Syrníky

babidka - fotkababidka, 7. decembra 2010
Syrníky
Foto: babidka

Je to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto Zobraziť celý popisJe to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto sú u nás syrniky a nie tvarožníky:-)

2- 3
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g, alebo detská krupica
1 čajová lyžička, do cesta /nemusí byť/
1 ks
 štipka (nemusí byť)
na špičku noža
3-4 PL
podľa chuti
2-3 PL, na omastenie ,alebo kyslá smotana s cukrom a škoricou




Postup

  1. 1

    Tvaroh si namrvíme do misy , pridáme múku z pšeničnej krupice alebo detskú krupicu .Môžeme však použiť aj hrubú múku . Ja používam hrubú špaldovú múku , má lepšiu chuť . Pridáme vajce , soľ a sódu bikarbonu /alebo trošku prášku do pečiva/ a trošičku masla . Keď chceme syrniky na sladko , tak soľ do cesta nemusíme dávať .

    Syrníky - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si cesto . To nemá byť príliš riedke lebo sa rozvari - keď treba , tak prisypeme trochu múky . Ale ani príliš husté , lebo budu syrniky tvrdé - vtedy pridáme pár lyžíc mlieka . Ej veru , zle sa miesi cesto aj zároveň fotografuje ...:-)

    Syrníky - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta si urobíme guľky veľké asi ako slivka , vidličkou syrnik stlačíme asi na hrúbku 1,5 cm . Dáme variť do vriacej vody .

    Syrníky - obrázok 3
  4. 4

    Varíme niekoľko minút - syrniky sa uvaria rýchlo , keď vyplávajú na povrch tak sú už uvarné . Necedíme a neoplachujeme ! Mohli by sa rozpadnúť .Vyberáme ich deravou varechou a kladieme ešte do sitka odkvapkať .

    Syrníky - obrázok 4
  5. 5

    Keď robíme na sladko : opražíme si nasucho strúhanku do ružova , primiešame k nej cukor . Syrniky polejeme lyžicou masla , posypeme strúhankou a ešte na vrchu pokvapkáme maslom . Na sladko so smotanou : hustú kyslú smotanu rozmiešame s trochou cukru , nalejeme na syrniky a posypeme škoricou alebo škoricovým cukrom . Na slano : syrniky polejeme kyslou smotanou , posolíme a posypeme opraženou cibuľkou .

    Syrníky - obrázok 5

Diskusia k receptu

mkbosorka
Fakt, to je rýchlovka a vyzerajú dobre. Ale prečo sa to volá syrník a nie tvarohové guľky?
babidka
na vychode sa tvaroh vola syr a tak sa volaju syrniky .Po rusinsky dokonca "srnyky" ....tieto syrniky sa robia aj na Ukrajine a Polsku a tam sa tiez volaju takto :-)
zitar
@babidka , tieto guľky robievam sladké, v živote by ma nenapadlo urobiť ich naslano, takže ďakujem za recept, lebo ja mám so smotanou a cibuľkou veľmi rada.
vierik
Dobrý nápad na slano,vyskúšam láka ma tá cibuľka.Na sladko s tou škoricou sú výborné so slivkovým kompotom.
marianne69
Babidka nieco podobne som jedla,ked som kedysi byvala s jednou Polkou,ktora vyvarala polsku kuchynu,ale na slano,chutilo mi to velmi,som rada ze si ten receptik pridala,lebo uz jej tu davno niet.:-)))
danculka
Vyskúšame aj na slano ,,tvarohové gule,,ešte sme to nejedli...
havino
robievala som ich ked deti boli malé, ale na sladko,ale dakujem za pripomenutie, urobím im ich
kysucan
Poznám recept na sladko. Očas mávame ako ľahší obedik. Na slano môže byť výborné. Vyskúšame.
verka1
moja svokra ich robila ako tvarohové guľky, keďže je zo západu a na už hotové aj so strúhankou, dala ešte kopček šľahačky a už bol z toho zákusok. Ďakujem za pripomenutie, veru hneď jej aj poviem nech zopár urobí.
evanaaa
Ano, na juhu ( juhozápade) je tvaroh tvarohom, už som sa poučila, že na východe je to syr. A ako potom voláte syr - pravý ?
babidka
evanaaa , syr sa u nas delil na zakladne tri druhy : syr/tvaroh , horky syr- nieco ako bryndza ale z kravskeho mlieka a klagany syr - to je syr zrazeny klagom/syridlom .Je ich este viacej - ale to by bolo trosku dlhsie vysvetlovanie , ide o syry miestne a rozne ochutene . Takze tie "novsie" syry volame tak ako sa predavaju - tehla , eidam , gouda...:-) Najcastejse vsak "emental":-))))
marienka44
@babidka ,ked pouzivam ako posyp struhanku, vzdy som ju smazila na oleji, masle. Budem uz smazit na sucho podla Teba. :-)
jatanika
@babidka , dnes som odskúšala tvoju verziu syrníkov ... nasladko ... sú dobré ...nabudúce urobím naslano :-))
bambulka
babidka,tie tvoje recepty ma velmi potesili,vnucata rastu a velmi im u babky chuti a preto si taketo skvele recepty ukladam do kk aby som im mohla varit skvele recepty od skvelych ludi z celeho Slovenska.Varecha je super so super receptami.Dakujem Vam vsetkym ze ste.
babidka
@bambulka , aj ja mam velmi rada klasicku slovensku "varu" a ked boli deti male , tak som varievala na veceru takmer vzdy nieco z nasho regionalneho jedalnicka:-) Nuz a teraz samozrejme uz vnucatam...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia