhe a papriku som si umyla. Cibule som ocistila.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsetku zeleninu som nakrajala na drobne kusky. Pridala som sol a stiplavu papriku.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetko som spolu premiesala a nechala som to spolu dve hodiny postat.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dvoch hodinach som zeleninu zliala cez sitko aby odtiekla prebytocna stava.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu som dala do hrnca a zaliala som ju pripravenym nalevom. Nalev som si urobila zmiesanim octu, cukru, pomletych horcicnych semien a korenia turmeric (kurkumy). Mnozstvo octu som znizila na 200- 300ml. Kedze uz niektore Varechacky skusali tento recept a zdalo sa im 350ml octu, co bolo v povodnom recepte vela.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vsetko som nechala zovriet a este som to potom povarila asi pol hodinu. Cukiny zmakli a cibula zostala este trosku chrumkava. Maizenu som si rozmiesala s trochou studenej stavy, ktoru som zliala z nasolenej zeleniny. S touto kasickou som si zahustila uvarenu zeleninu. Horuci zahusteny rosol som povkladala do teplych poharov ktore som hned uzavrela. Pohare som otocila a prikryla som ich uterakom. Za par hodin sa pohare mozu odokryt a naspat otocit.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a takto vyzera hotovy cukinovy rosol pripraveny na tanieri.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Neviem ci tam u vas je mozne kupit mlete horcicove semienka. Skusila som horcicove semienka roztlacit

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a potom preosiat. No a dostala som celkom jemnu praskovu horcicu.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Horčičné semená dostať a je to aspoň pre mňa nový a dobrý recept,už je uložený.Neviem síce,kedy urobím,lebo ukladací priestor je malý,ale niekedy vyskúšam :-)
alena45
toto ešte stihnem pred dovolenkou. Vyzerá krásne.
jerica
tak toto moje zlato Danielka už stíha čo sa dá,cukinka keď bude určite si spravím Tvoj receptík,ostatné by bolo aj z vlastného,vieš mám rada zeleninku a tento receptík je oosvieženie v kuchyni:-)) Ukladám si,pozdravujem,teším sa na Tvoje "zimné" recepty:-))
palokuchki
Potesilo ma ze vas zaujal moj recept. Dakujem vam za komentare. @jerica , veru je tu chladno a hlavne je to velka zmena od pocasia na Slovensku.
babinka
ja by som to tiez rada skusit, lebo nemam DEKO ani nic podobne a chyba mi ta nasa slovenska chut - snad to bude volaco podobne. Co je to korenie turmeric? V rozpise surovin mas kurkumu a v texte ine... Alebo jedno s druhym nesuvisi? :))
palokuchki
@babinka , kurkuma a turmeric je to iste. Neviem ktore je spravny slovensky vyraz. Tieto cukiny maju sladko kyselu chut. Vyskusaj z polovicnej davky. Opravim to do receptu a pripisem aj kurkumu aby som nikoho nemylila.
cvikla
Vsetky suroviny mam, tak hor sa do prace. Dakujem za recept.
jatanika
toto stojí za vyskúšanie ... ak sa k tomu dostanem skúsim ... zatiaľ kk :-))
jatanika
pozerám, že mi najskôr komentár vôbec nenačítalo a potom oba :-)) ... tak ešte jeden ... teraz s otázkou... ocot biely je 8%? alebo iný?
lucylee
@palokuchki rozhodla som sa, ze to vyskusam s patizonom. Mam otazku-musi sa tam dat maizena/kukuricny skrob? Ak ju nedam, nebude to mat rosolovitu konzistenciu, ze?
palokuchki
@jatanika , ja som mnozstvo octu z povodneho receptu znizila na tych 350ml. V povodnom recepte som mala 400ml. Bola som si vedoma, ze na Slovensku mate silnejsi ocot. Sama som to nedavno skusila na vlastnej kozi. Ked som tam toto leto robievala salaty, vzdy som ich mala kyslejsie ako ich mavam tu v Australii. Ak si stale myslis ze to bude viac kysele, daj tam menej toho octu a priliat vzdy mozes aj neskorsie. @lucylee ak tam nedas tu maizenu tak sa ti to bude rozpadavat. S maizenou to drzi pekne pokope a ako pises ma to peknu rosolovitu konzistenciu.
lucylee
A este k tomu octu-moze sa pouzit biely vinny ocot alebo jablkovy ocot, ten je jemnejsi, nemusi sa pouzit klasicky biely silny.
palokuchki
@lucylee , s tym octom ti neviem poradit. Ja som pouzila klasicky biely ocot. Je na tebe aky ty uprednosnujes a ktory ti najviacej chuti.
alena45
jatanika, ak dôjdeš na správny pomer toho nášho octu, daj vedieť, budem robiť v nedeľu.
alena45
už mám 7 pohárikov v deke. Toho octu by som nabudúce dala ešte trošku menej. Horčicové semiačka som namlela na starom kávovom mlynčeku.
lucylee
Ja som tiez v sobotu robila. Ako som pisala, robila som z patizonov a pouzila som zmes klasicky biely ocot a jablkovy ocot. Urcite by som nabuduce dala octu menej. Sterilizovala som v rure.
alena45
podľa mojej chuti by stačilo aj 200 ml, ale niekto má rád kyslejšie. Tiež som robila na polovicu cukina+patizón. Viem si tam predstaviť aj hrášok alebo mladú fazuľku na kúsky, budúci rok vyskúšam. Škoda, že tu nie je možnosť pridať tie poznámky k receptu, len takto v komentoch. Sestra, ktorá je u mňa mi volala, že od čoho mám kuchynskú dosku ? Od kurkumy a od bazy. Včera som zarábala aj bazové víno. Časom to snáď vyjde, tak dávajte pozor aj Vy ostatní.
1x jerica
alena45
asi je lepšie dať 200 ml a kto chce si po ochutnaní pridá viac octu alebo iného, ako keď už nemôžeš nič iné len riediť.
S tým octom je problém aj s inými krajinami, pripadá mi, že len my máme klasický 8 % ocot. Pre nás klasický.
lucylee
Alebo tam daj od 200 do 300 a upozorni, nech daju radsej menej a po ochutnani mozu pridat, ak budu chciet.
evusik
@palokuchli včera som mala zavárací deň, spracovávala som cuketu, patizóny, tekvice a prišiel rad aj na tvoj recept... no a musím povedať, že výborný recept, v sobotu máme rodinnú opekačku a už sa teším ako ich prekvapím :-)
octu som použila, na základe rád v komentároch len 200ml a myslím že celkom stačilo... použila som žlté aj zelené cukety a dala som aj zopár malých patizónov.... je to fakt dobrota, toto budem robievať už stále :-)


evanaaa
Síce pridávam koment o pár rokov neskôr, ale kto má možnosť, v Rakúsku dostať stolový ocot 5%-ný, kupujem ho stále a používam do všetkého (okrem klasického zavárania napr. uhoriek, tam dávam náš 8%-ný).
1x jerica
radost
@evusik (5.9.2013 16:06)

práve teraz varím..
prosím-to má byť toľko cukru..??
octu som dala 200ml
cukru sa mi zdá veľmi veľa
poradí mi niekto..??
mimi4
Ja som to robila v utorok,dala som 210 ml octu a asi 280 g cukru ale podľa mňa treba ešte trošku menej lebo je to dosť sladké ináč výborný šalát
1x radost
radost
@mimi4 (12.9.2019 20:31)

áno
aj ja nabudúce dám tak štvrť kila cukru..
je to asi čatní-tých veľmi veľa druhov..ale tá možnosť menej octu-menej cukru-tu je..
1x mimi4
radost
tomeska včera 22:29

Všetko bolo doma, tak som skúsila uvarit. Je to dobré, "ale" . Cuketu som mala 1,30 kg, cibula 0,30kg a paprika 0,30kg tak som upravila prísady, a hodne uberala. Sol- 60 g, cukor- 200 g a ocot 150 ml . I tak to bolo viac než dost. To množstvo uvedené v recepte by som použila tak na 2,5 - 3 kg cukety. Inak to nemá chybu a počkám si na dalšiu cuketu, aby som si mohla urobit druhú dávku . Toto ja možem. dík.m

skopírovala @radost s dovolením autorky
:-)
tomeska
radost, dakujem, už to došlo i mne ako to urobit, ale vdenie bolo dlhé. Práve som dojedla, chcela som skúsit po troche uležania. A naozaj je to hodne sladkokyslé. aspon pre mna. S chlebom s maslom bolo dobré, samotné už menej. Skúsim trochu vyladit korenie. pekný den.m
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia