Bezlepkový bochník fotorecept

majkas - fotkamajkas, 22. mája 2011
Bezlepkový bochník (fotorecept)
Foto: majkas

Upiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále Zobraziť celý popisUpiecť bezlepkový chlebík bez formy bolo pre mňa výzvou odkedy mi zistili celiakiu. Vyskúšala som už rôzne recepty, suroviny a ich pomery, ale stále to nebolo ono. Až ten dnešný chlebík stojí myslím zato, aby som sa s vami hneď podelila o recept:)

20
porcií
15+35 minút
príprava
55 minút
na 220/175 °C

Suroviny

250 g
250 g
350 ml
20 g
7 g
20 g
2 KL
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie na pečenie chlebíka.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do miešacej nádoby nalejeme studenú vodu, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a rozmiešame. Navážime múku, soľ a pridáme chlebové korenie. Krátko intenzívne vymiesime cesto.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec hnetenia pridáme maslo a ešte chviľku necháme robota miesiť. Vznikne nám také skôr tuhšie cesto.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme chvíľku odpočinúť a potom z neho na pomúčenej doske vytvarujeme bochníček. Premiestnime ho na plech vystlaný papierom na pečenie a prikrytý necháme kysnúť 35 minút.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý bochníček na vrchu párkrát narežeme, jeho povrch potrieme slanou vodou. Začíname piecť pri 200 stupňoch na ohreve zhora/zdola. Teplotu po 15 minútach znížime na 175 stupňov a zároveň prepneme funkcu pečenia na teplovzdušný ohrev. Pečieme ďalších 40 minút. Do rúry môžme zároveň pridať nádobu s vodou, aby sa chlebík pri teplovzdušnom ohreve nevysušoval.

    Bezlepkový bochník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Verím, že vám chlebík bude chutiť rovnako ako mne:) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

cica2
@Majkas , si velmi šikovná, chlebík sa ti krásne vydaril, na jedničku!!!
aaandrejka
Majka, včera som ho piekla dcérke, len z polovičnej dávky, aby som vyskúšala, je výborný, takže si ho ukladám a nabudúce urobím z celej dávky :)
vmajka
Chlebík vyzerá naozaj veľmi dobre. Určite tak aj chutí.
Ja som zatiaľ len začiatočníčka (pečiem pre syna) a práve zo zmesi Mix B sa mi vôbec nedarí upiecť chlieb. Zvonku je pekný, ale buď má vo vnútri obrovské diery, alebo je nedopečený. Už som z toho zúfalá.
Fakt neviem, kde robím chybu. Ešte skúsim tento tvoj recept.
majkas
majka tazko takto radit, ak ma velke diery tak je bud vela drozia alebo dlho kysol. a ked je nedopeceny tak najcastejsou chybou byva ked sa pecie dlho pri nizkej teplote, alebo ked je cesto prilis tuhe tak byva chlieb taky mokvavy. nepises ci pecies v rure alebo pekarnicke, mne sa napr. v pekarnicke chlebiky velmi nedaria. skus spravit aj tie dalsie dva chlebiky co mam v receptoch, je tam presny postup tak verim ze sa podaria;)
lubicaf
Na diete som iba tri tyzdne, ale az po 2 tyzdnoch skusania som objavila tento recept, vyskusala som ho a bola som nadsena. Uz sa mi velmi ziadal aspon trocha chutny chlieb. Tento chlebik chuti vyborne, dokonca aj ked som namiesto Jizerky pouzila zmes Promix-CH a Promix-Uni.
majkas
Lubi tak to ma velmi tesi ze sa podaril a ze aj chutil:) mne sa zase z promixu velmi nedari piect chlebik, ale ked dojde Jizerka tak skusim asi aj ja, predsa len promix je na predpis, jizerka nie:)
janulikds
Majka, dakujem za super recept. Skusila som už niekoľko bezlepkových chlebikov... v pekarnicke, bez pekarnicky, s roznymi mukami...vacsinou to dopadlo katastrofalne, ale tento recept mi vzdy vyjde a chlebik je velmi chutny:) Zvyknem pridat aj psyllium a guarovu gumu a potom o nieco dlhsie vydrzi.
jaricka
Vdaka za recept :) Vyskusala som,pouzila som sice iny pomer muk,lebo som mala len zvysok Mix B, tak vacsina bola Jizerka,ale chlebik sa krasne podaril. Aj ked cesto som mala velmi tuhe a obavala som sa vysledku,chutil vyborne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia