Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka fotorecept

pacun110 - fotkapacun110, 6. marca 2011
Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept)
Foto: pacun110

Podľa mňa je guláš čiste improvizačné jedlo,kde nie je stanovené množstvo,typ a druh jednotlivých surovín a mäsa. Je to sympatické a patetické jedlo ktorého Zobraziť celý popisPodľa mňa je guláš čiste improvizačné jedlo,kde nie je stanovené množstvo,typ a druh jednotlivých surovín a mäsa. Je to sympatické a patetické jedlo ktorého základom je,v prípade mäsových gulášov, dostatočné množstvo cibule a mäsa nebezpečne sa približujúce k pomeru 1:1. Mäsa môže byť trošku viac,aby sa nestalo,že guľáš ostane sladkastý.Inak guláš my sa malo nazývať iba jedlo,kde dominuje mäso a nie dajaké Igorobukovskoviny,ako sú sojové “mäso”,tofu, cvikla,cuketa, patizóny, burizóny a iné amarouny...Tieto náhražky by sa nemali volať,že guľáš,ale nejako inak,lebo mám pocit,že to dehonestuje ten vznešený názov pre ešte vznešenejšie jedlo pôvodne pripravované Maďarskými pastiermi v kotlíku a vo voľnej prírode..!(toto je môj osobný názor na pojem “guláš” a verte mi,že som sa ním nechcel nikoho,ale vôbec nikoho dotknúť!!!)

Suroviny

1 kg
0,8 kg
1 hlávka väčšia
0,4 kg
2 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    vždy robím tak,že si mäso – v tomto prípade hovädzí môčing – kupujem deň vopred,kedy ho aj nakrájam, zľahka okorením (nesolím!!!) a odložím do ľadničky,aby si oddýchlo!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    tu je k nahliadnutiu,čo mi na hovädzí guláš treba! Chýba tu ešte majoránka a to biele,tuto hore to nie je mlieko,ale masť!Lebo masť do guláša patrí,tak ako pena na pivo!!!Olej v žiadnom prípade nedávam..!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cibuľu som pokrájala osolil a asi 25 minút pomalinky dusil až som ju rozdusil skoro na takú kašu... Solím ju dvoch prostých dôvodov – aby cibuľa bola slaná a aby pustila šťavičku,zmäkla a tým pádom sa lepšie udusila – to je dôležitý moment pre hustotu guľáša!!!! Lebo ako vieme,my amatérski odborníci na profesionálnej úrovni ,múka do guláša nepatrí!!! Do tohoto rozduseného základu som pridal celú rascu, mleté korenie a nešetril som ani červenou sladkou a pálivou paprikou! Rýchlo som to pomiešal,aby paprika nezhorkla...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a pridal som tam odležané a nakrájané mäso,rýchlo som ho opražil a keď začalo púšťať šťavu,tak som tal pridal bravčové kosti z karé a pol hlávky cesnaku. Som premiešal, prikryl a dusil a dusil...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a takto to vyzerá po necelej hodinke dusenia...zaujímavé je to,že som tam ešte vôbec nedal vodu!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    už keď mäso kúštik zmäklo tak som tam pridal jeden na drobnosti pokrájaný zemiak a po troche to podlievam vodou,aby sa to nevarilo,ale len dusilo... V hrnci vedľa som si urobil klasickú zápražku,pridal do nej celú rascu a červenú papriku,popražil, posolil ,okorenil, zalial studenou vodou,pridal jednu celú,ale očistenú cibuľu a niekoľko strúčikov cesnaku – asi 5!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zahusťovací zemiak v guláši je už skoro rozvarený,bravčové kosti som vybral – júúj,už sa teším ako ich idem obhrýzať a do polievky vedľa som dal asi liter horúcej vody a pomaly varim ďalej. POZOR!!! Táto polievka má veľkú tendenciu vykypieť,tak si na to dávam pozor,neustále to sledujem a kontrolujem intenzitu varu!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po asi polhodine varu,pridám do polievky nakrájané zo 3 zemiaky, guláš pomaličky varím a potrošičky podlievam vodou..

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do polievky,keď zemiaky skoro zmäkli,som dal,keďže nemám čerstvý,tak za hrsť mrazeného hrášku, nakrájal som si papriku a paradajku,očistil ďalšiu polovičku hlávky cesnaku a v rúre idem upiecť,len tak,predvarené a okorenené zemiaky...len tak!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do polievky som ešte dal zavariť niťovky,ale vedzte,že keby som mal rezance domáce,tak dám tie...ale ktože už dnes robí domáce rezance ? Snáď, iba ak moja 89 ročná,ale ešte stále čiperná skarká!A do gulášu pokrájanú papriku a paradajku.

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do hotovej polievky,som ešte namrvil,ale už keď sa nevarí, dosť sušenej majoránky – tou ma zásobuje svokra- a do gulášu som dal nakrájané zemiaky a podrvený cesnak...A prebieha prvá kontrola stánia varechy v guláši!...je to na dobrej ceste!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zemiaky sú už upečené do chrumkava (zase ma bude synátoch vychvaľovať) a Pracovná polievka je už zabalená a prichystaná na transport do práce...

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    guláš je už hotový a stojí v ňom nielen varecha ale aj lyžica!!!A je tam tiež veľa veľa svokrinej majoránky...Dobrú chuť!!!

    Hovädzí guláš Čovňomajvarechastojí a Pracovná polievka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mamatata2
Pekný úvod aj recept a komentár. Nerobíme síce taký hustý, ale postup je skoro rovnaký a vždy má úspech. Len už sme dlho nerobili z môčingu, takže vyskúšame podľa teba.
lionel
Robím to presne tak isto, len namiesto čierneho mletého korenia dávam viac mletej ostrej papriky. Zahusťovať guláš múkou, alebo striedkou chleba to je gulášové barbarstvo - v tom máš veľkú pravdu.
baboja
To nema chybu.Aj skvely gulas aj polievocka.Takyto gulas varieval moj otec.Je to fantazia.
duschko
Tak tomu sa hovori pan gulas. Robim skoro taky isty, akurat moje osadenstvo musi mat ho trosku redsi. Namiesto kosti davam don bravcovy bocik. Ten po uvareni potriem roztlacenym cesnakom so solou, napaprikujem a sluzi ako predjedlo, kym sa gulas dovari. Obycajne najviac chvalia vzdy ten bocik ako gulas. Ta tvoja polievocka je tiez celkom zaujimava. Pekne je to nafotene a aj napisane. Ukladam do MKK.
aja1616
Výborný recept, krásny gulášik. Áno, najlepšie mäsko na guláš je nožina, či už hovädzia, alebo z barana. Takéto mäso, dobre udusené sa úplne rozchádza na jazyku. Doma robíme podobne, len cibuľu nedusíme, ale dobre osmažíme, tak aby chytila zlatú farbu, vtedy stratí sladkú chuť a dá gulášu tú pravú chuť.
cica2
krásny recept a výborný... pekne nafotené aj postup práce nemá chybu, si šikovný!!!! :)....takýto hustý guláš milujem:D
elenitsazante
bohovsky gulasek, fakt :) i ked si nas ten dvojreceptovy multitasking ma trochu plietol, ale jedno je velka pravda, neviem co by sme robili bez gulasu :)
vrabcek1
konečne guláš v ktorom stojí lyžica!!! Ja mám rada taku hustú aj fazuľu. Vydaril sa ti.
enerrgizer
perfektný recept...máš pravdu, že guláš je o improvizácii, len s niekoľkými pravidlami, ktoré si dodržal :-)
sovka62
No úžasný, presne taký milujem. Čím hustejší tým lepší. Ale keď varím guľáš, polievku veru nevarím, keby som ju zjedla, zmestilo by sa do mňa menej guľášu.
sovka62
A ešte ma napadlo, že svokra kedysi, keď som varila takýto hustý guláš, mi poza chrbát (akože nehovorí nič) mrmlala: kým gulášu navarila, tri varechy zlomila.
evanaaa
Pacún, ty si veľmajster, variť niekoľko jedál naraz a všetky sú perfekt. Ale k čomu budú tie opečené zemiačky, k polievke, ku gulášu či k tým kostiam?
hannah22
dobre navarené, pekne nafotené, radosť jesť aj, čítať si majster ... :))
pacun110
bohužiaľ,nemôžem súhlasiť s marienkou44! Do gulášu paradajkový pretlak NEPATRÍ!!!V žiadnom prípade! Je to jedlo starých Maďarských pastierov a neviem si celkom predstaviť takého pastiera v druhej polovici 19. storočia ako si varí guláš a niekde z bočnek kapsy vytiahne konzervu pretlaku a otvárak,pretlak si otvorí a dá ho do gulášu.To mi dajako vôbec nepasuje...A kde dá,potom tú prázdnu konzervu? Pretlak sa dáva do perkeltu,do gulášu len a len paradajka!!!
sracz
Absolutne suhlasim s @pacun110 , vo vsetkom, vratane: Do guláša paradajkový pretlak NEPATRÍ!!! V žiadnom prípade! Blahozelam ku krasnej chutnej robote i k "smacnemu" tanieru!
rumpel
Ja som sa naucil od starkeho jednu "gulasovu fintu" a to ze cibula sa musi oprazit do zlatova az hnedkava. To mu prida extra poeziu. A zahustujem kuskami bravcoveho - to sa rozvari uplne do blba.
jozka2
uz len kusok dobreho cierneho chlebika a pivo a hostina je na svete