Voňavé tuzemské cestoviny

julica - fotkajulica, 23. novembra 2010
Voňavé tuzemské cestoviny
Foto: julica

Nikde inde som toto jedlo nejedla ani nevidela, dokonca ani ujo Google ho nepozná - len u priateľovho otca. Varecháčky, varecháci, otvárajte okná, vôňou Zobraziť celý popisNikde inde som toto jedlo nejedla ani nevidela, dokonca ani ujo Google ho nepozná - len u priateľovho otca. Varecháčky, varecháci, otvárajte okná, vôňou vám zamorí kuchyňu i celý byt.

30 minút
príprava

Suroviny

 (uvarené)




Postup

  1. 1

    Surovín dnes opäť nebude veľa, nebude ani problém s ich zháňaním, toto jedlo si jednoducho môžete pripraviť takmer za každých okolností a ešte ušetríte na darčeky :).

    Voňavé tuzemské cestoviny - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu si nakrájame. Kdesi som voľakedy začula, že podľa zásad makrobiotiky by sa zelenina mala krájať približne na ten tvar, aký je jej prirodzený vcelku. Makrobiotiky sa síce nedržím, ale akosi mi to ostalo v hlave a na tanieri to koniec-koncov vyzerá dobre.

    Voňavé tuzemské cestoviny - obrázok 2
  3. 3

    Do hlbšej panvice dáme olej, vložíme pokrájanú zeleninu, pridáme korenie a na pomerne prudkom plameni opekáme.

    Voňavé tuzemské cestoviny - obrázok 3
  4. 4

    Opekáme, opekáme, nevadí nám, ak zelenina trošku zhnedne. Mrkva krásne skaramelizuje a vtedy prisypeme slnečnicové semiačka. Ešte trochu opečieme, posolíme - možno trošku viac, ako sme zvyknutí, ale v tomto jedle je všetko zdravé, takže to neprekáža. Získa to krásne plnú chuť, budete prekvapení.

    Voňavé tuzemské cestoviny - obrázok 4
  5. 5

    Jedlo je už takmer hotové, už len poriadne premiešať zeleninu s vopred uvarenými špagetami (nemali sme doma, tak som použila makaróny, špagety sú však lepšie, najmä ak uprednostníte tie z tvrdej pšenice pred vaječnými, čo sa ľahko rozvárajú). Komu sa žiada, primelie ešte trošku čierneho korenia. Vyskúšajte, táto plná chuť je fan-tas-tic-ká, jediné, čo vám môže prekážať, je vôňa zeleru na rukách.

Diskusia k receptu

ketty3811
zaujímavé,take jednoduché a vraj fantastické?Tak to musím vyskúšať.Už je v kk.:-)
klaura
cestoviny robím často, ale toto je pre mňa čosi nové ... určite vyskúšam ...
xanadu1955
Špagety milujem v takej úprave nepoznám už mám v KK isto skúsim zaujímavé
leily221
taketo cestoviny mam najradsej...ziadna tazka smotanova omacka, ale vela zeleniny a jednoducha, prirodzena chut...
julica
Urcite ich vyskusajte, ak ste rovnako ako ja zvyknute varit na minime oleja, tu na to zabudnite a dajte ho tak "normalne", zelenina sa krasne skaramelizuje. A urcite nedavajte ziadne ine koreniny, vone ma toto jedlo az-az. A Dakujem pekne za komentare, tesim sa z nich :)
elenitsazante
Julica, super recept, ako skoro vsetky (len kde je voda s klobasy ?hahaha) Ja robim podobne, len miesto celeru davam kalerab a este kvapku sojovky a su potom ako tie cinske prazene, len bez vajicka :)
lucylee
@julica ja som prišla na to, že ak používam zeleninu ako je mrkva, zeler alebo petržlen, kaleráb atď. tak tam nijaké koreniny netreba, len soľ podľa chuti a štipku korenia, zelenina má svoju chuť a vôňu a to dosť výraznú ako píšeš....inak výborný, ľahký a diétny recept...super nápad dať tam slnečnicové semiačka...
sairaam
Takto podobne, aj s inou zeleninou toto jedlo pripravujem aj ja.
Doporučujem.
evanaaa
Julica, zmenila by sa chuť, keby som zeleninu nastrúhala? Alebo by sa už tak neopražila a neskaramelizovala.
lucylee
@julica do diskusie michsamant si písala, že robíte na vianky kapustnicu bez masa s hribami a zapraskou, nemohla by si tu hodit podrobny recept? Tento komentár kľudne zmaž, len som Ťa chcela poprosiť o ten recept. Ď.
julica
Jasne @lucylee , len trosku strpenia, napisem ti ho. Skoda, keby si povedala vcera, bol by aj s fotkou, kedze som ju varila pre sefa vegetariana na vianocny vecierok. Dokonca aj s tempehom :) Zjedla sa skor ako masova. Najneskor do utorka ho spisem
lucylee
vďaka za recept, inak ja som to ďakujem nemyslela ironicky, ale naozaj, lebo som nemala čas Ti odpísať, inak kľudne vymaž tieto komentáre, aj tak nesúvisia s receptom
lucylee
a ešte otázka, používaš šľahačkovú, kyslú alebo smotanu na varenie? Ja ju urobím s tempehom. Pridáva na koniec?
julica
Neboj, akurat som ti pisala recept, ked mi doslo na mail tvoje podakovanie. asi telepatia :) Davame slahackovu, ale asi aj na varenie by stacila, podla toho, ako mas rada. Ten tempeh by som na troske oleja pokoreneny oprazila a vlozila do uz hotovej
lucylee
bola výborná, dala som šľahačkovú smotanu a lahôdkové tofu a ešte pridala trochu bieleho vína, urobím ju ešte raz aj s tempehom, to tofu sa mi tam moc nehodilo...ešte raz vďaka za recept
zanzibar
dakujem za vyborny, jednoduchy a lacny receptik, ta slnecnica je v tom genialna, akurat ja som miesto spagiet pouzila cinske nudle a bola to fakt mnamka :)
julica
No to som naozaj rada, lebo recept na počutie nevyzerá tak, ako chutí :)
sharona
Podobné špagety pripravoval raz v jednej televíznej relácii MUDr. Bukovský, použil celozrnné špagety.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia