100 % bryndza

paveljrk - fotkapaveljrk, 15. júna 2011

Dnes sa dá zakúpiť ovčia hrudka na salaši a tak nie je žiadny problém urobiť si bryndzu doma a vedieť,že je 100 % z Zobraziť celý popisDnes sa dá zakúpiť ovčia hrudka na salaši a tak nie je žiadny problém urobiť si bryndzu doma a vedieť,že je 100 % z ovčieho syra.

Suroviny

5 kg




Postup

  1. 1

    Hrudku necháme na vzdušnom mieste vykvasiť 2-3 dni podľa počasia.Dozretá ja vo vnútri dierkovaná.Na režeme ju na menšie kúsky a zomelieme na mäsovom mlynčeku.Melieme na hlboký polievkový tanier a na každý tanier zomletého syra pridáme kávovú lyžičku soľ.Po zomletí zmes dobre premiešame a vypracujeme ako cesto.môžeme dosoliť podľa chuti.Túto zmes natlačíme do hrnca,zaťažíme a necháme 3-4 dni kysnúť.Záleží od počasia a teploty.Po tomto procese máme bryndzu hotovú.Ja ju nabalíčkujem po 20 dkg a dám zamraziť do mrazničky.Takto máme bryndzu na celú zimu.

Diskusia k receptu

duschko
Uz len sa vybrat na ten spravny salas, nakupit dostatocne velku hrudku syra, dodrzat postup a vysledok je zaruceny. Niektori odporucaju syr zomliet aj dvakrat. Aspon sol sa dobre premiesi. Na 1kg syra cca 20g az 25g soli. Podla mna radsej menej ako viac. Pridat sa da vzdy.
diabambulka
úžasné , my sme bryndzový, už len nájsť salaš a idem na to :-))) bude polievka, halušky aj pomazánka a v mraze zásoby už sa teším ako malaý Jojo :-)))
paveljrk
S tou soľou skutočne radšej menej.A premlieť dva krát.To podľa chuti.Niekto to tak robí,no stačí aj raz a poriadne vypracovať.Viac dávať pozor na salaš.Niekde pridávajú kravské mlieko a to už nie je ono.
renfri
bozinku presne takto robíme bryndzu aj mi az na to ze otec robi 250 g hrudky a tie mrazime :)
cinkla
Tak bud kamarat a porad este dobry salas - napr. na ktory chodis Ty.
paveljrk
Pre cinkla-odpoveď.Ja chodím do Odorína.Z SNV smer Košice.Nechoď v stredu,to odovzdáva syr.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia