Vianočná šošovica

tothka - bez fotkytothka, 7. decembra 2010
Vianočná šošovica
Foto: tothka

Vianočná večera sa u nás nezaobíde bez šošovicovej polievky a určite je takýchto rodín viac, takže oprávnene patrí medzi vianočné jedlá

5
porcií
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
20 g, sušené
5 ks,sušené
300 ml
2 ks
z 1/2  ks




Postup

  1. 1

    Šošovicu vysypeme na stôl a povyberáme z nej prípadné nečistoty

    Vianočná šošovica - obrázok 1
  2. 2

    Prebratú šošovicu dáme do hrnca, prepláchneme vodou, pridáme umyté sušené hríby, bobkový list , zalejeme vodou a dáme variť. Polievku solíme až keď je šošovica takmer do mäkka uvarená.

    Vianočná šošovica - obrázok 2
  3. 3

    Varíme asi 30 min, pridáme sušené slivky a skontrolujeme, či je v hrnci dostatok vody, prípadne ju dolejeme, posolíme a necháme ešte variť asi 10 min. Pripravíme si smotanu a ak chceme mať polievku krémovitejšiu, pridáme do smotany podľa množstva polievky 1 - 2 lyžičky kukuričnej škrobovej múčky Gustin.

    Vianočná šošovica - obrázok 3
  4. 4

    Smotanu necháme krátko povariť a do mierne vychladnutej polievky pridáme na dochutenie citronovú šťavu, prípadne ocot, podľa chuti. Podávame ako jeden z chodov pri štedrej večeri.

Diskusia k receptu

dorisa
Počula som o tom, že niekde jedávaju šošovicovú kyslú polievku na Vianoce. U nás nie, ale takúto si spravíme často počas roka. Mnam, je to výborná polievočka. Ja dávam ake kyslú smotanu- do varenia.
stefanm
...tiež na vianoce nerobíme ale počas roka často aj ako prívarok.Určite si čoskoro urobím.Táto vyzerá veľmi lákavo s tými hubami....A ešte sa mi páči,že máš na tom vrchnáku napísane "šošovica"!!To aby si si ju s niečim nepoplietla čo?Len pozor aby si nepoprehadzovala vrchnáky!! :))
2010
Aj mi robime , moja oblubena.
dobryhrncekvar
šošovicovú polievku jeme na Silvestra, recept totožný ako tento, len šošovica sa varí vo vývare z údeného karé alebo rolky, ktoré taktiež patria k silvestrovskému jedálničku.
tothka
@stefanm tie vrchnáky na pohároch mám označené čiste z praktických dôvodov, mám ich v šuplíku asi pätnásť a vidím ich iba z hora, takže som si uľahčila orientáciu a mak, kokos, mandle, či šošovicu rýchle nájdem.Vrchnáky som si zatiaľ nepoprehadzovala, ale ako sa vraví - nikdy nehovor nikdy
babidka
no veru , aj na nasom Dalekom slovenskom Vychode :-) sa v niektorych dedinach jedava sosovica na Vianoce .Akurat tam nedavaju slivky . Ja ju zahustujem rozvarenym zemiakom - je to dobra polievocka .
danculka
U nás sa šošovica neje na vianoce ,ale tak ako píše Stefanm,v priebehu roka ju varievam aj ako prívarok..
inez75
ja ju robievam na Vianoce od kedy sa mi syn narodil,lebo mi robievame rybaciu kapustnicu a bojím sa ,keby tam bola kosť,čo sa môže stať...takže ja mám na výber až dve polievky čo mi vyhovuje ...
marianne
@tothka u nas sa varieva kapustnica,ale pozajtra ju spravim spolu s kapustnicou,nech si kazdy vyberie,ktoru chce,dakujem za recept,takuto som hladala so slivkami,:-) mam velku chut na nu..Na hornych Kysuciach sa robi Vilija, ale s hrachom, so susenymi slivkami,hruskami a hribami,ale mne hrach nesedi...
hambalko35
Ja robievam presne takúto s hribami ale slivky som ešte neskusala dať,ale tohto roku vyskúšam:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia