Zdravé makové guličky fotorecept

valeri - fotkavaleri, 24. februára 2011
Zdravé makové guličky (fotorecept)
Foto: valeri

Makové guľôčky proti anémii a stresu. Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Zobraziť celý popisMakové guľôčky proti anémii a stresu. Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku.Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100 g sa ho nachádza až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to dvanásťkrát viac ako má mlieko a trikrát viac než syry. Uvidíme, čo na to moja anémia.

28
porcií
25 minút
príprava

Suroviny

250 g
100 g, , alebo lieskové
100 g
3 PL
  na obaľovanie




Postup

  1. 1

    hrozienka dobre prepláchneme v horúcej vode a pridáme k maku a orechom, prilejeme med a vidličkou vymiešame na hustú kašu.

    Zdravé makové guličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom mokrými rukami tvarujeme malé guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose a odložíme do chladničky.

    Zdravé makové guličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento recept sa mi dostal do rúk pri včerajšom surfovaní na internete, je zaujímavý a nakoľko mi nedávno zistili anémiu, hneď som ho vyskúšala. Prikladám niektoré údaje z netu, ak to bude možné uverejniť.Pravidelná konzumácia maku môže preto významne prispieť k prevencii osteoporózy < http://www.fitcomplex.sk/clanky/ako-a-preco-vznika-osteoporoza ochorenia z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mnohí ľudia tiež uvítajú upokojujúce účinky maku a jeho liečivý vplyv na zdravotný stav vlasov http://www.fitcomplex.sk/clanky/ake-potraviny-miluju-krasne-a-leskle-vlasy nechtov http://www.fitcomplex.sk/clanky/trpite-slabymi-a-lamajucimi-sa-nechtami >a zubov. Mak môžeme konzumovať denne, alebo každý druhý deň. Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajte ho preto preventívne i liečebne.

Diskusia k receptu

cica2
vyskúšam, ďakujem za receptík:))...konečne som našla recept na guľky, kde nemusí ísť rum
pivonka
Výborný recept najmä pre moju dcéru. Je mierne anemická a mak a kokos má veľmi rada. Tiež som si spomenula na Evanaau.
Často mi jej je ľúto, keď pri mnohých skvelých receptoch vraví, že si ich nemôže dovoliť kvôli cukru. Tak tieto guľky bude môcť, sú ako pre ňu stvorené.
ludar
Výborne, práve som rozmýšľala kde minúť mak. Dobrý nápad. Ukladám.
marienka44
@Valeri ,anemia je príznak, ze v tele je zapal alebo prekysleny organizmus. Primarne treba zistit pricinu anemie. Pri prekysleni telo na alkalizaciu pouzije vlastny hemoglobin, ktory je alkalickej povahy a dochadza k anemii. Tak som to citala v spravach, ktore mi chodia do mailu od odbornikov. :-)
valeri
ešte Vám musím povedať, že keď ich jem, tak si ich trošku pokvapkám medom, lebo tie tri PL medu sú mi tam málo.
sovka62
No, tak tam asi fuknem rovno toho medu viac. My máme radi sladké a zatiaľ sme zdraví, tak to hádam nebude vadiť.
hubarka35
no toto rozhodne urobim,ako stvorene pre mna tiež mám málo železa...a mak lubim mnam....
moli
Mňami mňam!To je opäť niečo pre mňa,vyskúšam! :o)
frezia68
Ďakujem za výborný recept.Včera som urobila,mne ten med stačil a hoci orechy a mak sa snažím využívať,tento recept nahradí aj chuť na sladké a ešte je aj zdravý :-)))
valeri
no priznám sa, nečakala som, že guličky budú mať taký úspech, tiež si idem urobiť ďalšiu dávku :-))
ainy
jéj, toto presne milujem a mať to všetko spolu....mňam, zajtra vyskúšam :-)
betka11
dievčatá keby sa tam pridalo sušené ovocie /vopred namočiť vo vriacej vode aby sa zmyla síra na konzervovanie/aj to by nahradilo cukor a tiežby prispelo ku zdraviu, ukladám a skúšam
valeri
dobrý nápad :-)), ved aj hrozienka sú vlastne sušené ovocie .-))
lucylee
toto som nejako prehliadla, absolútne super a zdravé, je to aj delená strava a vegánske jedlo, ak sa použije napr. agávový sirup namiesto medu, kľudne tam pridaj tagy ;-)
jerica
stačí málo a aké fajné,spravím ale obalovať budem mletým orechom rsp.posekaným alebo mandľovými lupienkami (kokos vymieňam)
lucincek
no to vyzerá fakt bombovo :DDD vyskúšam hneď ako budem môcť :))) teším sa
vimar
my to tiež robíme a sú úplne geniálne... uložené v krabičke v chladničke a po večeroch vyjedáme, o deťoch ani nehovoriac... naša malá by ich zjedla nekontrolovane kopec :-) Agávový sirup je super, ja som ich už sladila aj s ryžovým sirupom....
angiek
neviem ako vam, ale mne sa tento recept nepodaril, cele to mam sypke, nechce sa to vobec formovat do gulicky a uz som tam dala aj viac medu ako sa pise, takze neviem co teraz so zmesou...budem to vyjedat lyzickou asi :D
valeri
@angiek
si ma prekvapila, lebo ja mám z toho vždy takú lepkavú kašu. Si zatiaľ prvá, čo sa jej nepodarili, ale stáva sa :-)). Dodržala si gramáž surovín ?
1x belima
angiek
dala som polovicnu davku, neviem preco to nechcelo spojit, nevadi, nabuduce zas vyskusam, skusim iny mak..teraz to mam v doze v chladnicke, ale jest sa to da len lyzickou :)
siesta
@valeri : na tento recept som sa velmi tesila, dnes som ho konecne spravila. Ako som sa nan tesila, tak som z neho sklamana. Angiek ma pravdu, zmes je sypka a to som dala 200 gramov mleteho maku namiesto pisanych 250 gramov. Podla mna je chyba u Vas v rozpise! Nie je mozne, aby ste z 250 g maku plus dalsich 100 gramov orechov (teda dalsia sucha cast) dostali len pri troch PL medu hustu zmes! Podla Vasho obrazka ho tam mate daleko menej. Vyliala som tam stvrt (!) pohara domaceho medu (bolo ho tam kilo v tom pohari) a aj tak sa to nie a nie zhustit. Pri takom kvante medu to uz o zdravom jedle nie je...Akurat som si spravila skodu z kvalitneho medu, maku, orechov. V krabicke mate malo guliciek...viete kolko ich skutocne vyjde podla Vasho rozpisu? 50 guliciek rovnakej velkosti ako su tie Vase na fotografii. Nepaci sa mi Vas vysmevny ton ako odpoved @angiek , ze ci dodrzala gramaz, kedze sa jej nepodaril....z 350 gramov sypkej zmesi (hoci tam idu este aj tie hrozienka-tie vsak nic nezachrania) nespravite hustu kasu s troma PL medu! Dakujem
valeri
@siesta
1. neposmievala som sa @angiek , len som sa zamýšľala prečo
2. ja som skutočne robila guličky podľa tohto receptu a urobila som ich 28 ks. A robili ich aj iní, napr. @frezia68 , @vimar , @alzbetka2.
Tá hmota-hustejšia kaša je síce veľmi lepkavá od medu, ale nie sypká. Mrzí ma, že sa Vám nepodarili, ja som ich robila už niekoľkokrát.
1x hela60
jamarlen
dievky, možno ste na hrubo mleli, veď oriešky, keď sa melú najemno, urobia kašičku aj bez medu....... len pozor na mak - mohol by zhorknúť
siesta
@jamarlen mala som pomlete na uplne jemnucko. Skoro ako muka. Aj mak i orechy. Nic to, zjest sme to zjedli, take drahe (a domace) som nemala srdce vyhodit :-)
ela2
Vyskušala som, veľmi nám chutili guličky. Ja som si večer zaliala hrozienka vodou, neboli suche tak sa všetky suroviny lahšie spojili, med som nepridavala.
valeri
@ela2
Teší ma, že ešte stále chodia pozitívne ohlasy na tieto guličky. Narobila si mi chuť, idem si namočiť hrozienka aj ja :-))
zdezda
opat som ich urobila, lebo aj minule všetkym chutili, mňam :-)
janikbj
práve som ich šupla do mrazáku a môžem potvrdiť, sú vynikajúce. hrozienka som namočila do horúcej vody a potom som ich trochu posekala. pridala som aj slnečnicové semienka a keďže som nemala doma kokos, obalila som ich v nasucho opečenom sezame (ktorý je tiež účinný pri anémii). suroviny som dávala tak približne, od oka, nechcelo sa mi vážiť a zmes sa krásne spojila.
ďakujem za recept :-)
pulsatilka
Podľa pôvodného receptu sa orechy nemelú, len poriadne rozdrvia /v mikroténovom sáčku ich pobúcham valčekom na cesto/, zalejú sa vodou spolu so sušeným ovocím /ja dávam slivky a figy pokrájané/ a nechajú sa v chladničke 8-12 hod. Zmes je riadne vlhká a po pridaní maku a medu sa nerozsýpa. Miesto medu je tiež vhodný javorový sirup. Toľko moja skúsenosť.
vallerry
idem to urobiť ale hrozienka namočim do rumu
tak sa mi lepšie pozdáva
delavega
Pozor na zomletý mak (olejnaté semena a plody všeobecne) uchovavať v chladničke max.3 dni. Na vzduchu oxiduje a stava sa karcinogenny.
Idealne je to zmraziť.
vanilka111
no tak toto musím aj ja vyskúšať :-),len ešte pomlieť mak..alebo môžem kúpiť aj mletý, nie?
valeri
@vanilka 111, áno, má to byť mletý mak, v obchodoch som videla aj mletý mak ale s cukrom asi tak v pomere 1:3(cukor), ale možno dostať aj bez cukru. Ale ja to neriskujem, lebo 2 x som kúpila a bol horký.
sneica
Ano,toto ja môžem a aj potrebujem :) dakujem.
afataga
to vyzera super, obalit sa asi daju aj v orechoch alebo v tom hnedom, co radsej ani nebudem menovat :-)
ive3t
No..mne vyšli úplne perfektne..Nevieme sa ich dojest.
farbuska
Dnes som guličky urobila s drobnou modifikáciou: hrozienka som nechala dobre nabobtnať. Na med som použila veľkú starú lyžicu, ktorá má veľkorysý objem. Zmes bola dostatočne kompaktná. Zrak mi však padol na konopné semiačka, tak som prihodila aj za hrsť tých a pridala ďalšiu lyžicu medu. Teraz je to ešte lepšie. Tým, ktorým zmes zostane sypká: namočte poriadne hrozienka, nebojte sa pridať viac medu, zmes nie je presladená, skôr naopak.
ilusa
dievcence ked sa vam zmes nechcela spojit,musite to rukou tak akoby postlacat,nestaci len vareskou miesat,vtedy sa to ozaj nespoji
1x valeri
mata3636
Kto nechce pridávať veľa medu, môže do zmesi cvrknúť trocha horúcej vody. Tým sa nič nepokazí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia