Tatranské morčacie stehná

zemo - fotkazemo, 13. októbra 2009

Američania majú svoj Deň vďakyvzdania, ku ktorému si zakusujú pečeného moriaka. U mňa v kuchyni mám rodinné vďakyvzdanie, ak famílii pripravím morčacie stehná po Zobraziť celý popisAmeričania majú svoj Deň vďakyvzdania, ku ktorému si zakusujú pečeného moriaka. U mňa v kuchyni mám rodinné vďakyvzdanie, ak famílii pripravím morčacie stehná po tatransky. Recept sa mi zrodil v hlave, keď som sa nudil ako normálny chlap pri zbieraní čučo

6 - 8
porcií
140 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

2  ks
25 g
4 strúčiky
60 g
1 ks
2 ks
8 bobuliek
 medzi prsty
1 PL
1 ks
1 ks
6 bobuliek
 medzi prsty
6 - 8 PL
4 dcl




Postup

  1. 1

    Tak ideme na to. Pozor, začíname včera! Stehná prešpikujem slaninou nakrájanou na hrubšie rezance, pokvapkám stehná citrónom a rozotriem ho. Rukami najlepšie. Cesnak rozotrený so soľou votriem pod kožu. To isté urobím aj s mletým čiernym a novým korením, tymiánom a drveným jalovcom. Posolím trochu na vrchu a polejem polovicou rozpusteného masla. Dám apoň na 12 hodín odležať do chladničky.

  2. 2

    Pozor už sme zajtra! Stehná sú ešte v chladničke, ale ja už na zvyšku masla osmažím na veľkom pekáči na hrubšie nakrájanú cibuľu. Potom pridám stehná a opečiem, aby sa mi stiahlo mäsko a bolo šťavnaté.

  3. 3

    Do pekáča pridám bobkový list, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen, podlejem vínom alebo vývarom. S vínom je to lepšie, môžu jesť aj deti. Alkohol sa vyparí. Zvyšok vína dám manželke s tým, že výnimočne môže sedieť v kuchyni, keď varím a zbožne, ale hlavne mlčky, na mňa hľadieť.

  4. 4

    Vložím pekáč s dobre utesneným alobalom na jeho vrchu do trúby. Už je vyhriata na 180 stupňov. Dusím domäkka zhruba 1 a pol hodiny. V polovici tohto času stehná otočím, popolievam, ak treba podlejem. Ak manželke zostalo víno, tak jej ho nechám a nelejem do pekáča. Stačí vývar.

  5. 5

    Po hodine a pol dám alobal dolu. Zvýšim teplotu na 200 stupňov a pečiem stehienka asi pol hodinku. Veľmi často ich polievam a dávam pozor hlavne v rohoch pekáča, aby sa mi nevytvorila čierna pripálenina. Môžem mäso už teraz polievať aj horúcou vodou.

  6. 6

    Potom stehná vyberiem, zakryjem hneď alobalom, aby nedostali teplotný šok. Z výpeku vyberiem bokový list. Šťavičku so zeleninou a kúskami odpadnuvšieho mäsinka mňamkovitého dám na šporák do hrnca, nechám zovrieť, poprášim múkou a chvíľku varím. Odložím nabok a nie na ohni prepasírujem do hladúčka.

  7. 7

    Pozor a teraz to najdôležitejšie! Omáčku vrátim na sporák, počkám kým zovrie, pridám na chvíľku čučoriedky, aby sa nerozvarili a hotovú omáčku prelejem cez stehná, ktoré si pred tým vykostím a položím do veľkej misy. Podávam s hranolčekmi, pečeným zemiakmi (pečú sa naraz so stehnami) alebo ryžou.

  8. 8

    POZOR! Ak sa vám zdá, že dve stehná je veľa, pokojne dajte len jedno a všetky suroviny deľte dvomi. A upozorňujem, že si musíte u mäsiara pýtať morčacie zadné stehná. Ale nie veľmi obrovské, ako zo pštrosa.

Diskusia k receptu

ampara
Recept vyzerá výborne,ale ja dám tip na špikovanie slaninou,ak na to neméte špeciánlu špikovaciu ihlu. Na hranolky nakrájanú slaninu si dám do mrazáku zmrznúť,a potom už stačí len dlhý špicatý nôž a slaninu zapichnete do mäsa ako kliniec.
zemo
Ďakujem, a keby som slaninkové hranolčeky v mrazáku nechal dlhšie, trochu na špičke zastrúhal, že by sa dali malým kladivkom aj zatĺcť? :Oo)
Bertete ma s rezervou, ďakujem za tip, vyskúšam!
veronika353
Já si tu slaninu nákrájím do špice, ale dát to do mrazáku,to mě nenapadlo!Určitě to pújde dobře do toho masa i bez kladívka!Většinou špikuju králíka, když se mi nechce, tak ho jen obložím slaninou.Taky morčecí stehna našpikuju,má to lepší chuť.Tento recept vypadá zajímavě, musím vyzkoušet.Múj muž minule pekl morčecí stehna dolní vykostěné, bylo to dobré,ale nevím, co tam všechno dal.Někdy mi připadá,že jenom přemýšlíme nad tím, co bychom snědli.
zemo
Len treba dobre zavrieť dvere na šporáku, aby stehná víchor nevychytil, lebo u nás v Bratislave máme dnes len Dvoch kráľov. Toho tretieho už vietor, chudáka, niekam odviahl. Naposledy ho videli letieť okolo Gabčíkova :O(
jamarlen
@zemo , tak urobené, zjedené:)))) mali veľký úspech, no pre nás bol výpek veľmi tučný, a to sme pridali iba trošku prerastenej oravskej, skôr kvôli vôni...(jéééj, koľko vokáňov sa mi zadarilo po sebe:D) - nikdy by so nepomyslel, že morka má toľko tuku, tak pre tých, čo ho nemusia, sme urobili zlepšovák - tesne pred dopočením sme výpek zliali, dali vychladiť, stuhnutý tuk sme odstránili a potom dorobili omáčku. dalo sa to, lebo zeleninku na omáčku sme predvídavo piekli zvlášť.....
a tí králi - to nevadí, aj tak som proti kráľom, antimonarchista každou bunkou, až na šport, či umenie, tam ich strpím a uznávam:))))
zemo
Závidím a želám mńam! Osvietený monarcha by sa hodil. Keď prestane svietiť, máme most na Dunajom. Nie Volgu :o(
funebrak
Len malá poznámočka: prosím vás, NEPÝTAJTE si u mäsiara morčacie zadné stehná ak nechcete, aby ste vyzerali ako blbec. Skúste to radšej cez horné alebo dolné stehno. Iba žeby medzičasom niekto vyklonoval tvora so štyrmi stehnami ...
zemo
keby človek, čo spája život s večnosťou. Keby ste to recept čítali 1. apríla, boli by ste asi vhodnejšie naladený na môj stabilný pohľad na svet. Morka s jej zadnými je toho len malým dôkazom :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia