Tlačenka ako ju robil môj starý otec

bojar - bez fotkybojar, 7. novembra 2010

musím reagovať na recept "domáca tlačenka", kde autor varí maso so zeleninou, bobkovým listom ... Moj recept je odpozorovavý od mojho starého otca a inných Zobraziť celý popismusím reagovať na recept "domáca tlačenka", kde autor varí maso so zeleninou, bobkovým listom ... Moj recept je odpozorovavý od mojho starého otca a inných ľudí z nášho kraja pod Chabencom.

20 - 30 minút
príprava
120 - 180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1/3 ks, (podbradok)
1/2 kg
3 - 6 strúčkov




Postup

  1. 1

    Z hlavy odsekneme rypák, jazyk chvíľku povaríme a odstránime z neho kožu, ladvinku dokladne vyčistíme. Všetko maso dáme variť do osolenej vody. keď sa maso oddeľuje od kosti všetko mimo nožičiek vyberieme a odstránime kosti. nožičky ešte povaríme tak aby šli vykostiť. Maso pokrájame na kúsky cca 2 - 4 cm, kože a nožičky zomelieme na jemno. Do časti vývaru, zomletých koží a nožičiek pridáme roztlačený cesnak, a všetky prísady podľa vlastnej chuti (musíme počítať stým, že keď pridáme maso toto čiastočne popije prísady. Keď je pripravená zmes tuto plníme do vyčistěného žaludku na ktorom sme zašili spodný otvor (starci používali aj mechúr). Ja používam pumpeľ (hovadzie slepé črevo). Po naplnení otvor zašijeme a plačenku pasterizuleme. Voda by nemala variť. Potom tlačenku vyberieme, dáme do pekára na ňu položíme dosku na naklepávanie masa a zaťažíme - necháme vychladnúť a stuhnúť. Potom ju dáne na 2 - 3 dni údiť. Tlačenku zviažeme tak ako bača viaže oštiepky. Údi sa studeným dymom. potom je to TAČENKA! Alternatýva: zmes naplníme do plastového sáčka na tlačenku, necháme stuhnúť a možeme konzumovať. ostatný vývar použijeme na polievku zvanú obarky, alebo zabíjačkovú kapustovú.

Diskusia k receptu

tatranka
Je ohromné si prečítať tento 100 % popis chutnej tlačienky.No tu mi naozaj veľmi chýbajú obrázky,aby som videla aj výsledok.Mozaiku ohromne chutnej dobroty.
bojar
evanaaa včera 16:47
Bojar, a to s tou zeleninou nebola náhodou huspenina? Lebo tlačenka so zeleninou, to som ešte nevidela, nejedla. Ale tá tvoja je presne, aká má byť, aj s tou paprikou, lebo mne sa tie biele, bez papriky moc nepáčia. Preto sa najlepšie robia asi aj tam, " na Maďaroch ".

odpovedám nie je to chybna čítal som to vo vareche koncom minulého týždňa. a eště niečo nie som z "maďarov" Chabenec je v centrálnej časti N.Tatier
polygon
Tak tomu hovorím recept na dobrú tlačenku. Aj v mojom rodisku sa pri domácich zabíjačkách robí tlačenka týmto spôsobom, možno len s nejakými drobnými odchýlkami. Ako alternatívu by som doporučil použiť miesto podbradku bravčové srdce a vynechal by som štipľavú červenú papriku. Tlačenka by nemala páliť ako štipľavá klobása. Ale ako hovorí klasik, proti gustu žiadny dišputát. Ďakujem za vynikajúci recept.
sovka62
Skoro rovnako sa robievala aj u nás. A veru by som si hneď zo dva plátky dala. A ešte niečo. Vždy sme jej robili viac ako sa zmestilo do žalúdka a to čo vystalo, som dávala do kilových konzerv a tie potom ešte dva razy po hodine varila v kotli. Z konzerv bola tlačenka najchutnejšia. Všetko sa v nej pospájalo a keď som konzervu otvorila z oboch strán, vytlačený valček sa dal krájať na krájači, taká bola pevná. Teraz si už len môžem robiť chute, doktori rozhodli, že tlačnku už vôbec neľúbim. A ten pumpeľ sa u nás volal Katerina.
pavas
Tak to áno. Takto sa robievala na zabijačkách keď som na ne ešte chodil. To bola pochúťka.
alena45
u nás na juhu pridávajú aj pokrájané uvarené uši. Divné, ale keď sa uvarili všetky vnútornosti, mäso a kože na tlačenku, tak strýko pokrájal uši (uvarené), posolil ich a chodil okolo stola, a každému kúsok dal rovno do úst. Keďže som bývala prvým (a jediným triezvym) pomocníkom kuchára, musela som to aj ja zjesť, no časom som si zvykla. A potom sme do kotla, kde sa topila masť, dávali asi 4 očistené zemiaky, ktoré sa vlastne vypražili spolu so slaninou, a až keď sa masť zlievala, tak znovu ten, čo miešal masť, každému kúsok ponúkol. To bola náramná dobrota.
Tlačenky sa robilo veľa, keďže sa väčšinou zabíjali dva bravy, tak sa robila do dvoch bachorov, tie sa údili a zvyšok masy do umelých sáčkov na tlačenku.
voz12
Veru,takto sa to robievalo,ale u nás ešte aj sem-tam tento prehrešok urobím,tak raz do roka pred Vianocami.Práve tento týždeň som ju robila.Samozrejme len do kúpeného vrecka a len z jedneho kolena ja zyka 2 ľadviniek,a kože.Všetko kúpené u mäsiaraAj tak je výtečná..
voz12
Veru,takto sa to robievalo,ale u nás ešte aj sem-tam tento prehrešok urobím,tak raz do roka pred Vianocami.Práve tento týždeň som ju robila.Samozrejme len do kúpeného vrecka a len z jedneho kolena ja zyka 2 ľadviniek,a kože.Všetko kúpené u mäsiaraAj tak je výtečná..A ešte mi prišla na myseľ tlačenka,ktorú som si kúpila v poľskom Tešíne.Bola naozaj drahá,ale keď som ju doma ochutnala,skoro mi padla sánka.Bola z údených jazykov a bola to pochúťka.
bojar
ďakujem za uznanie.
ja keď zabíjam a mám uvarenú kotloninu pred tím než sa rozdelí do tlačenky jaderníc ... zo všetkého mimo plúc nakrájam rezančeky ochutím cesnakom soľou, mletým korením červenou paprikou (i štipľavou) málinko zalejem vývarom a zvolám rodinu. každý dostane chleba uhorku a vidličku a to je jedlo všetci jedia z misy je triam žranica
tiny77
kazdy rok kupime hotove prasiatko a nalozime ho do mrazaku. Robievali sme klobasky, slaninku, jaternice a raz-alebo dvakrat tlacenku. Nebola dobra a tak sme od toho upustili.. az kym som nenatrafila na tento recept.. Povedala som muzovi, ze tento rok si tlacenku beriem do parady jaaa. Vycistila som bravcovy zaludok a pekne krasne tento recepis dodrzala. NO PAAANI.. vychvalili ma a ja som bola stastna ako blcha v kozuchu. Ziadnu inu tlacenku uz do pusy nedam. vdaka za toto "bohatstvo" :) nie kazdy sa dokaze podelit o zdedeny dar.
modrykamen
No, my dávame aj obličky a časť srdiečka, z korenín ešte rascu bez majoránky. A kto robí z kúpenských surovín, nám chutí keď pridáme aj údené koleno. Potom tlačenka naberie chuť údenej.
safran
Zdravím vospolok! Vaša tlačenka sa mi zdala podľa popisu dokonalá, kým som si neprečítala celú diskusiu a veru: pridala by som srdce ako napísal @polygon namiesto podbradku, @alena45 mi pripomenula chuť varených uší - tie by tam šli tiež, a keďže nie je v mojich možnostiach mať luxus zvaný studený dym, oklamala by údeným kolenom, ako poradil @modrykamen. Tak, takto by bola pre mňa dokonalááá. Ďakujem, ukladám.
Dozvedela som sa aj nové slovíčka a mne fotky nechýbajú :-) Bravooo @Bojar : bravčová pani TLAČENKA! Trošku starého otca upodozrievam, že sa ju naučil v Novohrade alebo na Gemeri, lebo je presne taká :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia