Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt

pacun110 - fotkapacun110, 3. apríla 2011
Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt
Foto: pacun110

...mám rád,keď rock & roll sa spieva – tá hudba veselá,v diaľke šumí jazz a temne duní čierne blues,mám rád,keď pivo správne pení a Zobraziť celý popis...mám rád,keď rock & roll sa spieva – tá hudba veselá,v diaľke šumí jazz a temne duní čierne blues,mám rád,keď pivo správne pení a jeho medová farba v lúčoch slnka sa lomí v čírom skle, sťa najúžasnejšie dúha v letnom zábleku večera,mám rád,keď pučí jar,skracujú sa sukne a prehlbujú vystrihy,mám rád keď slanina škvrčí v hrnci a na nej cibuľa smaží sa,mám rád vôňu zápražky tmavej,mám rád jemnú farbu odležaného mäsa,mám rád koštovať surové mäso na klobásy urobené,mám rád jemne slanú a pikantnú chuť údenej klobásy,mám rád dym z údiarne stúpajúci k mrazivej oblohe a mám rád keď si urobím výdatné raňajky a to takto ...

Suroviny

1 kg
o,5 kg
3 ks
3 tégliky
100-150 gr
1 ks
 korenie,soľ
o,5 kg
1 ks
300 gr
150 gr
2 ks
250 gr
100 gr




Postup

  1. 1

    1.)slaninu a trochu masla upražím a nakrájam k tomu jednu akurátnu cibuľu...(tu sa chcem ihneď ospravedlniť všetkým,ktorí dodržiavajú pôst,že ich takto dráždim,alebo čo,ale ja strašne rád varím a ešte radšej jem a tým sa vlastne nádherne dopĺňam a vtedy nehľadím do kalendára,ale počúvam hlas srdca...teda, vlastne žalúdka...)

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 1
  2. 2

    2.)kuraciu pečeň si očistím od takých blaniek,kuknem či tam nie sú zvyšky žlči,osolím ju,okorením a opaprikujem. Prevláda názor,že keď sa pečeň posolí,alebo základ do ktorej sa potom následne dá variť,dusiť,či piecť, tak táto ostane tvrdá. Môžem vás ubezpečiť,že čo sa týka pečene kuracej, nemusíte sa vôbec báť! Táto je taká jemná,že zmäkne aj osolená – toľko vlastná skúsenosť!

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 2
  3. 3

    3.)na druhej strane kuchyne,v sektore stolovania, som mierne zotročil synátora na krájanie húb. Robí to rád a s chuťou,lebo vie,že ho za to pustím na počítač,kde môže ako neohrozený bojovník zachraňovať svet.Na dnešný perkelt použijem 3 formy húb – čerstvé,zakúpené v nemenovanom,ale večne otvorenom obchodnom reťazci,sušené z Peťovej,pri Vlkanovaj a sterilizované celé v slanom nálev zakúpene v miestnom Podlavickom jedinom obchode (nezamienať, prosím so slovom jedinečnom!)

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 3
  4. 4

    4.)keď je už slanina a cibuľa krásne do červena opražená...

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 4
  5. 5

    5.)tak som tam pridal tie pečienky,trochu som ich opiekol z oboch strán,pridal pokrájaný pór a tie také malé paradajky,prekrojené na polovičky a všetko to zalial kvalitným 12° pivkom – tak deci/deci a pol...

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 5
  6. 6

    6.)a kým sa mi to pomaličky dodúša,tak som do vody dal variť 6 guliek nového korenia a kúštik údenej krkovičky,tak po pol hodinke som tam pridal krúpy a celú neočistenú cibuľu a prichystal som si niekoľko zemiakov a 2 mrkvy...

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 6
  7. 7

    6.)dodusenú pečeň som si naložil na list čínskej kapusty,obložil mne dostupnou zeleninou – v tomto prípade bielou reďkovkou a paprikou a jedol som to z takou dajakou celozrnnou buchtičkou,či čo to bolo. (a prečo KUPEC? Skrátka,je to skratka od slov kuracia pečeň. Nachmelená - to je dúfam všetkým jasné...)

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 7
  8. 8

    8.)no!A po najedení som pokračoval ďalej v načatom diele!Očistil a opražil som si cibuľu,2 hrste sušených húb od učoka Jana Lovčičana z Vlkanovej som si namočil do vody a zemiaky s mrkvou som si pokrájal na akurátne kúsky.

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 8
  9. 9

    9.)Vyzerá to tu ako po nejakom súboji ale ja to MILUJEM,taký linkový pracovný bordel!!! Všetko tu svoje miesto a ja presne viem kde čo mám hľadať.

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 9
  10. 10

    10.)V polievke už je uvarená mrkva aj zemiaky,ešte som tam pridal mrazený hrášok,uvarené mäso som vybral,nakrájal na úhľadné kocočky a vrátil späť. Do cibuľového základu som dal pokrájané šampiňóny a hlivu,neskôr som pridal tie namočené huby od učoka Jana Lovčičana z Vlkanovej a konzervu malých celých hlávok,podlial vodou so sušených húb(lebo tú je škoda vyliať – má nádhernú farbu a jedinečnú vôňu po lese v Peťovej) a do smotany som vmiešal niekoľko lyžíc hladkej múky a trošku vody! V osolenej horúcej vode budem variť nokerle,ergo halušky.

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 10
  11. 11

    11.)Polievka je už hotová – dochutil som ju soľou a korením,nech má šmrnc a pridal som do nej aj sušenú majoránku. Smotana s múkou je už v hubách,pomaly,aby mi to neprihorelo sa mi to varí a už vo vode varím aj nokerle!Tie som si urobil tak,že pohohrubú múku som zmiešal z jedným domácim vajcom s chovu sliepok môjho svokra v Stupách,pridal trochu soli a podľa potreby vodu,vymiešal vláčne cesto a toto zaváral cez také prechové sitko,či čo do vriacej vody. A keďže u nás niekto nokerle neľúbi,tak aby som vyhovel,varím aj kolienka!

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 11
  12. 12

    12.)A priebežne so si robil aj poriadok v kuchyni – špinavý riad som ládoval do umývačky, trošku poumýval sporák a tak...

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 12
  13. 13

    13.)a toto je naše víkendové menu.A až teraz som si všimol že je to typické lyžicové jedlo!Netreba k nemu príbor,stačí len kvalitná a dostatočne ceľká lyžica!!!Dobrú chuť vám všetkým!!!

    Nachmelená kupec, geršňa sus scrofa a mycelatický trojperkelt - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
Už len za tú úvodnú rozmarnú spoveď veselej dušičky by som Ti navrhla cenu :-))) a za výpravný opis prípravy jedla,aj za jedlo tiež :-)))
dorisa
Neviem to prečítat,ale papka je určite výborná, lebo vyzerá dobre. neprídeš mi domov zládovať špinavé hrnce??(umývačku mám)
vladimirka9
....no toto sa mi velmi paci :-) uvod ...jadro.... aj zaver :-) ......ranajky hodne nedle......super!!!! urcite vyskusam a nie ako obed ale ako ranajky... :-)
babav
Chvalim recept ,postup a obdivujem kuchara ! Prave som si precitala tvoj profil. Z mojho pohladu si velmi zaujimavy clovek (sudiac podla zaujmov) ;-) .
kuchticka
Takto "literarne" i manuelne spracovany recept sa musi hodnotit dvojnasobne. Kolko zien asi zavidi tej tvojej???
waocipa
no toto -superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
evas13
Vidím, že nie si len dobrý kuchár, ktoré vyzerá jedinečne, ale aj literát, ktorých chvalabohu sa na Vareche začína množiť, čo veľmi dobre.
matased
Klobúk dole pred výstižným komentárom, aj fotografiami, lahodí to mojim očiam a hladnému žalúdku.
jody
Ja som skoncila v polovici, lebo hriby nejem, ale zato pecienku a krupkovu polievku kedykolvek. :-)
sjuz
jééj, ja som to až teraz našla:) - ten úvod ma zaujal - pri čítaní som sa musela usmievať - ako si to krásne vystihol, čo máš rád...to sa mi páči:)!!!
modrykamen
Príliš rozťahaný recept - menej skúsený kuchár sa z toho zblázni. A prečo by sme mali ísť nakupovať do Podlavíc. Čerstvé huby (šampiňóny, hlivy,...) dostať skoro v každom väčšom obchode a gurmán má vždy doma vlastné nasušené a zavarené huby. Ináč vynikajúci recept, dá sa na ňom vyhrať.
safran
som si prečítala ako rozprávku :-)
poslednú vetu: "ako sme sa vyvalili na pec a spokojne odfukovali" som si domyslela :-D
tiginko
@modrykamen tak toto hádam nemyslíš vážne... ja som rada, že @safran pripomenula tento recept, na ktorý som ja ešte nenatrafila - jeden z najkrajších na Vareche :-) Ty si teda číslo @pacun110 :-) , tvoja môže byť rada, že má takého šikovného kuchtíka doma, ešte si aj uprace po sebe. Niekde chlap aj navarí, ale potom žena musí upratovať :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia