Kysnutý koláč babky Milky fotorecept

alexola - fotkaalexola, 5. februára 2011
Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept)
Foto: alexola

Hneď v názve uvádzam autorku receptu, je ňou moja babka Milka, no koláč som pripravila ja podľa jej návodu, pretože väčšinou, keď babka pečie, Zobraziť celý popisHneď v názve uvádzam autorku receptu, je ňou moja babka Milka, no koláč som pripravila ja podľa jej návodu, pretože väčšinou, keď babka pečie, ja pri tom nie som.. Odporúčam všetkým milovníkom kysnutých koláčov aj túto- štedrákovskú verziu :)

20 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g
150 ml
60 g,-Palmarin
 štipka
1 ČL
alebo:
ľubovoľné vlastné
do plnky:
na potretie:




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme nelepivé cesto, prípadne použijeme svoje overené kysnuté cesto, necháme chvíľu podkysnúť.

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na cca celý rozmer plechu a pre lepšiu manipuláciu (resp. nemanipuláciu) s ním ho rovno uložíme na vymastený plech (najlepšie voňavou bravčovou masťou v tenučkej vrstve). Do stredu cesta uložíme orechovú plnku (pomleté orechy s cukrom podľa chuti a troškou mlieka)

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    orechovú plnku preložíme cestom z jednej strany...

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na preložené cesto dáme tvarohovú plnku (tvaroh, cukor, kyslá smotana), prípadne hocijakú inú náplň podľa chuti.

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohovú náplň preložíme ostávajúcim kusom cesta a toto založíme pod vzniknutý závin. V strede závinu urobíme priehlbinku pozdĺž celého koláča okrajom dlane a túto naplníme lekvárom. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z ostávajúceho cesta som urobila minipleteničky, ktorými som sa pri pečení zabávala už odmalička :)

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    práve vybraté z rúry (neľakajte sa čierno-čiernej farby lekváru, to len ten blesk prikrášlil :)

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dobrú chuť

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...

    Kysnutý koláč babky Milky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zitar
fíííha, ten musí byť výborný
babav
To je krasny kolacik ,jednoduchy postup a plnka nevytecie!Sikovna babka Milka:-)
beata1
krasny a určite aj dobry,na buducu sobotu pečiem...=o))
anina43
babka Milka má bohatú fantáziu a my vďaka nej budeme piecť túto úžasnú dobrotu, jakživ by ma to nenapadlo a v kuchyni pri pečení kysnutých koláčov som strávila množstvo času, dik
evusik
toto nie je koláč, to je zákusok!!!! poklona babke Milke, stále sa máme čo učiť :-) a tie fotky! krásne
franka1
vau, ten musi byt dobrýýýý, a co keby som dala hore navrch lekvar s makom? to by bol uplný stedrák :)) tento urcite vyskusam, uz aj davam do kucharskej knihy mnam
franka1
vau, ten musi byt dobrýýýý, a co keby som dala hore navrch lekvar s makom? to by bol uplný stedrák :)) tento urcite vyskusam, uz aj davam do kucharskej knihy mnam
lubja
prádny recept aj spracovanie prečo ma toto moja babka nenaučila:-)
havino
jej, no nádhera, krásny koláčik, tak toto by ma nenapadlo nikdy, zajtra ho pečiem
vcelka
Nuž vidím, že ty asi so zháňaním podnájmu problémy nemáš. :-) Keby si potrebovala, neváham ostatných doma vyhodiť...
alexola
Zdravím všetkých komentujúcich a ďakujem za podporu :) @babav @anina43 @evusik babke som hneď zavolala, veľmi sa teší, že je "jej" koláč tak populárny :) ak by ste mali cestu okolo, kľudne sa zastavte, zatiaľ som ho len ja ochutnala a celý je tu, keďže nikto nie je doma...@vcelka ďakujem, budem si pamätať :) @all Kto z vás sa chystá ho zajtra upiecť alebo upiecť hocičo iné, želám, nech sa všetko vydarí podľa vašich predstáv :)
porzellanka
Uzasny kolacik... musim sa spytat nasej babky Milky, preco ona taky nerobi - ale ked si to precita, tak asi urobi :-))).
jerica
tomu sa povie 3 v jednom , paráda , náhrada pracných buchiet , koláčik ako @evusik zákusok k nedeľnej pohodičke ,do práce k obdivu,:-)
alexola
@marienka44 množstvo droždia neuvádzam, pretože sa u nás dá kúpiť v kocke aj vážené, tak to množstvo neviem dobre odhadnúť, no v tomto prípade sme použili droždie vo veľkosti cca 1x1x2cm, možno 1x2x2cm-pol kocky.. :) poraďte nejaký spôsob udávania množstva droždia, hlavne keď nepoužívate celú kocku, už aj pri pizzi sa ma to myslím niekto pýtal.. :) ďakujem opäť za milé komentáre všetkým varecháčkam a @kucharronald za mužskú časť! @porzellanka pozdravujem babkinu menovkyňu :) veľa chuti do pečenia prajem :) ďakujeeem
aja1616
@Alexola veľmi zaujímavý koláčik. Ja veľa pečiem kysnuté koláče, ale s takýmto som sa ešte nestretla. Čoskoro vyskúšam. A k tomu droždiu: ja používam len čerstvé. Na kocke je napísané, že je na 1 kg múky a kocka má 42 gramov. Takže vždy si úmerne vypočítam podľa množstva múky, množstvo droždia, ktoré musím použiť. Vždy mi pekne nakyslo a na nejakom grame navyše nezáleží, horšie je keď chýba. Mám kalkulačku a idem. Bežne takto prepočítavam všetky suroviny, aby som mala potrebné množstvo navarené/napečené pre našu famíliu.
cica2
wau, krásne sa ti vydaril, rada vyskúšam ;-).....klobúk dole, ja v tvojom veku som vôbec nevedela takto piecť a nie to ešte aj kysnuté cesto robiť, si velmi šikovná!!!!!
alexola
@aja1616 ja takto droždie nevážim, ale ako čítam, použila som toľko, koľko by sa aj malo na 250g múky. Ďakujem za informácie :)) koláč posúvam ďalej s radosťou, tak nech sa Vám vydarí :)
milecka
Tak tento ja určite vyskúšam.Príprava je jednoduchá a aj zaručene chutný.
maci1111
mila @alexola , ja zasnem, tak mlada a taka sikovnica. vas kolac od babky Milky, hotova basen. babku pozdravujem a vam dakuje. kolacik nam chutil a susedka ma moc vychvalila. uz robim len tento, bol stavnatucky a chutnucky.cakam dalsi receptik
diabambulka
super, už viem čo budem najbližšie piecť z kysnutých koláčikov, skvelý nápad s tým preložením a je z toho fakt štedrák, šikovná babka aj ty ukladám , klobúk dole :-)
marika21
Peknučký, chutnučký koláčik štedráčik. Upečiem podľa teba štedráčik robievam, ale podľa iného receptu. *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia