Džatky

redakcia - fotkaredakcia, 28. septembra 2009
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 ks
2 hrnčeky
1 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky obielime, pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, že časť vody necháme. Povrch posypeme hrubou múkou a necháme prevrieť. Nemiešame. Odstavíme a múku so zemiakmi roztlačíme tak, aby nám vznikla mäkká zmes.

  2. 2

    V rukách z nej ušúľame väčšie kusy, z ktorých odtŕhame kúsočky, ktoré kladieme do misy. Druhý spôsob vytvárania džatiek je ten, že lyžicou vyberáme malé kúsky, ktoré kladieme do misy. Lyžicu namáčame do vody, v ktorej sa varili zemiaky.

  3. 3

    Džatky prelejeme maslom alebo opraženou cibuľkou so slaninou.

Diskusia k receptu

Vymazať
daniela1
Je to fajn jedlo a hlavne sa spája s mojím detsvom. ako deti sme túto masu vždy museli zobrať na lyžicu a o okraj hrnca alebo misky sme robili štikance. Tešili sme sa na to
Vymazať
cinkla
Aj ja si na ne spominam , ked sme chodili k tetke na navstevu. Super jedlo. Ona tie dzatky robila tak, ze pokrajane zemiaky varila v minimalnom mnozstve vody, ked boli mäkke, dala hrniec dole z platne, zasypala ich mukou a dobre "prestuchala " az kym cesto " nepufkalo ". A potom ich uz len lyzicou hadzala do misky s rozprazenou slaninkou. Joj, ake to bolo dobre.
Vymazať
ailerua
Aj moja babka, potom mamka a aj ja robíme tak, ako opísala cinkla. Potom sa oblejú výborným opraženým maslom, navrch sa dá ešte opekaná cibuľa, kyslá pochúťková smotana. Môže byť aj obmena. Na džatky sa dá kyslá kapusta s opečenými škvarkami.
Vymazať
garanco
Moja svokra a ja zasýpame zemiaky hladkou múkou, necháme postáť15-20 minút, potom zlejeme zvyšok vody, roztlačíme na hladkú masu, šúľame guľky, ktoré polejeme iba roztopeným maslom,
bohato pocukrujeme a dobre ich v mise ponatriasame, aby sa premiešali. Nepohrdnú nimi ani chlapi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia