Gratinovaná tortička z kolienok s čerešňami

Vladimír Morochovič
šéfkuchár spoločnosti Sodexo a člen Gourmet klubu, 24. júla 2011
Gratinovaná tortička z kolienok s čerešňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

200 g, malé
250 ml
150 g
1 ks
300 g, vykôstkované
3 ks
100 g
50 ml
10 g
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Kolienka uvaríme a scedíme. Žĺtka vymiešame so 100 gramami cukru a vanilkou na žltú penu, pridáme vykôstkované čerešne a strúhanku, uvarené kolienka a zľahka premiešame, spojíme a vznikne stredne hustá zmes.

  2. 2

    Zmes vkladáme na tanier, na ktorom je pripravený kovový krúžok – zapečieme v rúre – takto by to mali robiť kuchári. My laici z toho môžeme upiecť „nákyp“ a nakrájať do požadovaného tvaru.

  3. 3

    Čapica – vyšľaháme 50 g cukru a bielka na tuhý sneh. Hotový kus nákypu položíme na tanier, pridáme lyžicu vyšľahaného tuhého snehu, oblejeme nahriatou čerešňovicou a zapálime, počkáme, kým čerešňovica nevyhorí. Dezert zdobíme lístkami mäty.

  4. 4

    Omáčka (po kuchársky coulis) je rozriedený čerešňový džem, dochutíme ho čerešňovicou a pridáme zopár čerstvých vykôstkovaných čerešní. Takýto dezert môžeme urobiť aj v chuti marhúľ, jahôd, sliviek či hrušiek. pomôcky: flamber, kovový krúžok

Diskusia k receptu

vierik
To musí byť famózne,určite si to niekedy urobíme miesto nákypu,díky...
dorisa
zaujímavé, neviem si to predstaviť,akú to má chuť.
jamarlen
na čo je v surovinách šľahačka, keď v popise chýba jej využitie?
evanaaa
....a vanilkový lusk? Ja robím tiež rezancový nákyp, ale na rezance si spravím palacinky ( aj deň pred tým), tie si pokrájam na rezance , spojím s vymiašanými žĺtkami a snehom......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia