Grahamovo-ražné celozrnné slimáky fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. mája 2011
Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som Zobraziť celý popisDnes som upiekla celozrnné slimáky s rôznou posýpkou. Použila som múku celozrnnú ražnú hladkú, grahamovú a polohrubú, múky som preosiala do vandlíka, zmiešala som ich s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som spravila jamku, do ktorej som dala cukor, droždie, vlažnú vodu, olej a po vykysnutí kvásku som celé spracovala na pružné nelepivé cesto. Z vykysnutého cesta som spravila slimáky a upiekla. Sú vhodnou prílohou k šalátom,polievkam, gulášom chutia so salámom, syrom, mäsom, alebo len s maslom.

10 -11
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 PL
9 PL
9 PL
2 PL
21 g čerstvé
250 ml vlažná
1  CL
1 CL
podľa chuti celá do cesta
p.p na potretie (/mlieko/vaječný bielok)
p.p na posypanie (/sezam)




Postup

  1. 1

    Vo vandlíku som zmiešala preosiate múky s rascou, soľou a cukrom. Do stredu som vyhlbila jamku, dala som do nej cukor, namrvila som droždie, zaliala vlažnou vodou, pridala som olej a nechala som vykysnúť kvások.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som spracovala na pružné a nelepivé cesto.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objem - asi 1 hodinu.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pomúčenej doske som z vykysnutého cesta vytvarovala valec, ktorý som pokrájala na rovnaké diely.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z každého diel cesta som rukou ušúľala dlhší šúľok.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Súľok cesta som zatočila do tvaru slimáka.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jeden koniec šúľku som vložila do stredu vznikajúceho slimáka a...

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pretiahnutím vloženého konca stredom som vytvorila slimáka.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto som postupovala aj s ostatnými šúľkami cesta, kým nevznikli slimáky.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Slimáky som preložila na plech vystlaný silikonovou podložkou/pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Slimáky som potrela olejom, posypala makom a sezamom. Piekla som ich v trúbe na 180-tich stupňoch 20 minút, na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou. Upečené slimáky som nechala vychladnúť na doske.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnuté slimáky som vložila do košíka a podávala.

    Grahamovo-ražné celozrnné slimáky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

vierik
Pekne sa Ti vydarili,už mám múky kúpene upečiem podľa teba :-)
martamm
Vyzeraju uzasne, ja peciem len take obycajne bosniaky, ale urcite najblizsie urobim Tvoje. Velmi ocenujem, ze recept je "na lyzice"...
cvikla
Tie zemlicky su ako stvorene pre mna. Dakujem a ukladam do KK.
lucylee
Prave mi rozvoniavaju v rure :-)Cesto som si nechala vymiesit a vykysnut v pekarnicke, ale bolo dost riedke a tak som musela dosypavat muky. Vrch som potrela olejom a posypala sezamom, vyzeraju uzasne. Piekla som asi 25 minut. Vdaka za dalsi suprovy recept. A slimaciky sulal a tvaroval manzel :-)
pusta
@mariane69 , veľmi pekne sa ti vydarili. prepáč, že reagujem tak neskoro, ale len dnes som si to všimla. dakujem za nádherné pridané foto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia