Tradičný židovský šolet

Štefan Gyurász
šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave, 6. marca 2011
Tradičný židovský šolet
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

500 g
1/4 balíčka
1 ks, (môže sa zmiešať aj s husacím, kačacím, teľacím mäsom)
4 ks
1 ks
2 strúčiky
3 PL, alebo kačacia




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme fazuľu a krúpy. Vložíme mäso vcelku, umyté vajcia, cibuľu aj cesnak v šupke. Pridáme červenú papriku, korenie, soľ, masť.

  2. 2

    Zalejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 150 stupňov približne 2 až 2,5 hodiny. Keď je mäso aj fazuľa mäkké, môžeme pekáč vybrať skôr.

  3. 3

    Podávame s nakrájaným vajíčkom a chalou. Ako príloha sa hodia sladkokyslé uhorky či cvikla.

Diskusia k receptu

pusta
takto šoulet ešte nepoznám, ale viem, ýe pri hovädzom mäse sa oužíva veľká červená bôbová fazuľa predtým na 24 h namočená zvlášť, krúpy sa namočia tiež zvlášť, chýba mi tu cícer a čerstvý zázvor a mäso sa nevarí v celku, ale pokrájané na veľké kocky. len na okraj je 42 druhov šouletov a každý sa varí s inou kombináciou strukovín.
viera1
Ďakujem šéfkuchárovi,že prezradil tajomstvo a krásne upravil jedlo na tanieri.Lebo veď nestačí dávať jedlu superprívlastky.Vy ste ma receptom potešili,ja varievam so šošovicou,takto mi to chutí.
pusta
nechcem tu byť za rýpalku, ale tento šoulet rozhodne nie je tradičný, ako ho pozná tradičná židovská kuchyňa. skôr než som to napísala, som si to aj overila.
pusta
viera1, súhlasím s tebou, že jedlu netreba dávať superprívlastky, ale treba zachovať to, čo je uvedené v názve receptu, presnejšie ak je tam uvedené "tradičný", tak má byť aj tradičný zachované, nech to jedlo varí ktokoľvek.
sandratamer
@pusta , recepty do tejto prílohy, aj ich názvy dodala Izraelská ambasáda, kuchár len varil, takže myslím, že všetko je v poriadku, a "rýpať" ako píšeš naozaj nie je potrebné.
pusta
sandramater, naozaj nerýpem, ver mi, a ked aj rp dodala Izraelská ambasáda, to ešte nie je Písmo sväté, na druhej strane treba povedať, že dnes už len málo židov na celom svete dodržiava tradičnú kuchyňu. ale si myslím, že ak je v názve tradičný, tak treba uviesť skutočne tradičný recept a nie modernizovaný, či novodobý recept, to by uznala aj samotná Izraelská ambasáda. myslím to naozaj úprimne.
viera1
@sandratamer ,pani je tu pedagóg,tajný poradca udeľovania hviezd Michelinu a hlavne provokatér.Kto ju nechváli,toho vymazáva.Na druhej strane,ani kuchársky učeň l.ročníka by nenaservíroval tak negustiózne,ako pani odborníčka "Maďarské zázvorovo-cibuľové bravčové plátky s tarhoňou".Skvostné !To je jeden z jej výrazov.
pusta
sandratamer, môžem rešpektovať len recepty tradičnej židovskej kuchyne a tento recept ním nie je, či sa ti to páči alebo nie a s Izraelskou ambasádou nemá nič spoločné, nakoniec je možné sa ich na to priamo spýtať, nemenej zaujímavá by bola odpoved samotného a svetoznámeho Tibora Rosensteina, a iných.... síce to nepatrí práve sem, ale to sa týka aj receptu Coq au vin, šopského šalátu a dalších...čo sa týka mňa, rešpektujem recepty, ktoré obsahujú to, čo aj v názve majú a zdroje si aj overujem, dôsledne a poctivo.
pusta
viera 1, teda ty si ten onetouchscreen, opisovať vieš výborne. ešte som nemala tú česť stretnúť sa s umením samozvanej znalkyne svetovej gastronomie, ktorá o sebe tvrdí, že v nej pracuje už 42 rokov pri svojom fyzickom veku 56 rokov,aby som sa jej mohla úctivo pokloniť. Nech je ako chce, Sandretamer môže by síceť môj komentár nepríjemný, i ked vie, že k tomu som nesmerovala, ale je to dáma na úrovni, ktorá rozhodne nie je odkázaná na tvoje pochlebovanie.
pusta
sandratamer, v žiadnom prípade som sa ťa nechcela dotknúť, chcela som len vedieť ako to je, a spýtať som sa ťa mohla aj mailom, prepáč mi. sľubujem, že to už nebudem dalej rozoberať.
pusta
sandratamer, ja tie recepty rešpektovať musím, práve preto, lebo nie sú moje - aspoň väčšina z nich, ja som ich len vložila, lebo sa mi videli dobré
sandratamer
@pusta , chýba ti rešpekt nielen voči receptom, ale aj voči ľuďom, treba s tým niečo robiť. Tu sa nedelíme na žiadne kasty, všetci sme si rovní a keď ti napíšem, že recepty DODALA Izraelská ambasáda, tak je to tak. Tvojho šéfkuchára nepoznám, ani teba, takže sa k nemu ani nevyjadrujem. Myslím, že to chce naozaj klud, kávičku a trebárs keksík. Vysvetlím ti to na jednom jednoduchom príklade. Keď sem vložíš recept na tradičnú slovenskú kapustnicu, ozve sa ti zo 50 ľudí, čo bude tvrdiť, že to v žiadnom prípade nie je tradičná, lebo oni ju tradične doma robili úplne inak. Slovo tradičné znamená určitú tradíciu, nevysvetľuj si to ako do slova a do písmena a do poslednej mernej jednotky splnenie popisu v recepte. A keď si už chceš overovať fakty, nikdy nie len u jedného zdroja (toho tvojho), ale vždy u viacerých, nezávislých , inak je to vždy len názor JEDNÉHO človeka, a nie fakt.
jatanika
zaujímavé je, že recepty, ktoré tuná uvádza @pusta , že sú od židovského šéfkuchára, na inom webe (žeby pravdivejšie?) uvádza ako recepty od kamaráta - chovateľa hydiny na malej rodinnej farme...
jatanika
mne sa recept páči a skúsim dáky šolet pripraviť... ešte som nič také nerobila...
evusik
@pusta zaujímavé je, že sa oháňaš tradíciami a tým, že treba striktne dodržiavať receptúry.... samozrejme, že jediné správne receptúry sú tie tvoje a bez odvrávania, prosím.... viem čo hovorím, mňa si totiž vymazala zo všetkých svojich receptov.
Na druhej strane ale píšeš na stránke toprecepty.sk pri recepte, Židovský plnený husací krk, že citujem:

"recept šéfkuchára Jozefa Foldesa zo židovskej reštaurácie v Budapešti, toto je jeho vlastná varianta prípravy. Podľa neho existuje viac variant tejto pochúťky"

a toto si napísala k tomu istému receptu na Vareche

"Vkladám další recept na túto pochúťku od židovského šéfkuchára, ktorý sa sám vyjadril, že je viacero spôsobov jeho prípravy."

Tak ako to je? s tými tradíciami???? niektorý tradičný recept môže mať viacero spôsobov prípravy a iný zas nie???
prosím ťa vysvetli nám to... mne a celému radu ostatných varecháčov, ktorým úspešne mažeš príspevky
vcelka
Po tejto diskusii mi šolet zaľahol v žalúdku...:-)
pusta
včielka, aj mne, sú to stále tí istí, no comment
pusta
sandratamer, súhlasím s tebou, mám tu kávičku, a keks...ok? ak ma nepoznáš, ako môžeš niečo o mne vedieť?...ale beriem na vedomie
pusta
pre ostatných, riadim sa odporučením sandratamer, musím uznať, že má pravdu.
bzuky
Ja si myslím že pusta má pravdu a naozaj toto neni tradičný šoulet. Ešte som ho nevaril ale vela som čítal o tradičnej židovskej kuchyni a jej filozofii.
pensador
Suhlasim s ;pusta;.... Ak je v nazve napisane ;tradicny;, tak to ma byt aj tradicny... Inak napiste len jednoducho solet.
vladan
Do šoleta žiadná fazula, tam patrí sladký hrach, husacia masť, cibula, hodne majoránky.
bubaya
@pusta napísala: len na okraj je 42 druhov šouletov a každý sa varí s inou kombináciou strukovín.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia