Maxichlebík

diabambulka - fotkadiabambulka, 1. apríla 2011

Je to chlebík, ktorý po upečení vážil 2600g a piekla ho naša starká na rodinné stretnutie :-))) a ako sa hovorí na Vareche prudko Zobraziť celý popisJe to chlebík, ktorý po upečení vážil 2600g a piekla ho naša starká na rodinné stretnutie :-))) a ako sa hovorí na Vareche prudko jedlý :-) Zaprášilo sa po ňom :-)))

60 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
3 čajové lyžičky
3 čajové lyžičky
1 čajové lyžičky
600 ml teplá
40 g
1 PL
 celá




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z vody, cukru a droždia. Do misky si preosejeme múku, osolíme pridáme ocot, olej, kvások, rascu a dobre premiesime. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď je cesto vykysnuté, opäť ho premiesime a preložíme na vymastený plech a necháme znovu podkysnúť. Pred pečením chlebík natrieme vodou. Prvých dvadsať minút pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov Celzia.Na začiatku pečieme chlebík odokrytý v strede rúry, potom keď chytí peknú kôrku, prikryjeme ho alobalom. Po 20-tich minútach preložíme na spodnú mriežku a znížime teplotu na 180 stupňov Celzia. Pečieme ešte 40 minút. Na konci pečenia chlieb opäť natrieme vodou.

    Maxichlebík - obrázok 1
  2. 2

    Tento chlebík je pripravený z jeden a pol dávky základného receptu :-))) Takže nám vznikol jeden obrovský rodinný maxichllebík :-)))

    Maxichlebík - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť.

    Maxichlebík - obrázok 3

Diskusia k receptu

torticka
Diabambulka, vôňu toho Tvojho chleba cítim až ku mne domov.
ancicka
Každý chlebík ktorý je domáci musí byť výborny...
alenka0901
ja mám kúpenú už aj chlebovú múku, ale vždy to len odkladám. Najvyšší čas to spraviť. Rcp ukladám a čoskoro vyskúšam.
kata50
@diabambulka tak takému chlebíku tlieskam. Je nádherný. Poznám tento recept a aj ho občas upečiem ( keď sa mi chce:-))) ) A pridávam tam ešte 2 stredne veľké, olúpané, uvarené zemiaky spolu s vodou čo sa varili. Je to tiež výborná prísada do chlebíka.
diabambulka
kata50, áno presne tak, minule som starkej spomýnala že už som ho dávno nerobila, že musím dať uvariť zemiaky a urobím ho a ona mi na to povedala, že sa to dáá urobiť aj bez zemiakov a tiež je výborný, mala pravdu :-)) odporúčam pridať aj zemiaky alebo bez :-)
mariaklara
Krásny chlebík, ja by som tam však pridala aj celozrnnú alebo špaldovú múku.
diabambulka
mariaklara, chcem sa opýtať v akom pomere by som tam mohla dať tu celozrnnu, špaldovu, alebo tmavu chlebovú múku ? ja neviem a bojím sa aby som chlebík potom nemala moc tvrdí, ak dám nesprávny pomer tmavej múky s klasickou . ďakujem za radu
kata50
Prepáč že ja odpovedám, keď miešam do chleba celozrnnú múku , tak sa snažím jej dať cca 1/3 z celkového množstva múky. Keď je to viac - chlebík je lepkavý a ťažký. My nemáme doma tie rôzne kypridlá a prísady, čo dávajú profesionáli do cesta.
diabambulka
kata50 ďakujem za odpoveď, pretože som fakt netušila koľko môžem dať tej druhej múky až chlebík nieje ako kameň, davala som 1/2 na 1/2 a vôbec to nebolo dobré. tak dúfam že najbližšie sa mi to podarí, budem dávať 1/3 :-))) ešte raz ďakujem
mikat
@diabambu ľka, skús dať viac kvasníc. Aj to pomáha :) Ja dávam takmer 1:1 a chlebík nie je ťažký. A tiež je dobré, keď dlhšie kysne.