Vianočné krmivo pre sýkorky

morenajea - fotkamorenajea, 6. decembra 2010
Vianočné krmivo pre sýkorky
Foto: morenajea

K prípravám na Vianoce mi už neodmysliteľne patrí aj opatrenie sýkoriek, ktoré k nám pravidelne prilietavajú. Nie je nič krajšie ako pohľad z okna Zobraziť celý popisK prípravám na Vianoce mi už neodmysliteľne patrí aj opatrenie sýkoriek, ktoré k nám pravidelne prilietavajú. Nie je nič krajšie ako pohľad z okna na tie maličké vtáčiky ako si zobkajú. Raňajkujeme pekne spolu :) Ospravedlňujem sa, ak máte pocit že to sem nepatrí.

5 minút
príprava

Suroviny

 celý




Postup

  1. 1

    Do "vlastnoručne" zhotovenej búdky vysypeme zmes vtáčieho krmiva (dostať v každom chovprodukte alebo supermarkete), maku a na kocky nakrájaných oškvarkov. Tie zmiznú vždy ako prvé, veľmi vtáčikom chutia.

  2. 2

    A už si iba vychutnávame príjemný pocit z dobrého skutku, ktorý nám vtáčiky oplatia svojou každodennou návštevou :)

Diskusia k receptu

janger
To je mile! Veru vtakov krmim aj ja...Ale tie oskvarky, to by mi nenapadlo... Ja kupujem take tukove gule, v nich su zatopene rozne semienka. A maju velmi radi aj arasidy. Drozdom davam jablka...Je to velmi pekne sledovat, ako si pochutnavaju :-))). Najnenasytnejsie su skorce. A ked je uz moc tuha zima, tak priletia k nam sem-tam aj morske cajky.
marianne69
@janger neviem ako u vas,ale u nas:-)tie morske cajky,to je taka pliaga(,ospravedlnujem sa za vyraz vsetkym milovnikom zvierat),mame celkom peknu velku zahradu a nemozem tam nechat ani vrecia s odpadkami,nic,vsetko rozvlecu a rozdzobu...neostane kamen na kameni po nich,ale inak mam zvieratka rada...:-)
pivonka
Ale patrí, veru patrí! Aj k nám chodia na balkón sýkorečky.
sovka62
Pravdaže to sem patrí, veď je to jedlo, aj keď pre sýkorky. Len by som dala pozor na tie škvarky, nesmú byť solené, aby sýkorkám neublížili. Ak niekto nemá škvarky, ktoré sám nepotrebuje, je naozaj lepšie použiť kúpené gule, tam je ako spojivo loj, ktorý určite nie je solený. A pri tejto príležitosti napíšem, že ma veľmi teší, aký láskavý je slovenský národ, že dbá na blaho drobných operencov. Keby som to nevidela na vlastné oči v našich obchodoch, neverila by som. Máme zákazníkov, ktorí celú zimu pravidelne chodia po slnečnicu a lojové gule, je medzi nimi kopa dôchodcov s obmedzeným príjmom a napriek tomu časť z neho obetujú vtáčikom.
janger
@marianne , ano, tie cajky su strasne drze, aj z ruky by ti vytrhli...V lete k nam tak nelietaju...Len ked je silna zima. Je mi ich luto odhanat, tak si vtedy myslim, ze asi su moc hladne ....Kde zijes, ak sa smiem opytat, mozno som to nejako prehliadla...
evusik
tak týmto si ma dostala :-) aj mi kŕmime vtáčikov aj keď len na balkóne a keď prilietajú, cez kuchynské okno na nich krásne vidím a mám to miesto TV, zvyknú si na mňa a potom im už ani nevadí že ich okukujem a mne zas nevadí, že okolo kŕmitka je neporiadok (šupky zo semiačok)
tinca
@morenajea tak toto je tiež jeden z krásnych vianočných receptov,vďaka ti. Milujem zvieratká aj ja mám kanárika Lukiho, krásne celý deň spieva, tak toho krmim a miluje ľadový šalátik a semienka pre andulky. Raz som mu kúpila tie pre kanáriky,ale tie mu nechutili. Ja som tiež rozmýšľala, že si kúpim búdku na balkón aj keď som v činžiaku.
babav
Vtaciky krmim cely rok ,teraz to vsak potrebuju najviac.Vzdy si spomeniem na versovacku,ktoru sa ucila este v skolke moja dcerka:
Spomen si dievcatko na male vtacatko,v tuhej zime nema pokrmu chudatko,........
julica
Jeej, to je mile. Spomenula som si na svoju tetu irenku, ktora mi so slzami v ociach hovorila, ze uz nema ani jeden orech na vianoce, lebo vsetky jej milovany manzel rozdal sykorkam :) Uz ubehli odvtedy roky a prikrmovania vtacikov sa stalo ich spolocnou zalubou.
katamama
Oceňujem tvoj prístup k zvieratám morenajea. Máš dobré srdiečko.
zdezda
Vtáčiky aj my kŕmime, deti som učila aj odrobinky z chlebíka im dávať a nie vyhadzovať. Na Patrónke, časť Bratislavy, u rodičov, dávame na okno orechy a chodia na ne veveričky z neďalekého lesíka, je to úžasný pohľad, ani telku nemusíme zapínať :-)
hubarka35
Veru tak aj vtáčiky potrebuju papkat-zobkat,hlavne cez tu zimu,je to pekné že sa takto starate o vtačiky,my mame pred činžiakom krmitko-budku a tam im nosim s malou omrvinky,aj suchy chlieb,jablčka,semiačka..no chlieb neviem či je vhodny,je mi to luto vyhodit,ak ho na nič nespotrebujem,a v Bratislave sme chodili krmit labute na chorvatske rameno či draždiak,na Patronke je pekne no pri-ten lesopark...
klaura
K neodmysliteľným zážitkom každej zimy patrí kŕmenie sýkoriek na kuchynskom okne ... Na parapete majú veľkú polystyrénovú vaničku a v nej rôzne dobroty ... najviac im chutí slnečnica ... zobnú si a odletia na čerešňu pred oknom ... tam semiačko vyzobú ... na jar, keď sa roztopí sneh, je pod stromom vrstva vylúpaných šupiek. Napakať sa chodí aj stehlík zelený, steklík pestrý, pinka lesná, dokonca aj glesk. Ten si sadne do kŕmitka, jednou stranou zobáka semiačka do seba priam láduje, druhou stranou vypľúva ... mám z toho veľkú radosť a vidím, že nie som sama ... :)
3sandra3
my máme tiež,, visí nám na strome s rôznymi semienkami a vedľa som zavesila aj loj pre sýkorky ...takže recept na správnom mieste:-)
morenajea
ďakujem všetkým za nádherné komentáre, som rada že sa "receptík" páči
používateľ nemá avatar
isa
isa
Ja dávam hovädzí loj a slnečnicu,vždy ich je húf a nielen sýkoriek
zsuzsu
tuková guľa sa dá vyrobiť aj doma,akurát sa chystáme s dcérkou spraviť dalšiu :Dpotrebujeme kelímok od masla,tuk,sezam,orechy,slnečnicové sem.,dávam aj sušené ovocie,vždy zo všetkého čo mám doma...postup asi nemusím opisovať,pekne sa to vyklopí a zavesím pre tie hladné uzimené drobce :))) a ked mám slaninu,tú stačí tiež len zavesiť a je raz dva fuč :)
tati2008
Sykorkam neslobodno davat omrvinky z chleba ani peciva!Vraj mozu zahynut,lebo im skodi v traviacom trakte.Najradsej maju orechy,slnecnicu,loj,ov.vlocky,ovos a varene maso.To pisu ornitologovia.A vrabce zobu vsetko su ako male,,cuniky"K nam prilietavaju sojky a tie su schopne tym malym vydobat vsetko.Tak ich odhaname,lebo na stromoch maju vela ovocia nepooberaneho.Su pohodlne.Ale je to nadhera ako sa vedia santit aj pobit tie drobce a drozda,glesga nechaju na pokoji a tak spolu nazivaju uz treti rok.
hannah22
receptík nám pripomenul trochu prírody a radosti ktorú nám tie malé drobce prinášajú, už sa teším na labute ktoré k nám na Jazero pravidelne každý rok prilietajú ... :))
remcula
Je to krásné, mám radost dnes už podruhé, že i takové věci patří k Vánocům. Díky za ně!!
1ariana
My máme tiež krmítko pre vtáčiky a vidíme naň z obývacej izby. Dávame im orechy a rôzne semienka. Slnečnicové im chutia najviac a tiež sme teraz kúpili aj lojové gule. Dávame im aj kožu zo slaniny. My tiež radi pozorujeme vtáčatká. :o) Patrí to k zime.
ela77
Máme vo dvore dva veľké smreky, hovoríme im či v zime či v lete vtáčí hotel. Drozdíky sú tu natrvalo, tie v zime dostávajú nasekané jablká. A ostatní návštevníci do krmítka ovsenné vločky, orechy a slnečnicu. (tento rok priznám sa som si uchytila z obecnej za plotom). Vrany si zvykli chodiť za plot tam odnášam keď majú priletieť zbytky z kuchyne. Viem, že v mnohých mestách s nimi bojujú, ale tie chúďatá vrany keby ich nebolo tak nás zožerú hlodavce.
brigita
A nám idú zajtra vyrezať borovicu pred domom, lebo pri zakopávaní kábla mu odkopali koreň a strašne sa nakláňa a ohrozuje chodcov vrch má naklonený 3 metre. Končí náš vtáči panelák. Ale na jar zasadíme nejaký menší strom alebo kríčky, aby mali kam sadaťsýkorky keď budú zobkať krnivo z kŕmitka.
maska3
tiež kŕmim vtáčiky orechmi, slnečnicou , lojom, ale začali mi na to chodiť holuby a tie bleskovo všetko zazobú. Sýkorky a menšie vtáčiky odháňajú. Poraďte mi krmivo pre malé vtáčiky čo by nechutilo holubom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia