Rožkochleba fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. júna 2011
Rožkochleba (fotorecept)
Foto: evusik

Čím ďalej tým viac pečiem chlieb, občas aj pečivo, doma. Keď náš syn nedávno okúsil môj posledný výtvor, poslal mi e-mail: "Mami pošli mi Zobraziť celý popisČím ďalej tým viac pečiem chlieb, občas aj pečivo, doma. Keď náš syn nedávno okúsil môj posledný výtvor, poslal mi e-mail: "Mami pošli mi recept na ten rožkochleba." Prečo ten názov? Lebo môj muž chce rožky, ale nechce aby to boli biele rožky a nechce aby boli celkom malé, skôr také bagety, ale zas nie moc veľké a ešte a ešte .... no veď to poznáte, chlapi..... A ja zas chcem chleba.... Tak pečiem rožkochleby a sme spokojní obaja :-)

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

350 ml
1 ČL
1 ČL
400 g
100 g
50 g
20 g
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Odvážime si jednotlivé múky a pridáme soľ. Odmeráme si vodu, pridáme cukor a droždie a miešame až sa nám droždie rozpustí. Nalejeme do múky, pridáme semienka (ja som dala ľanové) a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť hodinku.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som všetky ingrediencie dala do pekárničky a nastavila na miesenie a kysnutie. Ušetrila som tak čas.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nám vykyslo...

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak ho vyložíme na pomúčenú dosku a zľahka sformujeme do bochníka. V takomto stave by sa mohol dať piecť ako chlieb. Ale my chceme rožkochleba...

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    preto si cesto rozdelíme na dve časti a iba naťahovaním a točením ako keď žmýkate uterák natiahneme cesto zhruba na veľkosť plechu.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme pol hodinku nakysnúť. Pred pečením potrieme vlažnou, osolenou vodou.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trúbu si predhrejeme na 200°C a po vložení chleba zmiernime na 180°C a pečiem asi 15-20 minút. Potom chlieb znova potrieme osolenou vodou a dáme ešte na 5 minút zapiecť.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mierne vychladnuté krájame...

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a konzumujeme s dobrou klobáskou a zdravou zeleninou.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rožkochlieb v sebe spája fantastickú chuť chleba a tvar rožka, čím oproti chlebu dosahuje jednu obrovskú výhodu.... má oveľa viac fantastickej chrumkavej kôrky.

    Rožkochleba (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

ketty3811
no teda,ty si výmyselníčka.Vyzerá to skvelo.Určite vyskúšam.:-))
michsamant
@evusik tou klobaskou si ma odrovnala uz pri prvej fotke! rozkochleby su super :) aj ja peciem z chleboveho cesta skor dlhe rozky, lebo sa nam to lepsie drzi :))
evusik
milí slintajúci nad klobáskou.... musím Vás sklamať, nie je to domáca klobáska, teda nie je domáca v tom zmysle že by sme si ju robili doma. Kupujeme ju už asi tri roky v jednom obchode a na počudovanie stále je rovnako kvalitná, chuťovo výborná skrátka taká dobrá domáca. Každý kto ju ochutná si myslí, že je domáca. Ale na druhej strane je to chvála našim výrobcom...
kata50
U nás pečú takýto chlieb - delikatesa sa volá. Ale tvoja delikatesa je ďaleko lepšia.:-))
ancicka
Urobila som si fajný šalátik,bodol by k nemu.kk škoda že nemán pekarničku.
kuchticka
Ja robim tiez s chleboveho cesta dalamanky-rovne rozky, alebo zemle - housky.
evusik
@ancicka ja pekárničku používam len na miesenie a kysnutie, pečiem v rúre. Ak nemáš pekáreň normálne vymies v rukách a budú rovnako dobré ako tie z pekárne. Akurát, že pekáreň nám šetrí čas a ruky.
@kuchticka nám to tiež takto najviac chutí, na biely chlieb a rožky si už nikto ani nespomenie, hoci aj také som pekávala... výhoda je, že dnes dostať múku od výmyslu sveta a to je potom radosť piecť :-)
diabambulka
krásne, chutné a tá prvá fotka nemá chybu, úžasná...klobúk dole, receptík ukladám, páči sa mi aj ten super názov rožkochleba :-))) jednoducho na 1 *
sovka62
Tiež mi pripomína chlieb Delikates (jeden z mála jedlých kupovaných chlebov a asi preto, že je to dobrý chlieb je úplne nehorázne drahý), to je tiež taký rožkochlieb. Ukladám a vyskúšam.
babidka
rozkochlieb mam najradsej !!----teda od dnes :-) Ja zasa pekavam rozky aj chlieb z jedneho cesta - kazdemu podla chuti . Rozky su skor upecene aj vychladnute , chlieb zasa dlhsie vydrzi .Ale rozkochlieb je vlastne 2in1:-)))))Fotky mas /ako uz tradicne!/ prekrasne , iba tisko zavidim....
kuchticka
@babidka , vsak ja rovnako. Zarobim cesto na chlieb (pekarnicka zamiesi a necha vykysnut) a ked je vykysnute robim podla chute. Ked ponahlam s pecenim spravia sa rozky, alebo zemlicky, ked ponahlam vonn necham vykysnut chlieb a potom mam do rury take veky.
evusik
milé dievčence, vidím, že my staré harcovníčky rozmýšľame rovnako... varíme, pečieme podľa potreby a nálady... raz chleba, raz rožky, žemličky alebo veky a všetko z jedného osvedčeného cesta a všetci nás chvália aké sme kreatívne, ha-ha a to mi len tak klameme telom... ale dobre sa to počúva :-))
jerica
ty a stará ? jedine harcovníčka , niečo mi to pripomína ( potreby a nálady) !?! v duchu sa len usmievam a spomínam,chacha :-)
jerica
ty určite aj telom celom potom ináč @ chacha ...
ajisko
vyyyyborny rozkochlebik:) akurat si na nom pochtnavam. Nedala som zemiakove cesto,lebo som nemala. Ale nemozem nic vytknut. Mnam:)
evusik
@ajisko aká náhoda, ja som dnes tiež piekla a tiež som nedala zemiakový prášok ale dala som viac celozrnnej múky... teraz vlastne pečiem len podľa tohto receptu akurát striedam múky a striedam tvary, dnes som piekla taký chlebový kvet .... som rada, že chlebík chutil :-)
tetrisss
No tento super recept mi unikol, este, ze ste ho dnes papali k azu.
alexola
@EVUSIK len chváliť môžem, cesto je výborné, výrobou domáceho pečiva podľa Vášho receptu sme si s maminou a babkou spestrili jedno sobotné popoludnie. Do cesta sme dali jeden uvarený zemiak namiesto prášku a ja som urobila presne podľa receptu otáčaný rožkochlieb a babka klasický tvar, taký menší chlebík. Piekli sme v peci od 300°C nižšie a nič mu nechýbalo!! Zjedli sme ich len trochu pomastené a viete čo? V sobotu sa naň chystáme opäť, ale aspoň z dvojitej dávky :)
evusik
@alexola potešila som sa, a keď píšeš, že si piekla aj s maminou aj s babkou tak ma to teší ešte viac.... to s tým zemiakovým práškom som vyčítala tu na Vareche, keď mám uvarený zemiak dám ten a keď nemám dám zemiakový prášok alebo ho nedám vôbec... kedysi som dostala od známeho ktorý robil v pekárni, dvojkilové vrecko zemiakovej múky - to bolo iné pečenie :-)
a prosím ťa tykaj mi, ja viem že by som ti mohla byť mamou, ale tu si tykáme všetci a ja sa tak cítim príjemnejšie
babi
ako dobre, že sú pod receptami uvádzané komentáre, inak by mi tento recept " ušiel ". Som zaťažená na recepty doma pečených chlebov. Mám ich už spústu a tento si tiež nielen uložím do KK,ale aj vytlačím. Zaujalo ma tam to zemiakové cesto. určite vyskúšam. Mám len otázku: nemôže byť pomer hladkej a špaldovej múky viac v prospech špaldovej? Asi 300:200?
evusik
@babi ja som v podstate experimentovala dávala som, aj dávam rôzne múky a rôzne pomery. Toto mám vyskúšané a takto nám to chutí... vyskúšaj dať viac špaldovej určite sa nič nestane, dokonca ani vtedy ak dáš pol na pol, ide len o to čo komu chutí viac...
marika554
Máš veľmi dobré recepty. Si šikuľka.Ten rožkochlebík vyzerá veľmi dobre.Určite vyskúšam.
evusik
@marika554 tento chleba je naozaj dobrý robím ho aj 2-3x do týždňa, vyskúšaj a daj vedieť ako sa ti podaril, budem rada :-)
bukvicka
super recept, niečo také dlhšie už hľadám, chcem sa spýtať, môžem namiesto zemiakového cesta práškového použiť zemiaky, ak áno, asi koľko? Ďakujem.
evusik
@bukvicka samozrejme, že môžeš, zemiakové cesto v prášku dávam len keď sa mi nechce variť zemiaky, alebo nemám čas :-)
ja robím rôzne kombinácie základ je 550g múky - aký pomer zvolíš je na tebe, teraz dostať dobré chlebové múky...
zemiaky dávam tak 2-3 menšie, ak dáš zemiaky tak daj len 500g múky
cistinka
Dnes som ho skúšala pekárničke, robila som ho tak, ako ty - v......krásne sa mi podaril - ďakujem za skvelý recept :-)))
viera1
@evusik ,ja poprosím o radu:chlebík krásne vykysol,upiekla som a položila na dosku a pozerám,ako mi pomaly klesá. Bol výborný,ale ja by som chcela vedieť,kde som urobila chybu.Máš tu kopu receptov na chlebík,takže aj kopu skúsenosti,tak poraď...ďakujem.
evusik
fúha, no teraz babo raď.... to ti klesol chleba až po upečení? tak to som ešte nezažila a neviem si ani predstaviť prečo by mal klesnúť, veď chlieb nie je piškóta.... síce po upečení by sa mal chlieb dať na mriežku, nie na dosku, aby sa zo spodu nezaparil, ale to asi nie je dôvod nato aby klesol....
u nás za domom bola pekáreň, vzadu nad vchodom mali taký prístrešok a tam celé vozíky s chlebom, ktoré vytiahli z pece tak tam ich vynášali, aj v zime, krásne sa z nich parilo a tá vôňa nás ráno zobúdzala... a tiež boli tie chleby na mriežkach a vlastne z horúcej pece ich vystrčili na studený vzduch a chlebík bol výborný chrumkavý....
teraz ma ale napadlo, že keď robím chleba v pekárničke tak po vytiahnutí trochu klesne, ako keby sa vrch prepadol, ale ak pečiem v trúbe tak mi to nespraví pretože v trúbe sa spraví silnejšia kôrka - možno preto :-)
alexola
"Saši, tie chleborožky sú výborné!" :)))))) (pochvala od maminy) máme ich dnes s rôznymi domácimi nátierkami a šalátmi ako studený bufet.. trénujem ich pomerne často, takže onedlho budú vyzerať ako na úvodnej fotke tohto receptu :) vďaka @evusik - želám pekný deň :)
evusik
@lexola ja som presvedčená, že tvoje chleborožky sú krásne aj chutné, veď už len to, že pečieš vonku v peci musí byť úžasné... keby sa ti dalo pridaj fotky, poteším sa :-)
babidka
Uz roky nechavam chleib kysnut celu noc chlade / teraz v jari aj pri otvorenom okne/ a tak som to skusila aj s tym " tvojim/mojim " rozkochlebom :-))) Vzdy sa mi vydarili ale teraz boli este lepsie ...
evusik
@babidka tak to ma veľmi teší.... aj keď som už staršia harcovníčka, čo sa varenia týka, veľa som sa tu na Vareche naučila. Medzi jednu s tých novôt patrí zamiesenie cesta na chleba večer a ráno upečiem (aj teraz idem za chvíľu šupnúť do rúry) a je to výborný spôsob, ušetrí mi čas a chlebík sa mi zdá oveľa, oveľa lepší.... tak nech sa tebe/nám darí :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia