Pšenovo-cviklová terina

julica - fotkajulica, 20. decembra 2010
Pšenovo-cviklová terina
Foto: julica

Kalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na Zobraziť celý popisKalorických jedál bude asi každý z nás jesť cez Vianoce dosť, určite po Novom roku začneme súťažiť s témou "Schudnime", preto Vám chcem na odľahčenie ukázať, ako nápadito sa dá pracovať aj so zdravšími surovinami.

30 minút
príprava

Suroviny

terina:
200 g
1
5
rezance:
1/2
 (oregano, tymián)
studená omáčka:




Postup

  1. 1

    Pri tomto recepte som sa inšpirovala jedným časopisom (NB), ale modifikovala a rozšírila som ho podľa svojej aktuálnej invencie. Takže: na oleji chvíľku popražíme sezamové semiačka, až kým nezavoňajú. V predlohe sa uvádzal sezamový olej, ten však nemám, nuž som sa vynašla ináč a v konečnej chuti sa to ukázalo ako dobré riešenie. K semiačkam pridáme polovicu cesnaku, o chvíľku pšeno a opečieme ho. Voňavú zmes zalejeme asi litrom horúcej vody (aj viac, podľa potreby sa dá doliať) a varíme asi 15 minút.

  2. 2

    Po zmäknutí pšena pridáme postrúhanú cviklu, soľ, prípadne trošku vody, minútku ešte spolu podusíme, pridáme zvyšný popučený cesnak a odstavíme. Formu (ja som použila na biskupský chlebíček) opláchneme studenou vodou a navrstvíme do nej pšenovú zmes, ktorú necháme vychladnúť. Približne po hodine už je šťavnatá zmes kompaktná a jednoducho ju vyklopíme na tanier - ide to bez problémov.

    Pšenovo-cviklová terina - obrázok 2
  3. 3

    Táto zázračná tehlička ma veľmi prekvapila tým, že zmes je príjemne voňavá po cesnaku, šťavnatá, dobre sa krája. My sme sa rozhodli podávať ju so sójovými rezancami. Tie pripravíme jednoducho: sójové rezance vložíme do misky, pridáme k nim bylinky, "tajnú" ingredienciu horčicu, možno nejakú štipľavú pastu, rozmrvíme trošku bujónu (môžete dať, čo vám napadne) a zalejeme vriacou vodou, aby boli ponorené. Takto ich necháme nasávať chute aspoň polhodinku a potom ich opečieme na troške oleja na panvici.

  4. 4

    Terinu sme si polievali studenou kôprovou omáčkou, ktorá sa k nej naozaj chuťovo hodila a jej príprava je minútová záležitosť: Vymiešala som kyslú smotanu, kôpor (mám vo fľaštičkách nasekaný a zaliaty octom), lyžičku horčice, soľ a trošku olivového oleja. Hotovo. Najlepšie na tejto terine je, že hneď po jej ochutnaní mi začali v hlave vznikať ďalšie a ďalšie obmeny, nabudúce to bude s petržlenovou vňaťou, šampiňónmi a cukinou. Inšpirujte sa aj vy, bude sa Vám to páčiť.

Diskusia k receptu

frezia68
Vyskúšam,pšeno síce nemám doma,ale po sviatkoch sa zída :-)))
2010
julica, presne uz vidim ako moj svagor internista bude musiet spat v nemocnici cez Vianocie ..takze aj ja sa uberam k lahsiemu menu, a tiez prave obzeram ako by som vyrobil zeleninovy terrine.Tu si ma inspirovala psenom, muselo to byt dobre.
julica
Ved prave, to zdravie nam za nieco stoji... Inak ruzova farba z cvikly sice posobi zvlastne (aj fotky vznikli narychlo, dodatocne), ale chuti dobre: nie je sucha, prave naopak, vo vychladnutej sa daju dobre rozlisit chute. Ja uz v duchu vymyslam, ake trikolory jej dat, ako ju pripravim s hribami, na sladko s kokosom... Pseno sa mi prosto otvorilo v plnej krase :) a hadam to vyskusam aj s krupami, mozno kuracie maso... juuj, uz sa tesim.
lucylee
julica, chválim, chválim, chválim, perfektný a inšpirujúci recept, ktorý vyzerá úžasne!
tornadolue
Recept som si uložila, už dlho som chcela spraviť niečo z pšena a všetko sa mi zdalo také fádne, ale táto ružová verzia ma úplne dostala. Len nemám vhodnú formu. Ak sa mi nebude chcieť ísť do obchodu, z čoho sa to ešte dá vyklopiť?
julica
@lucylee , myslela som na teba, ze by sa ti to mohlo pacit :) @tornadolue , myslim si, ze to vyklopis aj z klasickej dozy na potraviny, mozes ju mozno trosku pomastit olejom, aspon sa ti na "terine" nevysusi povrch.
evanaaa
Keď som videla názov receptu, hneď som si pomyslela: to by bolo pre Julicu, abola som prekvapená, keď som zistila, že autorkou receptu si ty sama. Pšeno som už obzerala ale nevedela som, na čo by mi bolo, je naň málo inšpirácií, alemám dojem, že už tu z neho niečo je. Ja si zasa často robievam kašu - pšeničnú, celozrnnú alebo ryžovo-pohánkovú, niekedy zmiešam oboje. Je to tiež dobré, ale na sladko.
janger
Zaujimavy recept! S psenom som este nic nevarila. Ta postruhana cvikla v bode 2 bola surova?
zvoncek
Milá Julica, vďaka za inšpirácie na zdravé jedlá , hlavne tá sa mi páči kombinácia cvikly a pšena., to nemám doma, vyskúšam to s pohánkou alebo s ovsenými vločkami, ukladám do kk .
PF 2011 všetkým varecháčom
maartina
mám doma pšeno, len som nevedela ani poriadne čo s ním ...som rada, že som natrafila na tvoj receptík ...super, to musím spraviť.
irenaw
veľmi dobre, že som zbadala komentár, pšenové a variabilné sú super :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia