Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 18. decembra 2010

Chlieb pečiem doma už dávno, ale až preniknutie do tajomstva ražného kvásku a do pečenia s ním mi otvorilo oči a ukázalo, čo všetko Zobraziť celý popisChlieb pečiem doma už dávno, ale až preniknutie do tajomstva ražného kvásku a do pečenia s ním mi otvorilo oči a ukázalo, čo všetko som nevedela o chlebe, keď som si ho kupovala v supermarkete. Niekomu sa môže zdať príprava kvásku časovo náročná, ale to je len jednorázová záležitosť -môj kvások odpočíva v chladničke od aprila 2009. Pravideľne ho oživujem a prikrmujem, ale to už je jednoduchá a rýchla procedúra. Pôvodný recept je z knihy Petra Reinhardta The Bread Baker´s Apprentice.

Suroviny

500 g
500 ml, vlažná




Postup

  1. 1

    V sklenenom alebo plastovom pohári s objemom 0,7dl a viac zmiešame 100g ražnej múky a približne 100ml vody - cesto má byt trošku hutnejšie ako palacinkové cesto. Ingrediencie zmiešame drevenou vareškou, nie je dobré miešať kovovým predmetom. Prekryjeme mikroténovým sáčkom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 24 hodín.

    Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    2.deň sa ešte veľa v našom pohári nedeje, ale aj tak približne po 24.hodinách "prikŕmime" kvások - primiešame drevenou vareškou cca 50g ražnej múky a cca 50ml vlažnej vody, nádobu prikryjeme -ale nie nepriedyšne - a necháme odpočívať pri izbovej teplote ďalších 24 hodín. Na 3. deň nám kvások zvyčajne ožíva - ja to nazývam, že moje deti sa zobudili a začali pracovať. Na povrchu vidno malé bublinky, zväčšil sa nám mierne objem. Zopakujeme prikŕmenie .

    Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na 4.deň je už v pohári veselo, "deti " sú usilovné a kvások pekne bublá. Keďže však narastá aj objem, odlejem polovicu objemu - buď použijem hneď na pečenie alebo vyhodím, lebo novozakladaný kvások potrebuje aspoň týždeň - ideálne je 10-14 dní - na dokonalá vyzretie a za tú dobu by v kuchyni nebolo miesto pre nikoho a nič, len pre nabublaný kvások.Takže nech to znie akokoľvek rozhadzovačne,polovica kvásku musí ísť od tohoto dňa vždy pred novým dokŕmením preč. Dokŕmim rovnakým postupom ako 2.deň a toto opakujem ešte týždeň.

    Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krásne vyzretý kvások potom použijem na pečenie a zvyšnú časť prelejem do skleného pohára s uzáverom a odložím do chladničky. Približne raz za 2 týždne vyberiem von z chladničky, nechám trochu aklimatizovať pri izbovej teplote 1x prikŕmim a znovu uložím do chladničky. Malé množstvo som aj zamrazila, postup pri refrešovaní je rovnaký ako pri kvásku z chladničky. Môj kvások s nami žije od apríla 2009 a stále s jeho pomocou pečiem nádherné, voňavé a báječne chutiace chlebíky.

    Kvások z ražnej múky - starter podľa Petra Reinhardta (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

emica
tak o tomto sposobe som este nepocula ja peciem chleba doma ale len s kvasnicami a davam 1prasok do peciva a do chlebu uz nedavas ocot rada vyskusam tvoju variantu
2010
odkladam , do KK tento "staromodny" sposob vyroby chleba.Pred par tyzdnami som pozeral program kde ukazovali ze v sucastnosti sa uz nepouzivaju ani kvasnice len same chemikalie.
evusik
mňa by zaujímalo aké množstvo kvásku potom dávaš napr. na 1 kg múky a či dávaš rovnako keď pečieš chlieb aj pečivo, prípadne koláč
pivonka
O kvásku som čítala, aký je dôležitý pri pečení chleba a ako si pekári zľahčujú život jeho obchádzaním, tiež, že je zložité ho pripraviť. A tu si poskytla podrobný a zrozumiteľný návod, vďaka.
julica
wau wau wau. obrovska vdaka. KK KK KK . zboznujem, ked mozem byt v kuchyni sebestacna - neodkazana na hotove produkty. super
frezia68
Tak to si ma veľmi potešila a už aj idem na to :-))) len škoda,že na sviatky už asi nestihnem upiecť ciabatku...
1x jarca
tinca
ja sa ako decko pamätám, že sme nosili chlieb piecť do pece k pekárovi a ten mal niečo podobné v pohári, takže starí majstri vedeli čo si chlebík pýta
marianne69
Ty budes jednoducho odbornicka na vretky chlebiky a pecivka:-)aj ja dakujem za tento kvasok,lebo rada si chlebik aj pecivo pripravujem sama...
foska
Robievala som razny kvasok, ale niekolkokrat som ho znicila zlou mukou. Kupila som sice raznu, ale asi bola nekvalitna, mozno obsahovala plesne a kvasok sa mi viackrat pokazil (a to uz bol krasne vyzrety, niekolko tyzdnov/mesiacov stary). Aku muku a kde kupujes?
tizian1cat
@marianne69 : kŕmit treba pri zakladaní kvásku každý deň...:-))) Aspon týždeň, aby si videla, že sa tam niečo deje, v teple po "nakŕmení" musí byť nejaká aktivita, objem sa zväčší, vidieť bublinky na povrchu. Po 10 dňoch dáme do pohára so šróbovacím vrchnákom a šups do chladničky. Deň pred pečením vyberieš z chladničky, vrchnák nahradíš potravinovou fóliou alebo mikroténovým sáčkom a "prikŕmiš". Zvyšok kvásku, ktorý nepoužiješ na druhý deň pri pečení, dáš znovu do uzatváracieho pohára a do chladničky.
foska
:) aj ja som odtial volakedy davno kupovala, ale bolo to komplikovane (cez jednu pekaren) a tak som zacala kupovat len raznu z obchodu, pripadne si meliem raz sama... Kupujes muku fyzicky u nich, alebo si nechavas dajako posielat postou?
marianne69
Dakujem,uz mi je to jasne,v mlyne veru muku ja nekupim:-),ale skusim v obchode,maju tam organic...tak,vyskusam...
hubarka35
No to by ma ani vo sne nenapadlo že kvások si možem ajsama urobit,vdaka za podrobný postup.
tizian1cat
@marianne69 :osvedcila sa mi aj chlebová muka svetlá a tmavá z Tesco, aj Billa má chlebové múky (nie zmesy).
@foska : ja som od nich kupovala cez internet, balicek mi prisiel pohodlne na postu formou dobierky
sovka62
Podobný recept mám v jednej kuchárskej knihe, ale nie je tam podrobne rozpísané ako kvások uchovať, tak som to neskúšala. Kvôli jednému pečeniu sa mi to zdalo príliš prácne. Teraz ho určite spravím. Veľmi dobre sa pamätám, aký je rozdiel medzi chlebom pečeným s domácim kváskom a chlebom, do ktorého sa použili kvasnice. Keď sa starká presťahovali k synovi do mesta a pekáreň, kam sme nosili piecť mamin chlieb, zavreli, dlho sme si zvykali na kupovaný chlieb. Smrdel nám tými kvasnicami, pripadal nám kyslý a hlavne. nevydržal. Na tretí - štvrtý deň bol plesnivý, pritom starká pekávali raz za týždeň a žiadny problém nebol, chlebík nesplesnel nikdy, len bol postupne tvrdší a tvrdší, ale stále rovnako chutný. veľmi pekne ti ďakujem, že si pridala tento recept.
gabi58
foska, ja používam na kvások ražnú múku s TESCA zn. Penam/hladkú/.
Je kvalitná a kvások mi ešte nikdy nesplesnivel. Tie Bio múky sú drahé a na kvások nevhodné.
tizian1cat
Gabi má pravdu, obidve múky Penam sú veľmi kvalitné-aj svetlá aj tmavá.
saska123
Toto urcite vyskusam, davno som sa zamyslala ako by sa dal vyrobit kvasok, nakolko v obchodoch uz dnes clovek nevie kde zacina chemia a domaci chlieb a pecivo peciem tak toto bude isto vylepsenie. Super napisany receptik :-)
bozulka
Dobrý nápad,ale trošku prácny.Ja si pamätám,že maminka keď dávala piecť pekarovi vždy si nechala kúsok cesta,to usušila a pred ďalším pečením rozmrvila cesto do vlažnej vody a nechala zkvasiť.To sa opakovalo.....
petravoska
dakujem, dlho som nevedela na to prist, ako si vyrobit vlastny kvasok :)
katkat
chcem sa opytat, da sa vyrobit aj z raznej celozrnnej muky? dakujem :)
julica
@tizian1cat , keď ja nemám skype (aby ma stále neotravovali kolegovia :) Ak by sa ti dalo, môžeš mi napísať na jvrablova@gmail.com , zajtra ráno aj pôjdem okolo mickiewiczovej (tam, tuším, pracuješ) vďaka ešte raz
kratky
uz si robim kvasok ale z bielej muky, a ked ho budem mat tak uz nemusim pouzivat drozdie? bo som videl, ze Vy kvasok kombinujete s drozdim. poprosim o vysvetlenie, vopred dakujem.
tizian1cat
Kati, drozdie sa pridava len v niektorych receptoch, ja sama mam najradsej chlieb len s kvaskom. Pouzivam 200g kvasku na kilo muky, muku zvycajne miesam Spaldovu s hladkou chlebovou a pridavam okolo 700ml vody - vodu pridavam postupne podla konzistencie cesta, zavisi to hodne od muky ale aj teploty a vlhkosti kuchyne. nakoniec primiesavam 20g soli.:-)
kratky
ja neviem ci ten kvasok bude dobry ma vonu ako ked naklici psenica a chut nie je nejaka dobra alebo prijemna, ako viem ci sa mi neskazil? inak proces prebieha podla opisu tak ako v recepte.
kratky
tak prave som dopiekol chlebik s kvaskom,pouzil som vodu muku kvasok a sol,nechal som kysnut 9 hodin,chlebik je skoro o polovicu mensi ako ked som ho robil s drozdim,tak uvidim aky bude z vnutra. Vy ste ho mali rovnako velky ako s drozdim?
tizian1cat
@ kratky: ale ved tu vobec nejde o velkost, to je uplne iny chlieb co sa tyka kvality. kvasnicovy chlieb si mozem kupit aj v obchode. Ja som napriklad upiekla kvaskovy chlieb v utorok vecer, v stredu sme cestovali na 5 dni do zahranicia a ja som stale jedla moj chlieb, nesplesnel a hlavne po nom nenaduva a nemam kyselinu. To sa neda porovnavat velkostou chleba! dalsia vec je sposob pecenia, to 50% uspechu, aby sa chlieb vydaril.
sportak
Pečiem si doma chleba už viacero rokov. Podľa vyjadrení členov rodiny je veľmi dobrý. Používam klasicky kvasnice. Ale týmto receptom si ma úplne šokovala. Príjemne. Zajtra idem kupovať ražnú múku a začnem pripravovať kvások podľa tvojho receptu. A potom vyskúšam upiecť chlieb, ciabatu a podobne. Výsledok oznámim. Verím že nebudem sklamaný.
kratky
:-) dobree ved sa len pytam,lebo chlieb si peciem len od minulych vianoc. Chlebik je pekny bublinkovy (taky som ho este nemal,nuz ci to je kvoli kvasku,alebo 9 hodinovemu kysnutiu?) chuti skvele. miesim ho rukou a peciem na plechu s papierom na pecenie v elektr. rure 15 min. na 180 stupnoch a potom znizim teplotu na 160 a peciem este 45-55 min. podla farby kvorky. tri krat pocas pecenia ho potieram slanou vodou. piect ho na 220 stupnoch 60 min. sa neodvazim, bojim sa,ze by sa mi spalil. A aky je Vas sposob, ak smiem vediet? Dakujem velmi pekne za vase cenne rady! s pozdravom, kratky.
niobe
Vellmi sa mi paci tento recept... :) no jednemu nerozumiem ak ten kvasok odlozim do chladnicky po tych 10 dnoch a potom ho budem chcela pouzit na chlebik tak ho musim vybrat z chladnicky, vrchnak nahradit sackom a nechat ho aklimatizovať. a teraz ta moja otazka..... prikrmenie... najprv si mam odliat z kvasku kolko potrebujem na chlebik a potom prikrmit alebo je to naopak... a tak tiez ak ho prikrmim musim ho nechat niekolko hodin pri izbovej teplote a az potom ho dat do chladnicky? Dakujem pekne za odpoved :)
tizian1cat
@niobe : vybrat z chladnicky, premiesat s tekutinou, ktora sa vytvori na povrchu, nechat aklimatizovat, aby mal izbovu teplotu, potom primiesat vodu a muku na prikrmenie a nechat prikryte sackom pri izbovej teplote, kym znovu nezacne pracovat. Do chladnicky sa moze dat az potom.
mariaklara
Priznám sa, že mám v hlave z tohoto poriadny guláš. Asi zajtra, vlastne už dnes musím všetko ešte raz dobre prečítať. Chcela by som sa to naučiť tak, ako to robíš ty @tizian1cat , budem môcť ten kvások dávať aj do žemlí? Ak mi niečo nebude jasné môžem sa ti ozvať? Ďakujem.
1x jarca
tizian1cat
@mariaklara :taky macher ako ty to zvladne lavou zadnou, tam o nic nejde, len nechat vodu a muku v rovnakom pomere mnozstva aby zacali prirodzene kvasit. Aby sa tomu pomohlo, pridavas vodu a muku tiez v rovnakom pomere. A aby si nemusela vystahovat rodinu, lebo v celom dome by bol len kvasok z toho pridavania, vzdy pred pridanim polovicu stareho vyhodis - ale kludne mi pis, hoci aj kazdy den, rada ti poradim:-):-):-)
1x iwik
mariaklara
ďakujem @tizian , dnes sú obchody zatvorené, doma mám iba ražné vločky, ale zajtra idem na to, lebo chcem zdravší chlebík. Želám ti krásny májový deň:-)
kremnicky
Môj sedliacky rozum mi vraví že vyhadzovanie pri "dokrmovaní" je hlúposť. Prečo by som nemohol začať s minimálnym množstvom dokrmovať vždy rovnakým objemom ako mám z predchádzajúceho dňa. Kvások by rástol geometrickým radom s koeficientom 1,5. Ak by som začal s 2g múky, tak na jedenásty deň by som mal v kvásku 115 g múky.... :-(
kremnicky
oprava - dokrmovať vždy s polovičným množstvom múky ako je už v kvásku z predchádzajúcich dní
irenaw
@kremnicky pri zakladaní kvásku ho nemáš veľmi ako využiť, toľko polievky a omáčky na kyslo nezješ. môžeš ho dávať do chleba s droždím len tak pre chuť, ale nie veľa, mladý kvások je viac kyslý. zabehnutý kvások sa nevyhadzuje, nakŕmiš toľko, koľko chceš do cesta a trošku si odložíš :-)
mariaklara
Konečne som včera zohnala ražnú múku. @kremnicky , presne toto napadlo aj mňa, keď som kvások dnes prikŕmila. @tizian1cat , o 11 hod. som kvások prikŕmila. Teraz o 18 hod. som pozrela na pohár. Vieš ako sa tie " detičky zobudili " ? Skoro mi ušli zo 7 dcl pohára. Musela som kvások preložiť do väčšej nádoby. Teším sa, že rastú.
mariaklara
@tizian , chlebík som už piekla s kvásku, verím, že čím častejšie ho budem robiť, tým sa ho lepšie naučím. Aj tebe ďakujem za rady.
silviaa
Razny kvasok som si prave zarobila :), mam vsak otazku. Ak na stvrty den mozem polovicu kvasku pouzit na pecenie (chcem piect chlieb), je potrebne pridat do cesta este dalsie kvasnice? dakujem
marlenka88
Tak na toto sa už dlho chystám, len mi to príde trochu prácne,ale výsledok určite stojí za to:-) Som totiž zvedavá, ako chutí taký chlebík s použitím kvásku, zatiaľ pečiem len s kvasnicami.
imima
@tizian1cat strasne dlho som sa chystala na tento kvasok. konecne som sa k tomu dostala a ani na 5.den prikrmovania kvasok nerastol, na povrchu sa robili bublinky, ale to bolo vsetko. vyssie som citala, ze to moze byt mukov, ale ta sa mi zda kvalitna. v kuchyni mavame len okolo 18-19 stupnov, myslis, ze to moze byt kvoli tomu, lebo fakt neviem kde som urobila chybu :-(
tizian1cat
@imima :nevadi, ze nerastie, hlavne, ze su bublinky, pokracuj dalej, mozno tym, ze je kuchyna chladnejsia, tak je postup pomalsi, urcite sa ti to podari:-):-):-)
1nika170
Dobrý deň skúšala som robyť ten kvások podla vás
prvý deň v poriadku druhý deň mi to prekypelo tak som to preliala do druhého vačšieho pohára na tretí čiže dnes som ho dokrmila bolo to dobré ale píšete že sa na štvrtý deň má polka vyliať a potom každý deň ved keby som chcela každý deň odlievať tak mi tam ostane strašne málo a zajtra keby som chcela piecť chleba s toho odliateho treba tam dať trochu kvasníc a kolko toho kvásku ked je kyslí pečiem taký 800g chlieb a ako to mám odlievať najskor premiešať a tak preliať alebo len odliať ?
1nika170
Dobrý deň aký kvások myslím z akej múky na kvások by bol lepší na koláče a v akom pomere
1nika170
Dobrý deň chcem sa ešte opátat čo by sa stalo keby som neodobera kvások len ho prikrmovala?
a dnes som skúšala urobit chleba s toho kvásku zo štvrtého dna a dala som nie dve a pol lyžice ako vy dávate ale dala som 4 a bez kvasníc a nenakyslo ani trochu ako je to možné?Dakujem
tizian1cat
@nika : neviem, preco, vam cesto nevykyslo, pricin tam moze byt vela: nemusel byt este zrely- idealne treba cakat 2 tyzdne, pri tomto type kvasku je kysnutie pomalsie ako pri kvasniciach, nevykysne za hodinu. Preco mate vyhadzovat polovicu? Ved si predstavte ten objem po 2 tyzdnoch!! Ja mam kvasok zarobeny od r.2007, pravidelne ho pouzivam a dokrmujem a nemam s tym problem. Treba mozno viackrat skusit.
1x sidik
1nika170
Dakujem za odpoved dnes som skušala znova chleba piect a je bombovy nevyhodila som nič a upiekla som aj mame chlieb a aj kolače mnam mnam
tizian1cat
@nika , tesim sa, ja som tiez 2 chleby vcera upiekla a boli vyborne:-):-):-) Peknu nedelu prajem:-)
marienka44
@Tizian1cat , preco musi byt starter len z raznej muky? Pozrela som na Vareche aj ine diskusie ohladom kvasku, napr. od @Astheart. Ta podla receptu z Australie zaklada kvasok z bielej muky /asi psenicnej/. Moze sa aj tak? Prosim Tvoj nazor. Dakujem, pozdravujem.
tizian1cat
@marienja44 : samozrejme mozes aj zo psenicnej muky. Ja nemam rada biely chlieb, vzdy pridavam do cesta raznu muku alebo spaldovu, preto som si vybrala TENTO typ kvasku... Podla navodu toho pana Reinhardta. Existuje XY navodov a roznych receptov, ale ja som na varechu dala ten, ktory od r.2007 ja pouzivam, mam vyskusany a nie preto, ze by go bol jediny kvasok na svete:-)
valeria
tizian1cat, pustila som sa do kvasku. 1.den nic, 2.den to rastlo z hodiny na hodinu. nemiesala som to a odliala si polovicu. priebezne som to dokrmila, lebo som sa bala, ze kvasinky nebudu mat co papat. znovu to rastlo a o 2. hod v noci som sa bala, ze mi to vykypi, tak som to zamiesala. kleslo to a u nenarastlo. na 3. den som to znovu prikrmila a odvtedy mi to nerastie. mam to pri izbovej teplote, zakryte utierkou a stiahnute gumickou. pod igelitom mi to plesnelo. nevem, co dalej. vdaka za radu
tornadolue
Moj kvasok ma dnes 4. den. V mojom pohari nie je tak veselo ako na tvojej fotke, ma len zopar bubliniek na povrchu, ale plno malych bubliniek vidno aj na stenach pohara a od vcerajsieho krmenia zvacsil objem, tak verim, ze zije :) Takze sa chystam polovicu odliat, dokrmit a pokracovat. Mozno predbieham, ale chcem sa spytat na to vedenie kvasku. Ked ho vyberies z chladnicky, nechas aklimatizovat a prikrmis, tak ho spat do chladnicky das hned po krmeni? Vdaka za odpoved, v tomto som uplny amater, skusam kvasok prvy raz. Je to poriadne napinave :)
emicka1523
dobre ranko prajem....velmi som sa potesila ked som toto objavila uz aj idem na to...chlebik si peciem sama ale kupujem si v rak.sauer teig to su vlastne prirodne kvasnice a k tomu pridavam susene kvasnice...chlebik sa mi vacsinou podari ale chcela by som vyskusat tuto zdravsiu verziu...chcela by som sa opytat ze ked po tych 10-14 dnoch je uz kvasok zrely tak ho vyberiem z chladnicky ,aklimatizujem,pridam vodu a muku...a kedy ho mozem pouzit???hned??alebo kolko musim pockat???a este jedna otazka potom znovu dokrmovat kazdy den???alebo ako??och boze mam z toho gulas...prosim tizian1cat o odpoved alebo kto vie nech odpovie.dakujem veeelmi pekne.a prajem krasny den
tizian1cat
@tornadolue , @emicka1523 : po vybrati kvasku z chladnicky no treba nechat zohriat na teplotu miestnosti, teraz v zime ho davam blizsie k radiatoru. Vacsinou to robim rano, predtym ako idem do roboty, ked sa vratim, uz budu nejake bublinky v tom kvasku, vtedy tam pridam vlaznu vodu a muku, dobre premiesam a prykryte necham v teple. Na druhy den je kvasok vhodny na pouzitie.
emicka1523
ok ...a dakujem velmi pekne...len este mi prosim ta povedz ci potom zase ho dokrmovat kazdy den tak ako na zaciatku alebo uz len pred tym ako ho budem pouzivat tak vybrat z chladnicky ,aklimatizovat,dokrmit,na druhy den pouzit???a uz len takto ho udrziavat???
zuzik01
mila @tizian1cat kvasok je urobeny, chlebik vyskusany a chuti super.. chcela by som sa ta ale opytat, ze ked robis chlebik s kvaskom, tak ho zarabas vecer a nechavas kysnut do rana? Ja som to takto robila a do rana mi nenakysol skoro vobec... potom som ho este raz trosku premiesila a cesto dala pre istotu do teplej rury na cca 30 stupnov - pre istotu a potom uz bolo nakysnute a chlebik som davala piect... Teraz vlastne neviem, ci by to takto malo byt, ze cesto cez noc nenakysne alebo si myslis, ze je problem v tom, ze mam v byte len nejakych cca 16 - 18 stupnov? Zajtra budem piect chlebik prvykrat po vybrati z chladnicky ;-)
tizian1cat
Zuzi, 1,5 dna pred pecenim vyberiem rano kvasok z chladnicky a idem do roboty. Necham ho na kuch.linke prikryty volne mikrot.sackom - ja davam tu tenku sprchovaciu capicu:-), ked pridem domov, nakrmim ten kvasok, necham v teple asi 2-3 hodiny, ked mas chladnejsiu kuchynu, pusti mikrovlnku na 2 mim. naprazdno a potom ju vypni a strc tam ten kvasok. Potom z neho odoberiem na predcesto a zvysny kvasok dam dobre uzavrety znovu do chladnicky. Predcesto necham do rana pracovat a rano uz postupujem podla receptu, ktory mam vybraty na ten den.
emicka1523
tizian1cat prosim o pomoc...mam zalozeny kvasok ,dnes je to 3 den,vcera som ho dokrmila a krasne kysol do vecera ,no vecer som ho preliala do vacsej flase nakolko mi to bolo luto vyhodit ze darujem susede z toho neskor...este vecer pekne isiel hore aj v tej velkej 4 litrovej flasi ale nie zase velmi ,no a teraz rano som prisla do kuchyne a klesol asi o 1cm alebo 1.5cm...nevadi to???mam ho poobede normalne dokrmit???bude z toho este nieco???prosim porad....a este mi vysvetli prosim ze co je to to predcesto???to som este nepocula:)dakujem ti velmi pekne...a prajem pekny den
francuzska1
urobila som si kvasok podla vas, dnes ma presne 2 tyzdne, krasne sa vydaril, aj som si z neho uz nasusila aj zamrazila /pre istotu/;-))) piekla som z neho aj chlebik, a musim vam povedat, ze naozaj staci postupovat podla vasho navodu, je skvely!!!!! Obrovska vdaka;-)))!!!!
emicka1523
a mne nikto neodpisal:(:(ale mozno dnes mi odpoviete....
vcera bol stvrty den ...po dokrmeni kvasok zacal znova rast vecer...neviem presne kolko narastol ale teraz rano vidim vela bubliniek na vrchu a trochu klesol...je to v poriadku ???ma to takto byt???ze aj narastie a klesne??vonia normalne myslim ze nic sa nekazi len to ma trapi ze aj vykysne aj klesne...hmm??

a franzuzska1 ako sa to da ususit???
tizian1cat prosim ta o odpoved aj na to ze co je to to predcesto???
dakujem vam velmi pekne za odpovede a prajem pekny den:):)
tizian1cat
@emicka1523 : odpisala som ti, len ja som pracujuci clovek, ktory ma na starosti rodinu a nesedim pri pocitaci cely cen, aby som odpovedala na otazky, ktore uz boli x-krat zodpovedane. Toto je portal amaterov a nadsencov, uverejnila som myslim dost jasny postup, zodpovedala vela otazok, ostatne je uz len na sikovnosti a ceste pokus-omyl. Ked to nejde podla navodu, treba skusit znovu alebo ist na profesionalny kurz. Tymto ukoncujem debatu na temu razny kvasok. Uz sa k tejto teme nebudem vracat.
emicka1523
:( ok prepacte ze som si dovolila vas otravovat...s tymto som sa este nestretla...ano je tu postup ale niekedy to tak nefunguje...nevedela som ze vas obtazujem...prepacte mi to:(
boise
Ahoj @tizian1cat . Viem, že tému kvásku si uzavrela. Prečítala som si celú diskusiu i návod, všetko mi je jasné a tak som sa pustila do výroby. Keďže si písala, že sa to dá aj z celozrnnej ražnej múky, rozhodla som sa pre tento variant. Žiaľ keď som zmiešala 100g tej múky so 100ml vody, vznikol mi hustý zlepenec :( Je možné, že na celozrnnú múku treba tej vody trošku viac? Ďakujem za Tvoj čas... ;)
tizian1cat
@boise : kazda muka je ina, je jedno, aku tam das, je potrebne, aby ta konzistencia bola asi ako na dolky (lievance). Cize kludne pridaj viac vlaznej vody. Dalej si treba uvedomit, ze teraz je zima...a aj ked sa kuri, pri otvarani balkona a pod. sa meni teplota v kuchyni...najlepsie je dat ho na miesto, kde je stabilna teplota, ja ho teraz davam do vypnutej mikrovlnky- nie je tam prievan, stabilna teplota. Niektori autori odporucaju v zime prve dni pridavat do vody aj trochu ovocneho dzusu na nastartovanie kvasenia. Neskusala som, neviem objektivne posudit, ale len posuvam, co som citala. A co sa tyka stupnutia a poklesu kvasku v priebehu dna...toje uplne normalne, ze je vrcholurcitej aktivity, ktora postupne klesa az k dalsiemubodu krmenia.
mapo
Ahoj. Ja som zarabal z celozrnnej raznej 50 na 50. A po 24 hodinach zdojnasobil objem. Prikrmil som a po 48 hodinach mi z 0,7 litroveho pohara pretiekol. Mal som ho na parapete. A tiez by ma zaujimalo kolko kvasku sa pouziva na pecenie. Napr k 500 gramom muky. Dakujem.
tizian1cat
@mapo :to, ze vykypel, znamena, ze je aktivny, asi mu bolo teplo:-):-):-) presne ti neviem povedal, kolko kvasku na 500g muky, ja som totiz doktor a nie majster pekar, ja si vzdy na internete najdem recept s kvaskom a podla toho sa riadim:-):-):-) nejake recepty mam aj na vareche a inak si hod do guuuglu chlieb s kvaskom a najdes plno receptov:-)
mapo
Dakujem za radu. To ma mohlo napadnut :-)
francuzska1
@emicka1523 , co sa tyka susenia je to velmi jednoduche, ked budes mat konecne kvasok vyzrety odoberies z neho a natries na mikrotenovy sacik a nechas volne zaschnut, potom to jednoducho poodlupujes a mas nasusene;-)))
emicka1523
dakujem francuzska1 velmi pekne,,,,kvasok sa mi vydaril dnes je to posledny den ....idem upiect este chlebik pred odlozenim do chladnicky...a uz som aj piekla predtym a pekne sa vydaril:):)
julilik
ahojte, kvások prikrmujem 7 dní ale som trochu zmätená. Neviem, či je dobrý alebo pokazený. Vôňa myslím že v pohode ale zaráža ma jedna vec. Ráno, pred prikŕmením kvásku mám navrchu takú bledú kôrku, akoby oschol. Je to ok či mám vyhodiť?
5nana
chcem sa opýtať na prípravu kvásku - počas celej doby 10-14 dní ho uchovávate pri izbovej teplote ? Nepokazí sa ?
francuzska1
ak mozem odpovedat ja, @5nana , nie nepokazil sa mi, neboj sa;-)))
ved ho budes kazdy den prikrmovat, ja som to robila naozaj tie dva tyzdne, a odvtedy u mna byva v chladnicke a ked potrebujem piect, den predtym vyberiem, aklimatizujem, nakrmim podla potreby a na druhy den peciem
to je chlebik, mnaaaaaaaam!!! som velmi povdacna, ze som tu objavila tento receptik, dakujem ti @tizian1cat !!!
ariel
výnimočne jasne podaný recept, ale sa musím smiať nad množstvom stále sa opakujúcich často hlúpych otázok, a tým, koľko z nás sa namiesto vďaky ešte aj urazí, ....je to ako s včelárením, človek sa toho strašne bojí a vkuse otravuje skúsených včelárov, ale keď sa konečne odhodlá ,sem tam schytá dáke to žihadlo, a stočí prvý med, zistí, že zbytočne otravoval a stálo za to. U nás odložený kvások z chladničky rýchlime tak, že skleničku s odložencom ponoríme do misky s teplou vodou, izbová teplota sa docieli po hodine a môže sa už aj prikŕmiť. Chlieb z Tizianinho kvásku je výborný a niet na ňom veľmi čo kaziť., len sa menej pýtať a viac skúšať..smelo do toho, priateľka nedávno vytiahla z trúby od marca už svoj 25. peceň
zdenkazdenka
prosím vás, ešte nikdy som reálne kvások nevidela a nie som si istá či sa mi práve nepokazil. založila som ho pred dvoma dňami, včera som ho zabudla nakŕmiť a dnes keď som ho otvorila čakala som, že problém bude asi skôr v tom, že ešte sa v ňom nezačne žiadne kvasenia ale keď som ho odkryla prekvapilo ma, že práve naopak, je nakysnutý ale aj trošku čudne smrdel a miestami akoby žltkastý. Viete mi niekto poradiť či je pokazený a či je to bežné ak ho zabudnem prikŕmiť?
mrkvicka
Ak by niekto chcel kvások a je z KE rada sa podelím za výmenu niečoho , či muku, zrniečka ........ ja ho mám od II/2013 je už starší čiže aktívny a silný píšte na mail - grofana@gmail.com
janorava
Až po tretí deň je to ako podľa receptu. Tretí deň je v pohári pekne veselo, ale po prikŕmeni je na štvrtý deň ticho - bez bubliniek. Stalo sa mi to už druhý krát. Kde robím chybu?
qarlla
Ahojte, práve si zakladám môj prvý kvások. Dnes je 3. deň a na vrchu kvásku som našla namiesto bubliniek vodu. Pričom už včera bublinky mal. Mám pokračovať v prikrmovaní, alebo radšej začať od znova???
janusniq
dakujem za recept! sice som zacinala niekolkokrat, ale konecne sa mi podarilo si kvasok vypestovat a uz ma za sebou aj 3 chlebiky (2 veeelmi podarene :))
annan
Kvások sa mi podaril na prvý krát,veľmi sa z neho teším,už som upiekla aj svoj prvý chlieb.Dakujem ti za recept,aj všetkým varecháčkam,s každého príspevku som si zobrala ponaučenie.Ďakujem.
delina
Ahoj, potrebovala by som poradit. Vcera rano som zalozila kvasok, dnes doobeda prikrmila podla navodu. Teraz som sa nahodou pozrela a kvasok zdvojnasobil objem a vyzera nakysnuty a bublinkovy. Kde moze byt problem? Dakujem.
amata
kedze je kvasok zivy ,neprekvapuju ma rozne otazky, pretoze kvasok je raz taky a raz onaky. Napr.mne po 24 hodinach vyliezol z pohara, v niektorych navodoch sa pise ze po 2, 3dni sa nic nedeje..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia