Bažant s dusenými gaštanmi

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 14. októbra 2010
Bažant s dusenými gaštanmi
Foto: archív Vojtecha Artza
10
porcií

Suroviny

1 kg
100 g
200 g
150 g
1 dl
200 g
2 dl
1 dl
50 g




Postup

  1. 1

    Bažantie prsia upravíme na porcie, pokvapkáme olejom a poprekladáme celými vetvičkami byliniek. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme niekoľko hodín prevoňať. Mäso potom očistíme od byliniek. Na grile opečieme bažantie prsia nakrájané na porcie z oboch strán, okoreníme a osolíme ich.

  2. 2

    Olivový olej nalejeme do panvice a opečieme na ňom odrezky z bažantích pŕs. Pridáme k nim slaninu, mrkvu a cibuľu. Osolíme a okoreníme.

  3. 3

    Podlejeme vínom a vývarom, privedieme k varu a dusíme pri nízkej teplote do mäkka spolu s gaštanmi a vínom. Šťavu vymixujeme ponorným mixérom. Zjemníme maslom a podávame ku grilovaným prsiam.

  4. 4

    Náš tip: Bažantie sliepky a kohúti sa často predávajú spoločne ako pár. Mäso zo sliepky je mäkšie ako mäso z kohúta, ale je menšie. Bažant sa pred spracovaním zavesí. Predáva sa čerstvý alebo mrazený. Je výborný na pečenie alebo dusenie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia