Mandarínková vianočná torta

celero - bez fotkycelero, 15. decembra 2010
Mandarínková vianočná torta
Foto: celero

Torta trochu inak - vynikajúca a bez múky. Základ receptu mám z časopisu, táto verzia je už upravená.

12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

12 ks
400 g
200 g
1 ks
1 ks
3 ks
100 g, alebo kukuričná múka
300 ml
250 g
300 g,mleté




Postup

  1. 1

    Päť mandariniek rozkrájame na kolieska. Do hrnca dáme 200 g kryštálového cukru a 200 ml vriacej vody. Keď sirup začne bublať, vložíme kolieska mandariniek, zakryjeme pokrievkou a varíme. Zatiaľ čo sa varia mandarinky, povyjedáme konce z mandariniek, zapneme si rúru na 180 stupňov a vymažeme si formu trochou masla. Po 20 minútach povyberáme kolieska mandariniek a naskladáme ich na dno formy - ja som použila silikónovú s priemerom 26 cm. Ak chcete ísť spať v normálnom čase, nerobte túto tortu neskoro večer. Ja som ju začala piecť asi o desiatej večer a o druhej v noci som bola ešte čulá ako rybička. Tá vôňa z mandariniek ma úplne prebrala :))

  2. 2

    Nastrúhame kôru zo zostávajúcich 7 mandariniek. Zo 4 mandariniek vytlačíme šťavu a vmiešame ju do sirupu, ktorý varíme do zhustnutia a necháme ho vychladnúť.

  3. 3

    Na cesto si vyšľaháme 200 g cukru s maslom, citrónovou kôrou a polovicou mandarinkovej kôry. Po jednom postupne pridávame žĺtky. Potom pridáme zostávajúce 3 mandarinky rozmixované v robote, polentu (alebo kukuričnú múku), mandle a 150 ml jogurtu.

  4. 4

    Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do formy a približne 1 hodinu pečieme. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.

  5. 5

    Na záver spolu vyšľaháme zostávajúcu mandarinkovú kôru, 150 ml jogurtu, mascarpone a citrónovú šťavu.

  6. 6

    Podávame poliate sirupom a s rozmiešaným jogurtovým mascarpone.

Diskusia k receptu

tornadolue
Môže byť super, len odober tag, ktorým túto tortu zaraďuješ medzi vegánske jedlá. To by tam nemohol byť jogurt, mascarpone, vajcia a maslo ;-)