Kaša z čerstvého zeleného hrášku

tlustoch - fotkatlustoch, 3. júna 2011

Tento recept som sa naučil od mojej mamky.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg  vylúpaný
 alebo olej
6 strúčikov
za vekú hrsť na zátrepku
4 dcl
3 stredne veľké
3 l




Postup

  1. 1

    Vylúpaný zelený hrach nasypeme do vody / bez soli/ varíme do mäkka. Scedíme necháme trochu vychladnuť. Na mäsovom mlynčeku všetok hrášok zomelieme.

  2. 2

    Na veľký pekač dáme masť,do masti dáme na jemno nasrúhaný cesnak, trochu ho opražíme. Nasypeme hladkú múku a zhotovíme zápražku trochu opražíme a rozmiešame ju do hladka s mliekom. Hneď ako začne hustnuť pridáme zomletý hrášok, dôkladne premiešame a pritom dochutíme soľou a čierným korením chvilu povaríme a ukončíme.

  3. 3

    Na drobno pokrájame cibulu dáme na masť a pečieme do zlatova. Túto upečenú cibulu dávame pri podávaní na kašu, ktorú roztiahneme po povrchu. Takto pripravenú hráškovú kašu podávame k pečenej klobáske,ku kabanosu, k pečenému údenému mäsu atď.

Diskusia k receptu

aroooo
Hrachovú kašu sa chystám spraviť už dávno,a toto vyzerá byť veľmi dobé,aspoň miniem vlaňajší mrazený hrášok,ukladám
terinka55
...mám rada aj zo suchého... čerstvý hrášok je však oveľa chutnejší...
...dobrý nápad, pekný recept...
ola111
Hrachovú kašu tiež robievam iba zo suchého hrachu,vyskúšam aj podľa teba z čerstvého,nemohol by sa hrášok rozmixovať ponorným
mixérom?
evanaaa
Aj ja robievam zo suchého, ale z čerstvého asi aj inak chutí. Len ma mýlil ten pekáč, už som myslela, že je to zapečená kaša v rúre, veď mohlo byť napísané-hrniec. Tiež som sa chcela spýtať, či nie rozmixovať.Ale asi ano, dá sa aj na jemno aj na hrubšie.
tlustoch
S ponorným mixerom som to neskúšal, keď to zomeliem tak je to jemná kašička , ktorá ma má ten správný šmrnc / ale je to každého vec,treba všetko skúsiť/. A čo sa týka toho pekáča ,tak to bola v skutočnosti večšia hlboká panvica. Tak , že prepáčte.
aroooo
no dnes som kašu spravila,zmixovala som to ponorným mixérom a bola vééééééľmi dobrá
ekonom1
ako mam postupovať ked chcem použiť muškátový orech?
tlustoch
ekonom 1: Tak za prvé keď sa budeš pytať tak na obdlžníček s nápisom "Pridaj " likni len raz, mi pochopíme. A teraz k muškátovému orechu, najprv ho treba kúpiť,potom treba vedieť čo budeš variť,keď sa hodí do toho jedla, tak ho nastrúhaj na jemno a ´dáš ho do pripravovaného jedla.
tlustoch
ekonom1 prosím ťa poraď mi ako si odstránil tri otázky o muškátovom orechu. Ja to mám 2krát na domácich parených knedlách. Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia