Zeleninové chipsy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. júna 2011
Zeleninové chipsy (fotorecept)
Foto: evusik

Zdravšia alternatíva pre tých, ktorí sú závislí na zemiakových chipsoch :-)

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 130 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Vhodná zelenina na zeleninové chipsy je mrkva, petržlen, paštrnák, kareláb, čierna reďkovka, sladký zemiak, zeler... ja som použila mrkvu, bielu guľatú reďkovku, kaleráb a paštrnák. Zeleninu očistíme a nakrájame na plátky 1mm hrubé.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme do nádoby a poriadne osolíme, 1 veľká polievková lyžica. Zamiešame a odložíme na 30-40 minút.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom dobre, ale ozaj dobre opláchneme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a vysypeme na utierku a vysušíme.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zálievku: olivový olej + provensálske korenie + cesnak = zamiešame. Základ je kvalitný, olivový olej. Kkoreniny, bylinky môžete dať aké chcete, len nie také ktoré obsahujú soľ. Soľ už nepridávame vôbec.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olivovú zálievku zmiešame so zeleninovým chipsami a poukladáme ich na plech, na papier celkom tesne vedľa seba.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť na 130°C asi na 35 - 40 minút. Ku koncu radšej kontrolujte, pretože dĺžka pečenia závisí aj od toho na ako tenko ste nakrájali zeleninu. Po upečení nechajte úplne vychladnúť na plechu.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zeleninové chipsy chrúmeme pri TV len tak....

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    alebo si ich namáčame do omáčky, moja obľúbená: jogurt alebo kyslá smotana, cesnak, biele korenie... tentoraz to bol Ajvar.

    Zeleninové chipsy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

julica
áááááááááááách, a ešte aj chrumkajú! mňam
tatranka
Tieto tvoje čipsy si určite urobím.Zlo zvyk niečo stále chrumkať.Myslím,že to bude zdravé a mi na váhe extra nepridajú.xixixi.Ukladám do KK.
kuchticka
@evusik , ty si teda hracicka! velmi peke spravene a nafotene. Iste si si s tym dost dlho pohrala, ale za namahu to stoji. Ja mam taketo veci rada a kupovane cipsy vobec jest nechcem iba tieto zeleninove obcas, ktore u nas tiez dostat kupit. Domace su domace, urcite niekedy tiez spravim. Len to moje fotenie - Hruza!
julica
Tak som si zeleninove cipsy aspon kupila, boli cviklovo-zelerove. maju aj aku vyhodu, ze vam ich na party len tak lahko ostatni nerozchytaju, lebo sa im zdaju cudne :)
evusik
@julica ja som ich tiež videla v obchode, ale ešte som také kupované nejedla a cviklové ani zelerové som ešte nerobila, mne zatiaľ najviac chutili paštrnákové a najmenej kalerábové... ale takéto chipsy určite nie sú pre každého, takže kto chce nech vyskúša :-)
evusik
@2010 mám to tak chápať, že tento tvoj recept nie je zverejnený? ale prečo, veď je výborný... ja som tiež rozmýšľala, že to spravím vo fritéze, ale potom som si povedala, že keď zdravo tak zdravo a piekla som ich na plechu :-)
2010
@evusik , to nemyslim ako kritiku, tie zeleninove su super len som skoncil dofacovany.
evusik
@2010 veď ja som to ani ako kritiku nebrala, len si myslím, že by si ten svoj recept mal zverejniť, je to taká iná alternatíva toho môjho, alebo ten môj je iná varianta toho tvojho :-)
2010
Nie je zverejneny , ani som ho nedokoncil....
sandratamer
Mne poradila jedna varecháčka, v Marks and Spenceri majú chipsy zo sladkých zemiakov, cvikly a petržlenu. Môžem ľuďom núkať koľko chcem, nikto si nedá. Aspoň môžem "skrbliť" pre seba :-D
frezia68
V obchode som ešte zeleninové nevidela,lebo medzi čipsy ani nechodím,alr tie Tvoje určite vyskúšam na plechu,dobrý nápad :-)))
altyn
....som ich videl, malinký sačik a drahý "jak sviňa" a to ani nevieš čo na tom je, aká chemikália aby vydržali. @evusik a tvoje vypadajú lepšie! .-)))
evusik
@altyn hovoríš mi z duše... my sme sa práve vrátili z obchodu, náročky som sa išla pozrieť, lebo kupované som ešte nemala a veru som ani nekúpila, lebo tá cena?!.... a sáčok malinký jak moja dlaň. Ostanem pekne pri domácich.
altyn
@evusik a všimla si si že nemali žiadnu farbu? Vyzerali ako staré, skúsil som jeden kúsok zlomiť, mal by pekne puknúť, no nepodarilo sa mi to cez sáčik, asi by som to musel zlomiť dvomi rukami... :-)))
evusik
@altyn všimla, lámať som ich síce neskúšala ale farba mi udrela do očí... možno by to chcelo pozrieť inú značku, u nás mali len jednu... ale domáce je domáce :-)
@3sandra3 nakrájať zeleninu a šup na pekáč :-))))
julica
Ale no, moje mali peknu farbu (farbu vysusenej zeleniny) ani zlozenie nemali pätriadkove a chutili dobre. ale tieto od evusik by som si dala este radsej, no co narobim, ked tu sprostu ruru nemam, viete vy, co to je zit bez rury! kolko si treba odopriet! :)
evusik
@julica veď aj tak som to myslela, že treba pozrieť inú značku, lebo tie čo som ja videla u nás v obchode nevyzerali moc vábne....
Tak byť bez rúry ti nezávidím, ale na druhej strane keby si mala rúru nevymyslela by si jablkový koláč v mikrovlnke :-) veru tak
ejta
raz som si ich kupila v lidli, keď mali anglický týždeň a mne teda veľmi chutili. Boli tuším zelerové a cviklové... Takže toto určite vyskúšam
norar
prave su v trube! uz sa neviem dockat..ledva som sa ovladla aby som to cele nezjedla este surove , take super ochutene...:)