Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh fotorecept

babidka - fotkababidka, 5. januára 2011
Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept)
Foto: babidka

Horky syr je vyrobený z nasoleného tvarohu z kravského mlieka a správne má zrieť niekoľko týždňov . Má typickú chuť a Zobraziť celý popisHorky syr je vyrobený z nasoleného tvarohu z kravského mlieka a správne má zrieť niekoľko týždňov . Má typickú chuť a nie každému chutí . Keď je príliš dozretý , tak sa mu vraví že je "príkry" , čo u nás znamená niečo ako "príliš....zrelý, horký, slaný "....skrátka prezretý :-) Dĺžeň v názve "horky" som nedávala , lebo on v skutočnosti horký nie je . Má iba taký regionálny názov ....

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 čerstvý z kravského mlieka
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na tento syr nepoužívajte tvaroh kúpený v obchode . Kúpte si ho od farmára alebo si urobte vlastný . Keď ho budete robiť doma , použite iba mlieko od farmára alebo z mliečneho automatu . Tvaroh má byť trošku suchší , preto ho necháme ešte 1-2 dni v chlade odstáť na sitku alebo zavesený v utierke tak , aby srvátka ešte mala možnosť odkvapkať .

    Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvaroh pomrvíme na jemno a nasolíme . Soli musíme dať toľko aby bol citeľne - ale príjemne slaný . Keď ho presolíte , tak bude naozaj horkavý . Necháme ho ešte v chlade sušiť aspoň jeden deň.

    Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V lete ho suším v chladničke , v zime si dám čistú utierku na väčšiu tácku a suším ho v kuchyni . Keď utierka príliš navhne , vymením ju za čistú . Takto je to trošku rýchlejšie sušenie ako v sitku , ktoré sa u nás volá "drišľak" :-)

    Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obschnutý nasolený tvaroh dávame po troche do kameninovej nádoby a dobre každú vrstvu potlačíme-podusíme . My máme na to nástroj - voláme ho "dušanka" /používame ju aj na zemiaky/ ale postačí aj silnejšia ruka . Najlepšie mužská:-) Keď nemáte kameninovú nádobu tak použite menší hlinený krčah , veľkú /naozaj veľkú/ porcelánovú šálku alebo 7 dcl zaváraninovú fľašu .

    Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne poriadne potlačíme - podusíme všetky vrstvy a vrchnú utlačíme pekne dohladka . Rozpustíme si maslo a a nalejeme ho na uhladený povrch .Mne sa bohužiaľ až taký hladký dnes neurobil:-) Masla má byť asi 1 cm vrstva . Keď nebude tvaroh dostatočne udusený , tak maslo doňho presiakne a budete musieť dať ešte trochu viac masla aby bol syr celkom zakrytý .

    Horky syr ...alebo slaný zrejúci tvaroh (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nádobu zakryjeme a uložíme na chladné miesto . Syr má zrieť aspoň 3 až 5 týždňov aby bol taký akurátny . Používa sa ako plnka do pirohov , ako pomazánka , k pečeným zemiakom v šupke spolu s maslom ....alebo iba tak s chlebíkom a čerstvou zeleninkou :-)

Diskusia k receptu

frezia68
Myslím,že mi nehrozí,aby som pre dve osoby to robila.Ale je to zaujímavý recept a dobre je vedieť a poznať staré,dobré recepty.Chýba mi dušanka,aj kameninový hrniec,ba aj mužská ruka.....:-)))))))))) Ale si šikulka,lebo doma si všetko urobíš sama a nemusíš do obchodu.Máte blízko farmára,či nebodaj suseda?
alexdidi
Výborný syr...pripomenula si mi jeho chuť...dávno som ho nejedla...teraz si ho pripomeniem a pripravím s pečenými zemiakmi, ako sme kedysi jedávali. Robievala ho pre nás ešte moja babka, ktorá bývala na dedine a mala aj kravu, takže robila domáci tvaroh a zrejme aj preto takto, aby nám dlhšie vydržal. Mávali sme ho v takom trojlitrovom skle. Už teraz sa teším...Robím však aj iný druh tzv. oželetý syr, možno to poznáš tiež...
honestka
Babidka, ani som nevedla, ze obcas si urobim takuto SPECIalitku, ktora ma dokonca aj nazov. Skus si nekedy natlacit takyto syr do nadobky, (nie plastikova- trebarz porcelanova misticka) vysteliem foliou a denne dotlacam mam take zelezo); potom sa mi lahko vyklopi. Po par dnoch, ked uz drzi tvar das ho susit iba na mriezku a drzis v SUCHOM mieste a po takom 1- 2 tyzdnoch dosiahnes tvrdy syr, ktory ma chut podobnu parmezanu a je vyborny na akukolvek cestovinu. Raz som ho zaliala do kuchynskeho parafinu a po par mesiacoch bol tiez fantasticky. A v podobnom vraj 60 rocnom kamenaci robim "Baked Beans".
babidka
@frezia , ked syr dozreje , tak sa ti urcite z neho ujde :-))) Dnes idem robit este jednu /mensiu / davku spcialne pre teba a sestru :-)Mlieko berieme od farmara z vedlajsej dediny a zvacsa aj tvaroh . Ale tvaroh si robievam aj sama @alexdidi , keby si mi ten "ozelety syr" aspon zhruba popisala , mozno budem vediet aky je to .u nas sa robi mozno pod inym nazvom .
@honestka , take nieco sa tiez robi u nas ale ja som to neskusala .Vlastne skusal manzel , ale akosi nanho zabudol :-) a ked som ho asi o 2 mesiace objavila , uz bol ako kus kamena a posmrkaval tak som nemala odvahu s nim nieco robit ...ale teraz si ma navnadila a tak ho na buduci tyzden asi skusim:-) Idem hned oynamit "majstrovi , aby mi urobil zeleznu "dusanku" :-)
tizian1cat
@honestka :presne sa to na juhu Talianska volá ricotta salata, oni to robia miesto z tvarohu z ricotty. Ja tam pridávam este celé cierne korenie, lebo ho máme velmi radi. Pouzívam miesto parmezánu.
marianne69
Tvaroh som si tiez robievala a aj veru asi znova zacnem,super receptik,babidka uz viackrat som sa tu stretla s tym,ze mliecne automaty...nieco som asi zmeskala,to je nejaka novinka na Slovensku s kvalitnejsim mliekom?
bojar
už si kupujem mlieko a vyskúšam
sovka62
Naša starká robievali podobný syr z kozieho tvarohu. Presný postup neviem, starká vstávali v noci a spať chodili tiež v noci, toľko mávali práce, takže som ich pri príprave syra nevidela. Poznala som ho len hotový, natlačený v kameninovom mliečniku. Ale maslo navrch asi nedávali. Mliečnik býval previazaný pergamenovým papierom a pod ním mal syr na povrchu hmotu, ktorá asi najviac pripomínala kvargle. Tú jedli len náš starký, natierali si ju na chlieb. Pre nás bolo až to, čo bolo pod ňou, chuťou mi asi najviac pripomínalo bryndzu a aj nám to starká dávali na halušky, alebo šúľance. Tá kvargľová hmota sa vždy na povrchu syra vytvorila znovu, kým ho starká šli opäť použiť.
jatanika
veľmi zaujímavé... tvaroh viem ako sa spraví, to som videla u mamky, ale toto je pre mňa novinka.... s takým som sa nestretla...nevidela, nechutnala....
egreska
no to je super,nemam tušenia ako môže chutit,ale isto dobre..
jegor
no mame to teraz doma dostali sme to z vychodu a je to delikatesa ja to mam rad aj na zemiakove placky alebo to natieram na chleba
používateľ nemá avatar
rsm
rsm
Zaujímalo by ma, z ktorej časti Slovenska recept pochádza.
babidka
@rsm ja som z najvychodnejsej casti vychodneho Slovenska . @egreska ten syr ma taku svojsku chut - trosku pripomina chutou bryndzu a trochu balkansky syr . kedze @jegor ho jedol , tak nech povie aj on aku chut to ma :-) Ten syr ked je dobre silno "naduseny" , zaliaty slanym maslom /prepustenym/ , ulozeny v chladnej pivnici - tak vraj vydrzal aj niekolko mesiacov . To neviem potvrdit - teraz ho kazdy drzi v chladnicke a nerobieva sa do zasoby .
mariena1
Musim to vyskušat,my sme syrova rodinka...Ešte som to nejedla...
marcy
veľmi zaujímavý spôsob uskladnenia niekedy sezónnych nadbytkov.Milujeme syry,aj nakladám ovčí do olivového oleja s korením,cesnakom,chilli.Je to tiež výborná lakocinka,len nemám odvahu naložiť na dlhšie než 3 týždne.Nemá s tým niekto skúsenosti ?
jegor
je to rusinsky recept a chuti ozaj svetovo je to nieco medzi greckou fetou a nasou bryndzou my sme ho dostali z obce Volica a ta babka co ho robila to vie dobre utlacit a to je asi zaklad celeho receptu syr jej zreje aj styri mesiace v studenej pivnici myslim ze zemiaky z pahreby maslo a tento syr to je pochutka
evanaaa
Marianne, tie mlečne automaty sa rozmohli a sú vo viacerých slovenských mestách, je v nich čerstvé surové mlieko ( treba ho prevariť), lebo ináč sú dostupné v obchodoch len upravené mlieka . Takto si môžme urobiť aj kyslé mlieko, tvaroh a iné výrobky, ktoré sa z kupovaného nedajú robiť. Je to novinka, ale je tu už dlhšie. Prinesieš si fľašu, podožíš pod trysku a napĺňaš.
babidka
okrem toho sa zasa da kupit mlieko a mliecne vyrobky priamo na mliecnych farmach /tzv. predaj z dvora/ a tak sa da prist k "pravemu" neupravovanemu mlieku . Mliekomaty su podla mna vyborny vynalez a prisiel k nam /ak sa nemylim/ z Danska . Ale u nas napriklad rozvazaju mlieko z blizkej mliecnej frmy po dedine a tak "mliecny automat" chodi priamo za spotrebitelmi :-)
alexdidi
@babidka , oželetý syr sa nechá na chladnom mieste v uzavretej nádobe stáť(nesolí sa) 3-4 týždne až sa zmení na trochu mazľavú hmotu, ktorá nevyzerá veľmi pekne, zato chutí úžasne. Konzumuje sa tak, že na masle sa rozpustí a pridajú sa rožšľahané vajíčka na riedku praženičku. Je to dobrotka.Dávno som nerobila, tak idem variť tvaroh........
janger
Tak toto je ten horky syr? Je zaujimave vidiet, ako sa robi...
marca
Horký syr dobré vyzretý vydržal v geletke alebo v smaltovom hrnci (nesmel byť poškodený) aj rok kym sa nezjedol. My sme ho mali zaťaženy veľkým kameňom na drevenom dienku a uložený v tmavej chladnej špajzi. pokiaľ si pamätam, mama robila tvaroh z plnotučného mlieka od vlastných krav, neodoberala smotanu a keď sa natlačil do nádoby a zaťažil , tak ten syr sam pustil tuk, ktorý sa vytlačil na povrch a tým sa aj zakonzervoval. Bolo treba ale občas skontrolovať či je správne zapustený tukom. Niekedy zrel aj viac ako 6 mesiacov a čim dlhšie zrel, tym bol lepši. Najleši bol asi tak skoro ročny, po vybratí bol suchý, mrvil sa, mal žltkastú farbu trošku do oranžova, bol ostrý a chuťou mi pripomína nastrúhaný parmezán. Voľakedy bol súčasťou hostín ako predjedlo s chlebom, dobre sa po ňom pilo, hlavne chlapi si dopriali domacej pálenky. Inak sme to požívali ako teraz bryndzu. Je to rusinská špecialita, alebo aspoň z tejto oblasti.
babidka
dakujem @marca :-) taky dobre dozrety som este nejedla aj ked som o nom pocula . S tym tvarohom z takeho plno-plno tucneho mlieka som nevedela a asi to skusim . Ked pojdem za tvojom mamickou na navstevu , tak z nej budem "tahat rozumy" aby som este nieco naucila :-) mozno sa od nej naucim viac ako si obe myslime .....
frezia68
@babidka :vychutnávala som Tvoj syr najprv so zavretými očami,slanosťou a chuťou mi vzdialene pripomínal Rockfort,len sa krušil,teda bol správne dozretý.Urobila som pomazánku s maslom a cibuľkou,chlebík sme posypali pažitkou z balkóna.Znova som zaliala maslom a v chladničke počká na pečené zemiaky.....ĎAKUJEM,že si mi doniesla :-)))))
babidka
@frezia , som rada , ze ti chutil:-) nam zreje dalso-dalsia davka , idem skusit aj "ozelety syr" ako mi radila @alexdidi a syr ako robieva aj @honestka . Ked zacnu grilovacky a bude cerstva zelenina , spotreba takychto roznych syrov bude velka ...:-)
2003alex
Rada by som ho vyskusala ,prosim ta, mohla by si mi podrobnejsie napisat, kolko tvarohu ,masla, potrebujeme ?
2003alex
Rada by som ho vyskusala ,prosim ta, mohla by si mi podrobnejsie napisat, kolko tvarohu ,masla, potrebujeme ?
babidka
2003alex, v podstate je jedno kolko tvarohu potrebujes ...kolko mas alebo kolko ste schopni zjest :-) Ja som tento robila asi z 1,5 kg tvarohu ale uz som robila aj z 300g a chut mal rovnaku. Masla spotrebujes podla nadoby v akej ho robis - treba aspon 1cm vrstvu masla aby posobilo ako pokryvka .Do tejto mojej nadoby treba asi 150g masla .Ale keby si robila do porcelanovej salky alebo sklenenej 7dl flase , tak toho masla ide iba asi polovicu .
jozka2
Ja babidka velka vdaka za recept na slny syr.Moja mamka ho stale robila v jeseni a jedavali sme ho s pecenymi zemiakmi a osolene no to je dobrota a prave ta neopisatelna chut pravdaze sa da urobit aj pre dvoch lebo sa nemusi zjest naraz on sa nepokazi iba dozrieva.rsm je to recept celeho vychodneho a rusinskeho Slovenska od tatier az nie k dunaju ale po Laborec.zijem v USA a idem ho co v najblizsom case urobit mnam
jozka2
danculka vyskusaj a ked bude zrely upec zemiaky v supke uvidis
babidka
@jozka2 , dufam ze sa ti vydari a bude ti chutit . ja som ho urobila pred mesiacom a dala som ho do keramickych misticiek na sufle , misticky som zakryla papierom na pecenie a dobre zaviazala spagatikom. Stoja v pivnici na kamennej podlahe a dozrievaju . Budu s novymi pecenymi zemiakmi ....
jozka2
Babidka,ty moja mala rusnacocka,dakujem ti za tento recept.Moja mamka stale robila tento slany tvaroh a potom v nekorej jeseni ked sa kopali zemiaky a rozlozil ohen a hodili sa do toho zemiaku,este aj s hlinou,potom sa oskrabali rozpucili a dalo sa tam maslo a tento syr to bola dobrota,chcela som si to urobit lenze mamka zomrela a mna nenapadlo zobrat postup.Babinka prosim ta,ak vies napis tu recept KAPUSTOVE listy plnene nie masom ale tatarkou,alebo zemiakmi.Jedla som to/no nespomeniem si meno dedinky,ide sa tam zo Stakcina na razcesti nie do prava na Ublu ale skor do lava-rovno a je to daleko este od Stakcina/a bolo to velmi chutne.
jozka2
Babidka teraz ma napadlo,ze to bolo v Ulici u p.Romanovej sme boli navstivit Helenku a jej mama nam to ponukla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia