Neťahaná štrúdľa miesená s pivom

valeri - fotkavaleri, 13. februára 2011
Neťahaná štrúdľa miesená s pivom
Foto: valeri

veľmi jednoduchý a chutný recept na štrúdľu

40-50 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
125 g
18 PL
štipka




Postup

  1. 1

    z uvedených surovín vypracovať cesto a nechať ho v mikroténovom sáčku v chladničke 24 hodín. Potom ho rozdelíme na 4 časti a postupne rozvaľkáme na pláty, ktoré ľubovoľne naplníme, napr. slivkovým lekvárom, makom, cukrom a zaváranými marhuľami

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 1
  2. 2

    alebo mletými orechami, cukrom a zaváranými čerešňami. Ako píšem na začiatku z tohto množstva mi vyjdú 4 ks, tretia, bola jablková s horzienkami a štvrtá tvarohová, ale nefotila som všetko, lebo som čakala návštevu a dosť som sa ponáhľala.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 2
  3. 3

    ešte ukážem môj postup rolovania štrúdle, začiatok vidno už na obrázku č. 1. Plnku na cesto dám tak, aby bočné okraje boli voľné - asi 2,5 cm a naspodu bez plnky asi 4 cm. Potom bočné okraje prehnem cez plnku potriem ich vajcom a tiež spodný okraj, aby sa zlepili a plnka nevychádzala von a od vrchu závin rolujem smerom k spodnému okraju. Takto závin vyzerá úhľadne a v koncoch je tiež plnka.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 3
  4. 4

    Teraz ich už len vcelku preniesť na plech vypláchnutý studenou vodou, potrieť ich rozšľahaným vajcom a šup s nimi do trúby. Piecť vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 220 st. až do zlata.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 4

Diskusia k receptu

anina43
ak nechceme čakať 24 hod. dáme cesto pod vyhriatu rajnicu na pol hodinu, rozdelime a na tenko vyvaľkáme, pracuje sa s nim veľmi dobre
honestka
Obidva sposoby su dobre. ak dostanete specialne muku oznacenu ako chlebova- ta je na strudle najlepsia, lebo obsahuje najviac glutenu co je dobre pre elasticitu cesta.
cica2
mám rada jednoduché recepty, ukladám a rada vyskúšam :)....@honestka , ďakujem za radu, nevedela som že chlebová múka je na štrúdlu najlepšia
sovka62
Dostala som tento recept ako Plzenská štrúdla, ale ešte som nestihla vyskúšať. Aj na tých obrázkov, ako na tvojich je cesto tenučké a po upečení chrumkavé. Vyskúšam a dám vedieť, ako sa podarilo.
valeri
napíš, budem rada. Ale myslím, že budeš spokojná.
klaura
robievam tiež vaľkanú štrúdlu, ale z iného cesta ... určite vyskúšam toto s pivom ... veľmi pekné ich máš ...
klaura
robila si aj na slano, keď tam máš horčicu ? :)))
valeri
jáááááááááj, to vedierko, od horčice, v tom bol pomletý mak :-))))))))))
orchidea
nerobila som z tohto cesta, robím iné vaľkané, ale jedla som už takúto a je ozaj vynikajúca, musím už aj ja vyskúšať, ukladám si recept
katamama
Valika, recept poznám a je veľmi dobrý. Podaril sa ti.
manka1
Ja som ho robila nedávno, ale s kapustovou plnkou. No nie som spokojná - nepasuje mi tam Cera, asi nabudúce dám Heru. S tou Cerou sa mi to dobre nepremiesilo. Chuťovo to aj tak nebolo zlé, trochu viac mastné, na ďalšie dni to už nebolo ono. Takže ja nabudúce s Herou, maslom, Palmarinom.
slavka11
dobry recept ja som mala cesto v chladnicke asi 3 dni a super sa s nim pracovalo. Ziadne trhanie a dalo sa vyvalkat uplne natenucko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia