Nízkobielkovinový chlieb

sharona - fotkasharona, 11. novembra 2010
Nízkobielkovinový chlieb
Foto: sharona

Tento chlieb je pre ľudí, ktorí majú metabolickú poruchu známu ako fenylketonúria. V recepte je použitá špeciálna nízkobielkovinová múka, ale je možné ho pripraviť Zobraziť celý popisTento chlieb je pre ľudí, ktorí majú metabolickú poruchu známu ako fenylketonúria. V recepte je použitá špeciálna nízkobielkovinová múka, ale je možné ho pripraviť aj z múky pre celiatikov. Dúfam, že recept pomôže všetkým, ktorí riešia túto diétu a s ňou spojený často najväčší problém s upečením chutného chlebíka.

10 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
1 lyžica
20 g, čerstvé
1 lyžička
500 ml
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička, (očistené)
1 lyžička
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Z odmeraného množstva teplej vody odober cca 80 ml, pridaj rozdrobené droždie, cukor a nechaj v teple nakysnúť. Rúru predhrej na 100°C. Do múky pridaj vlákninu, soľ, korenie, semienka, kvások a zvyšok vody. Dobre premiešaj, najlepšie v kuchynskom robote minimálne 2 minúty a pritom ešte vmiešaj olej. Cesto má mať tekutejšiu konzistenciu.

  2. 2

    Cesto nalej do vymastenej formy, ktorá má pokrievku (ja používam liatinový hrniec, alebo nádobu z jenského skla) a prikryté daj do predhriatej rúry na 10 minút. Po uplynutí času zvýš teplotu na 130°C, a každých 5 minút zvýš teplotu v rúre o 30°C až na konečných 220°C. Pri tejto teplote peč chlieb 15 minút, potom daj preč pokrievku a peč ho posledných 15 minút, počas ktorých kôrka stvrdne a mierne zhnedne. Po vybratí z rúry chlieb ihneď ešte vo forme potri čistou vodou a na 5-10 minút zase prikry, aby kôrka trochu zmäkla a dala sa lepšie krájať. Potom chlieb vyber z formy a nechaj vychladnúť.

  3. 3

    Je dôležité dodržať postupné zvyšovanie teploty v rúre uvedené v recepte, počas ktorého chlieb nakysne a zároveň sa plynulo prejde na teplotu pečenia. Podľa mojich predchádzajúcich skúseností, vždy keď som vložila už nakysnutý chlieb do horúcej rúry, tak mi v prostriedku spľasol a zostal tam nedopečený. Jablčnú vlákninu pridávam do cesta preto, aby bol chlieb tmavší. Nemusí tam byť, ale bez nej je chlieb úplne biely.

Diskusia k receptu

dabe
Mohla by som tento chlieb upiect aj v pekarni? Len neviem na ktorom programe by som ho robila, zeby bezlepkovy?
sharona
Ja mám pekáreň, skúšala som ho piecť v nej, ale nebola som s kvalitou spokojná, stále mi spľasol a tom, že som ho nevedela vybrať z nej a ako som ho musela "dolovať" von ani nejdem písať. Ale Vám sa môže podariť ak máte inú pekáreň (ja mám dosť starý typ), poznám ľudí čo pečú aj bezlepkové aj nízkobielkovinové v pekárni a sú dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia