Čakanka s jablkom fotorecept

janger - fotkajanger, 14. októbra 2010
Čakanka s jablkom (fotorecept)
Foto: janger

Toto je jedna z moznosti, ako pripravit cakanku. Robim ju takto ako prilohu k jedlu.

4
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
2 ks
2 velke lyzice
 podla chuti
 podla chuti
2 velke lyzice




Postup

  1. 1

    Pripravime si cakanku a jablcka. Umyjeme, (ak je treba) z cakanky odstranime skarede listky.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cakanke odrezeme kusok zo spodnej casti. Prekrojime ju na polovicky a vykrojime hlubik-je horky.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cakanku a jablko pokrajame na kusky.

  4. 4

    Do panvice s rozpalenym olivovym olejom dame jablka, chvilku oprazime.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame k tomu pokrajanu cakanku, podla chuti sol, trosku mletej skorice, posypeme cukrom (pouzila som hnedy, no moze byt aj biely) a na silnom ohni stale dobre miesame a oprazime.

    Čakanka s jablkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Netreba dlho. Je to dobre, ak je to este trochu chrumkave.

  7. 7

    Tip1: Z tohto mnozstva som to opekala na dvoch panviciach. Cakanka pusti vodu a ak by jej bolo v panvici moc, tak uz by sa to neopekalo, ale varilo. Tip2: Od toho, ake jablka pouzijeme, zalezi aj poradie, ako to treba dat do panvice. Ja som mala teraz tvrde jablka, ktore zostanu pevne aj po tepelnej uprave. Takze najprv som poopekala jablka a potom k tomu pridala cakanku. Ak mate vsak jablka, ktore sa rychlo rozvaria, tak najprv treba dat do panvice cakanku a az potom jablka. Inak by ste mali z toho kasu. Aj ta je dobra, ale take chrumkavejsie je to lepsie (podla mna) ;-).

Diskusia k receptu

vybusna
tak ja odpadnem!!!! ja som si myslela, ze cakanka je taka cervena horka hlavka.....a potom to cervene co som si myslela, ze je cakanka je co?
janger
@vybusna , existuje aj cervena cakanka. To je tusim krizenec bielej a takeho cerveneho salatu (radicchio rosso). Je to trosku horkave, ale nie moc. Najviac je horky ten hlubik. A v tejto uprave tu horkost skoro necitit...
bozulka
Dôležité je aby čakanka nebola na svetle a hlúbik treba dať preč a potom bude mať už iba mierne,ceľkom príjemnú horkastú chuť.Mám rada obidva druhy len sú trošku drahé.Tvoj recept si ukladám.
janger
@bozulka , ja hlubik tiez vzdy vyberam. A nevedela som, ze cakanka je na Slovensku draha. Kolko asi stoji kilo? Ak teda niekto vie...To len tak pre zaujimavost. Tu teraz bolo kilo za €1,58. Ale cena sa stale meni.
sovka62
Ak sú teraz čakankové puky drahé, bude to preto, že sú zrejme z dovozu. U nás sa produkujú až v zime a na jar. Zhruba teraz sa zdravé korene čakanky vyberú zo zeme a uskladnia v pivniciach. Postupne sa zakladajú do vlhkého substrátu a prenášajú do teplejšej miestnosti bez prístupu svetla. Korene začnú vyháňať lístky a tie sa formujú do pukov. Keďže v miestnosti nie je svetlo, v listoch sa nevytvára chlorofyl a zostávajú biele, prípadne nažltlé. Takže tí, ktorí máte záhradky, si ich môžete vypestovať sami. Pestovanie čakanky má pre záhradkára ešte jednu výhodu. Pomáha zbaviť pôdu háďatka zhubného - Ditylenchus dipsaci. V pôde vytvára cysty, v ktorých sú dospievajúce háďatká chránené a preto je chemická ochrana neúčinná. Čakanka ich však vyláka z cýst, ale potravu im neposkytne, takže hynú. Takto si postupne (po záhonoch) môže záhradkár za pár rokov ozdraviť všetku pôdu. (Záhradkári nazývajú háďatkom aj škodcu, ktorý v posledných rokov škodí na cibuli a cesnaku. To nie je to o čom píšem, správny názov tohto škodcu je mínerka pórová).
janger
@sovka , velmi poucne! Tu byva raz za cas 'den otvorenych dveri' na farmach, v sklenikoch...Boli sme raz tak aj na farme, kde pestuju cakanku. Tak nam to tam tiez krasne vysvetlili, poukazovali, bolo to zujimave. Tiez sme dostali brozurku s mnohymi receptami... V obchodoch je cakanka uskladnena uz len tak volne, na svetle, takze preto asi ma uz aj trosku tie zelenkave konceky...
tatranka
Taktento recept určite vyskúšam.Nepoznám to.S čakankou pracujem veľmi málo,takže ráz treba začať.Ukladám do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia